Prof. dr. sc. Marijan Šunjić ponovno izabran za predsjednika HKV-a

U srijedu, 24. ožujka 2021. – uz poštovanje svih mjera i zdravstvenih preporuka i uz nazočnost ograničenoga broja članova – održana je u prostoru Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27, Zagreb) Izborna skupština Hrvatskoga kulturnoga vijeća. Skupštinom je predsjedao prof. dr. sc. Marijan Šunjić, predsjednik HKV-a, a u radno predsjedništvo izabrani su još dopredsjednik HKV-a i gl. urednik Portala HKV-a dr. sc. Osor Barišić te član Upravnoga odbora HKV-a Hrvoje Hitrec.

Nakon hrvatske himne i minute šutnje za sve preminule članove HKV-a, među kojima su se nazočni članovi posebno prisjetili akademika Stanka Popovića koji je preminuo 18. prosinca 2020., umirovljenoga biskupa gospićko-senjskoga mons. dr. Mile Bogovića koji je preminuo 19. prosinca 2020. i prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana koji je preminuo 31. siječnja 2021., skupština je započela s radom.

HKV skupstina 1 1

Predsjednik je prenio isprike članova Upravnoga odbora akademika Kuzme Kovačića i dr. sc. Miroslava Međimorca, članova Časnoga suda akademika Ivana Aralice i Marije Peakić-Mikuljan te povjerenika za sjeverozapadnu Hrvatsku Ivana Jaklina koji nisu mogli nazočiti skupštini, zahvalio je članu HKV-a Lj. Čuvalu na cvijeću darovanom za skupštinu, a zatim je pročitao predložene točke dnevnoga reda, koje je skupština prihvatila, te najavio niz izvješća o kojima skupština treba glasovati. Nazočni članovi složili su se da se o svim izvješćima glasuje na kraju izlaganja. Potom je predsjednik predstavio svoje izvješće o radu HKV-a u 2020., koje se zapravo odnosi na razdoblje od posljednje skupštine (3. studenoga 2020.; skupština zbog izvanrednih okolnosti nije održana u prvoj polovici godine) pa do aktualne skupštine (24. ožujka 2021.).

Kao i na prošloj skupštini, predsjednik je u svojem izvješću među redovitim aktivnostima HKV-a istaknuo uspješan i kontinuiran rad Portala HKV-a na kojem se svakodnevno objavljuju kvalitetni novi prilozi i zahvalio svim čitateljima Portala i posebno urednicima na njihovu doprinosu u radu, posebice s obzirom na teške uvjete u kojima udruga djeluje u posljednje vrijeme.

„Većinu projekata i planiranih aktivnosti čelništva HKV-a i čitava članstva morali smo otkazati ili barem jako modificirati. To se prije svega odnosi na skupna događanja i osobne kontakte – okrugle stolove, javna predavanja, simpozije i sl., kao i sva ostala okupljanja što se velikim dijelom moglo nadoknaditi pojačanim tzv. online komunikacijama, ali ne i potpuno. Čak je i djelovanje čelništva HKV-a bilo jako otežano.

HKV skupstina 1 234

U tom prilagođavanju na djelovanje u novim uvjetima presudna je i povoljna bila činjenica da je to, tj. intenzivno korištenje interneta, i dosad bila uhodana praksa, osobito putem našega Portala kao glavnoga sredstva komunikacije i unutar HKV-a i prema hrvatskoj javnosti“, istaknuo je predsjednik.

U nastavku je spomenuo programe i projekte koje je udruga u međuvremenu priredila, no kako se oni uglavnom odnose na Portal HKV-a, o tome je zatim govorio gl. urednik.

