U Zagrebu je 26. svibnja 2007. u "The Westin" hotelu održan prvi javni skup Saveza za Hrvatsku - saveza osoba, udruga i političkih stranaka. Skupu je nazočilo više od stotinu uglednih osoba iz javnog i političkog života, članova Vijeća Saveza za Hrvatsku. Koordinacijski odbor Saveza za Hrvatsku čine: akademik Slaven Barišić, Ante Beljo, dipl .iur. Jadranka Cigelj, prof. dr. Goran Dodig, dipl. oec. Ante Gladović, prof. Hrvoje Hitrec, akademik Dubravko Jelčić, Drago Krpina, dr. sc. Ivo Krpina, dipl. ing. Ante Ledić, dipl. oec. Mira Radičević, prof. dr. Zdravko Tomac, prof. dr. Miroslav Tuđman, Ivan Vukć. Predočene su temeljne točke Programa i Proglas hrvatskoj javnosti.

Savez za Hrvatsku namjerava se pojaviti na izborima za Hrvatski sabor u obliku mreže nezavisnih lista koja je povezana zajedničkim Programom, čija je temeljna točka očuvanje samostalnosti Republike Hrvatske.

 

Savez za Hrvatsku predstavio program za parlamentarne izbore

Najavivši izlazak na predstojeće parlamentarne izbore, Savez za Hrvatsku odaslao je s današnjeg skupa proglas u kojemu poziva građane da im se pridruže i suprotstave, među ostalim, "rastakanju hrvatskog suvereniteta, rasprodaji nacionalnog bogatstva i stvaranju balkanskih integracija".

Savez za Hrvatsku politička je alternativa sadašnjim vladajućim i oporbenim strankama koje podanički prihvaćaju i provode odluke stranih moćnika, na štetu hrvatskih nacionalnih interesa, kaže se u proglasu. Hrvoje Hitrec rekao je da će Savez na predstojećim izborima, koje smatra "zadnjom prilikom za spas Hrvatske", nastupiti u obliku mreže neovisnih lista sa zajedničkim temeljnim programom.

Hrvatski Ustav za političku je elitu bezvrijedna hrpa papira, izručuju se hrvatski zapovjednici, uhićuju novinari, montiraju politički procesi, negira se sve što je hrvatsko, ustvrdio je Hitrec. Hrvatima je razvidno što se događa, ali nisu svjesni dramatičnosti trenutka, ocijenio je Hitrec, dodavši da će se na skorašnjim izborima ponovno odgovarati na pitanje s povijesnog referenduma - jeste li za samostalnu Hrvatsku ili ne.

Drago Krpina je ustvrdio da je "nužno suprotstaviti se politici koja će Hrvatsku pretvoriti tek u atraktivnu nekretninu za strance, a buduće naraštaje u najamnu radnu snagu bez dostojanstva". Svojim postupcima političari su u očima većine politiku napravili najprljavijim poslom, a našim projektom želimo uvjeriti javnost da postoji alternativa, naglasio je.

Cilj je Saveza za Hrvatsku objediniti lijeve, desne, centar, stranačke i nestranačke ljude, sve koji smatraju da je nužna obrana digniteta hrvatskog naroda, rekao je Zdravko Tomac.

Najavio je da će Savez organizirati susrete s građanima "kako bi vidjeli je li istina ono o čemu se govori, da ne žele izaći na izbore jer su sve stranke iste, da misle da se od Domovinskog rata radi zločinački pothvat i da ne prihvaćaju hašku politiku". 

Hina 

 

Govor Hrvoja Hitreca

Sastali smo se danas da nasuprot onima koji tvrde kako sadašnja službena politika nema alternative, kažemo vrlo jasno da alternativa postoji. Ta je alternativa zapisana u Ustavu Republike Hrvatske, ta je alternativa zapisana u rezultatima referenduma 1991., ta je alternativa zastupana i krvlju potpisana u Domovinskom ratu, ta se alternativa iščitava i u suvremenim anketama u kojima građani poručuje da se Hrvatska kreće u pogrješnom smjeru. Ta se alternativa zove vrlo jednostavno i lijepo: demokratska, suverena i samostalna Republika Hrvatska.