Gl. urednik u svojem izvješću o radu Portala HKV-a izdvojio je dva zasebna projekta koji se provode na Portalu:

„Otvoreni dijalog i novi globalni izazovi: događaji, argumenti i stavovi“ (uz sufinanciranje Agencije za elektroničke medije, dodijeljeno 61.580,00 kn u 2021. godini) i program posvećen Gradu Zagrebu (uz sufinanciranje Grada Zagreba, dodijeljeno 15.000,00 kn), zatim je spomenuo i to da su od ljeta 2020. na Portalu objavljivana dva novinarska niza u sklopu programa poticanja kvalitetnoga novinarstva Agencije za elektroničke medije, a u ovoj godini čekaju se rezultati za tri takve novinarske prijave na Portalu. Istaknuo je i partnerstvo s udrugom „Obnova“ u provođenju EU projekta „Umjetnost i kultura online, Međugeneracijskom suradnjom do obnove u kulturi“, dodao da se čekaju rezultati prijave projekta „Unaprjeđenje kvalitete medijskoga izvještavanja o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima“ pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, a od novosti na Portalu izvijestio je članove o novopostavljenoj rubrici „HR kalendar“ u kojoj se uz pomoć člana HKV-a dr. Ante Čuvala skupljaju i sastavljaju natuknice o godišnjicama rođenja i smrti istaknutih osoba i obljetnicama važnih ustanova i događaja, a cilj je jednoga dana od tih skupljenih natuknica prirediti cjelovite zasebne članke.

Na koncu je dr. Barišić poimence zahvalio članovima i suradnicima koji su angažirani oko Portala, uz ispriku ako je koga izostavio. Spomenuti su kolumnisti: Hrvoje Hitrec, prof. dr. sc. Zlatko Miliša, Javor Novak, Davor Dijanović, autori reportaža: Damir Borovčak, Ljubomir Škrinjar, sudionici u rubrici Pitali smo: Jedna tema – više sugovornika: prof. dr. sc. Matko Marušić, prof. dr. sc. Stipe Kutleša, Damir Borovčak, fra Miljenko Stojić, Josip Jović, Zdravko Mršić, Mile Prpa, Marito Mihovil Letica, Ivan Poljaković, Marija Slišković, Ivan Topić, Maja Runje, Pero Kovačević i Damir Pešorda, kao i ostali autori koji se javljaju sa svojim vrijednim prilozima: Antun Drndelić, Dinko Pejčinović, dr. sc. Artur Bagdasarov, Frano Baras, Ivan Bekavac, Đuro Vidmarović, Nevenka Nekić, prof. dr. sc. Jevgenij Paščenko, prof. dr. sc. Milan Nosić, Valentina Krčmar, Zlatko Ifković, Željko Dogan, Zoran Čapalija, akademik Josip Pečarić, Mile Pešorda, Damir Pešorda, Mile Prpa, Egon Kraljević, Zdravko Mršić... i brojni drugi autori.

Nakon izvješća o radu Portala HKV-a, dr. Barišić pročitao je i sažetak financijskoga izvješća za 2020., načinjen prema godišnjem izvješću knjigovodstva, u kojem je nazočne članove izvijestio o imovini, prihodima, rashodima i stanju računa udruge.

HKV skupstina 1 345

Izvješće Nadzornoga odbora HKV-a (S. Ilić, D. Bihar, N. Prkačin) pročitao je član NO-a Srećko Ilić. U izvješću je napisano da je praćenjem rada Hrvatskoga kulturnoga vijeća, uvidom u ponuđeno izvješće predsjednika HKV-a te u financijsko izvješće i analitičku bruto bilancu, tj. prihode, rashode i stanje računa HKV-a u 2020. godini, utvrđeno kako u protekloj godini nije bilo nepravilnosti u djelovanju Hrvatskoga kulturnoga vijeća.