Hrvoje HitrecHrvatski narod osjeća da je izigran, da oni koji se izmjenjuju na vlasti od početka 21. stoljeća rade na tome da Hrvatska bude što manje samostalna, rade na tome da hrvatski suverenitet prenesu na nadnacionalne asocijacije i u krajnjoj liniji, rade na tome da moderna hrvatska država postane ono što nama nesklone velike sile priželjkuju: neugodna uspomena na tvorevinu koja je nastala svršetkom 20. stoljeća. Nastala, naravno, na «zločinu», što će potvrditi Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Ovaj zamašni posao korumpirani hrvatski političari rade agresivno i bezobzirno, pa krhka demokracija opet tone u novi totalitarizam. Uhićuju se i izručuju hrvatski zapovjednici, uhićuju se novinari, montiraju politički procesi, stvara se atmosfera straha i egzistencijalne nesigurnosti. Ustav Republike Hrvatske za tzv . političku elitu je bezvrijedna hrpa papira, članak 141. koji zabranjuje i korake koji bi mogli dovesti do neke nove jugoslavenske zajednice ili balkanske sveze u bilo kojem obliku, za tu političku klatež kao da ne postoji.

Usred Zagreba se institucionalizira ''treća Jugoslavija", što se javnosti predočava kao srdačan skup u okviru Procesa za suradnju na jugoistoku Europe. Usporedo se vuku potezi koji znače duhovnu pripremu za novu konfederaciju, odnosno federaciju na Balkanu, potezi na kulturnom, prosvjetnom i znanstvenom polju, donose se odnekud poznate zajedničke jezgre, posebno na pitanjima iz novije povijesti. Komplementarni napori usmjereni su prema negaciji svega što je hrvatsko, pa u ovom trenutku cijela jedna mašinerija paraintelektualaca orjunaške provenijencije danomice udara na hrvatski nacionalni i kulturni identitet, uključujući posebnost hrvatskoga jezika.

Došli smo, dakle, gospođe i gospodo, do trenutka kada je postalo posve razvidno da se naša prirodna težnja za europskim zajedništvom na ravnopravnim osnovama, pretvara u povijesnu prijevaru. Od zapadnih integracija, izgledan je samo "zapadni Balkan" i ta Ustavom zabranjena sveza je u punoj realizaciji. Hrvatska politika se, putujući na zapad, našla opet na istoku, i to je naša zbilja. Usporedo, držeći ulaznicu za Europsku uniju na dugom štapu, gospodari igre iznudili su da se širom otvore vrata grabežljivim stranim interesima, koji su radosno razumjeli da hrvatske interese nitko ne brani.

Eto, i zato smo se danas sastali, da stanemo na kraj ovoj podaničkoj farsi, ovom žalosnom razdoblju u hrvatskoj povijesti, koje po svemu sliči depresiji nakon sloma preporoda u 19. stoljeću. Hrvatska javnost, hrvatski građani, znaju što je alternativa ovoj opasnoj politici, znaju da je alternativa ona koja se pokazala jedino uspješnom - oslanjanje na vlastite snage, očuvanje samostalne države kao jedinoga jamca slobodnoga narodnog života, očuvanje tijela da bi se sačuvala duša. Jer, što će nam sva blaga svijeta, ako izgubimo sebe?

Hrvatima je, gospođe i gospodo, razvidno što se događa, ali imam osjećaj da još nisu svjesni dramatičnosti ovoga povijesnog trenutka. No, njihove su sumnje i razočaranja ipak toliko duboki, da već sada ultimativno zahtijevaju da se alternativa sadašnjoj politici što prije organizira, da artikulira stanje duha i stanje nacije, da se pojavi na izborima za Hrvatski sabor i preuzme odgovornost za zemlju, kako bi spriječila najcrnji scenarij.

Danas činimo ono što narod traži: organiziramo se, nudeći alternativu, držeći da su ovi parlamentarni izbori zadnja prilika za spas Hrvatske. Smatrajući da predstojeći izbori imaju u stvari karakter referenduma, s istim onim pitanjem iz 1991. - jeste li za samostalnu hrvatsku državu.

Ne osnivamo stranku, jer je Hrvatska zasićena strankama i od stranaka prevarena. Želimo realizirati projekt koji se zasniva prvenstveno na osobama, uz potporu udruga i onih političkih stranaka koje ne će same izaći na izbore, nego dati nezavisnim listama svoje najbolje ljude. Naš projekt ostvaruje se, dakle, kao mreža neovisnih lista sa zajedničkim temeljnim programom i zajedničkim nazivom, Savez za Hrvatsku. Izbjegavajući arogantnost postojećih, već opisanih tzv, velikih stranaka, izbjegavamo zamku da jedan čovjek bude nositelj svih lista, što znači da svaka lista ima svoju prepoznatljivu, poštenu i biračima prihvatljivu osobu. Nositelji lista sklopit će među sobom sporazum o zajedničkom nastupu u Hrvatskom saboru na temelju programa Saveza za Hrvatsku, te formirati Klub zastupnika. Savez za Hrvatsku otvoren je prema svim starim, novim i najnovijim političkim organizmima, udrugama i osobama koje su bliske programu očuvanja hrvatske samostalnosti.

Vi koji ste danas ovdje, predstavljate široko i ugledno Vijeće našega Saveza, a ovo Vijeće će se proširivati i snažiti, nuditi iz svojih redova i iz krugova koji su im bliski, one ljude koji će se naći na listama, te uz temeljni program, razraditi i program usmjeren na posebnosti izborne jedinice, animirati mlade ljude koji su vođeni istim osjećajem prema Hrvatskoj kao i mi ovdje. Pokušajte zatomiti možebitnu malodušnost, neka se u vama probudi u punoj mjeri onaj politički eros koji zajedno s političkim instinktom dovodi do pobjede, u koju ne sumnjam. Živjela Hrvatska!

Hrvoje Hitrec

 

Proglas

Hrvatice i Hrvati, građani Republike Hrvatske!

Pozivamo vas da se pridružite Savezu za Hrvatsku – savezu osoba, udruga i političkih stranaka.

Savez za Hrvatsku nastupit će na predstojećim izborima za Hrvatski sabor u obliku mreže nezavisnih lista, sa zajedničkim temeljnim programom.

Savez za Hrvatsku je politička alternativa sadašnjim parlamentarnim strankama, kako vladajućim tako i oporbenim, koje podanički prihvaćaju i provode odluke stranih moćnika, na štetu hrvatskih nacionalnih interesa.

Savez za Hrvatsku spreman je i sposoban zaustaviti ponižavanje hrvatskoga naroda i države, suprotstaviti se krivotvorenju hrvatske povijesti, kriminaliziranju Domovinskoga rata i njegovih živih i mrtvih junaka.

Savez za Hrvatsku želi sačuvati Hrvatsku lijepom i našom, samostalnom i snažnom.

Hrvatice i Hrvati, građani Republike Hrvatske!

Suprotstavimo se zajedno rastakanju hrvatskoga suvereniteta!

Suprotstavimo se rasprodaji nacionalnih bogatstava!

Zauzimajmo se za Europsku uniju kao zajednicu suverenih i ravnopravnih država.

Onemogućimo stvaranje balkanskih integracija, suprotnih Ustavu Republike Hrvatske!

Tražimo da se o udruživanju Hrvatske u NATO narod izjasni na referendumu!

Osigurajmo pravo na dostojan život svim građanima! Potičimo sposobne, školujmo mlade do izvrsnosti, a starijima omogućimo sigurnost, poštovanje i pravedne mirovine!

Čuvajmo i snažimo hrvatski nacionalni i kulturni identitet, naše vrijednosti i naše kršćanske korijene!

Budimo otvoreni i gostoljubivi, ali svjesni da Hrvatsku i njezina bogatstva možemo sačuvati samo mi, koji smo osjećajem, povijesnim pamćenjem i poštovanjem prema prirodi i životu vezani uz ovu lijepu zemlju.

Pozivamo cijeli hrvatski narod u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu da se opet ujedini i još jednom obrani suverenitet Republike Hrvatske i ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH!

Vratimo Hrvatima i Hrvatskoj nadu i dostojanstvo!

Neka nas u tome prati ljudska razboritost, građanska savjest, ljubav prema domovini i Božja pomoć!

Savez za Hrvatsku

{mxc}

Čet, 13-05-2021, 04:23:54

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.