Predsjednik je pročitao izvješće Časnoga suda HKV-a. U izvješću koje je podnijela M. Peakić-Mikuljan napisano je da članovi Časnoga suda Hrvatskoga kulturnoga vijeća – akademik Ivan Aralica i Marija Peakić-Mikuljan – u 2020. godini nisu imali potrebe za djelovanjem. Nakon izvješća, predsjednik je izvijestio skupštinu da akademik I. Aralica i M. Peakić-Mikuljan zbog osobnih razloga u sljedećem mandatu ne će moći sudjelovati u radu Časnoga suda HKV-a.
Skupština je usvojila sva podnesena izvješća.

Zatim se pristupilo glasovanju u kojem su birani članovi Upravnoga odbora, Nadzornoga odbora i Časnoga suda. Tajnim glasovanjem za sljedeće trogodišnje razdoblje u Upravnom odboru izabrani su Osor Barišić, Ante Beljo, Hrvoje Hitrec, Kuzma Kovačić, Stipe Kutleša, Miroslav Međimorec, Javor Novak, Marijan Šunjić i Đuro Vidmarović, u Nadzornom odboru Dubravka Bihar, Srećko Ilić i Nada Prkačin, a u Časnom sudu Damir Borovčak, Marito Mihovil Letica i Nevenka Nekić.

HKV skupstina 1 4 09

U planu rada za iduće razdoblje predsjednik je govorio o velikom problemu smještaja tajništva HKV-a, tj. o prostoru u kojem bi HKV-a mogao organizirati svoju djelatnost i provoditi određene programe: sastanke, okrugle stolove, tribine, predstavljanja i sl., kao i o financijskim poteškoćama s kojima se udruga susreće i zbog čega su joj mnoge aktivnosti onemogućene. Unatoč tomu predložio je skupštini da HKV ustanovi makar simbolična priznanja, npr. u oblik nagrada HKV-a pojedincima i institucijama koje ocijeni (na prijedlog posebnoga povjerenstva) zaslužnima za hrvatsku kulturu i društvo, a koje sadašnja javnost ne prepoznaje i/ili ignorira iz raznih razloga, s čim se skupština odmah složila. Također je pozvao sve da čitaju i među svojim znancima promiču Portal HKV-a, šalju svoje priloge te da svojim prijedlozima pridonose novim aktivnostima kao i da – ako je potrebno – zatraže podršku HKV-a na raznim natječajima i u kandidacijskim postupcima. U skladu s mogućnostima, pozvao je članove i da pomognu rad udruge uplatom godišnje članarine i donacijama. Udruga uplate prima na račun HKV-a u Hrvatskoj poštanskoj banci (IBAN: HR80 2390 0011 1003 3092 9, SWIFT: HPBZHR2X). Izrazio je razumijevanje za pojedine članove koji ne mogu plaćati članarinu i naglasio da ona nije obvezna, no prema odluci skupštine godišnja članarina iznosi 100 kn, a za studente i umirovljenike 50 kn.

Uslijedili su prigodni govori, prijedlozi i rasprava u koju su se uz radno predsjedništvo uključili: N. Nekić, Lj. Čuvalo, M. M. Letica, S. Ilić, S. Kutleša, J. Novak, D. Dijanović i D. Borovčak.

HKV skupstina 1 5 010

Na koncu je predsjednik sve srdačno pozdravio i svima zahvalio riječima: „Radujem se novim susretima, boljoj komunikaciji unutar naše udruge i još uspješnijem zajedničkom radu – čak i u ovoj posebnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom – a za opće dobro i napredak našega društva, naše domovine i hrvatskoga naroda!“

Skupština je time završila sa svojim radom, a sazvan je prvi sastanak Upravnoga odbora u novom mandatu kako bi se raspravilo o izboru predsjednika i dvojice dopredsjednika. Nazočni članovi Upravnoga odbora za predsjednika u sljedećem trogodišnjem razdoblju izabrali su prof. dr. sc. Marijana Šunjića, a za dopredsjednike dr. sc. Osora Barišića i dr. sc. Miroslava Međimorca.

(hkv)

Ned, 21-04-2024, 17:05:31

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.