Kaćunko, Vidmarović, Pešorda, Borovčak, Richter i Stojić o napadima na Crkvu

Posljednjih je mjeseci u medijima donekle otupila oštrica kritika protiv HDZ-a, te se stječe dojam kao da oporbe u državi niti nema. Čini nam se, međutim, da je medijskim napadima posljednjih mjeseci posebno izložena Katolička crkva – kao jedino preostalo čvrste uporište naroda, što je kulminiralo i posljednjih dana u izjavama nekih političara i javnih djelatnika. Tu prije svega mislimo na problematiku umjetne oplodnje, vjeronauka u školama, ugovora s Vatikanom itd., koji su iskorišteni kako bi se udarilo na Crkvu i njezinu ulogu u društvu. O medijskim napadima na Crkvu za Portal pišu don Angelo Kaćunko, Đuro Vidmarović, Damir dr. Pešorda, Damir Borovčak, dr. Darko Richter i fra Miljenko Stojić (d.d).

Don Anđelko Kaćunko, svećenik, publicist: perverzokracija u konačnoj fazi autodestrukcije

Don KaćunkoMedijsku agresiju na Crkvu lako je razumjeti. Ona ima dvostruku svrhu. Prvo, sličnim "senzacijama" uvijek se skreće pozornost s nečega što se na političkom planu po diktatu globalnih moćnika mora odraditi narodu "iza leđa", tj. iza uvida i demokratske procedure. Drugo, u većinski katoličkoj populaciji sustavno se nastoji blatiti jedini istinski moralni auktoritet na globalnoj razini. Homoseksualni lobi napuhivanjem pedofilskih skandala diktira tempo rušenja povjerenja u Katoličku Crkvu prikazujući je kao "perverznu organizaciju" i nameće sljedeći "poučak": Ako jedna "perverzna organizacija" spolnu komunikaciju između muškarca i žene smatra jedino prihvatljivom i normalnom, onda je heteroseksualnost doista nastrana i treba je zabraniti! Dakle, očito je, perverzokracija u konačnoj fazi autodestrukcije maršira na posljednje utvrde duhovnih institucija čovječanstva i ruši temelje njegova (ali i svoga!) opstanka.

Đuro Vidmarović, književnik, povjesničar: napadi žešći od previđenih

VidmarovićNisam ni malo iznenađen frontalnim napadom Vlade RH i Stranaka čija koalicija tvori ovu Vladu, na Katoličku crkvu u Hrvata. Sudjelujući u anketi Portala HKV-a o predstojećem referendumu, 21. siječnja 2012. upozorio sam, pomalo dramatično, na promjene koje će u RH uslijediti nakon ulaska u EU, a na koje moramo biti spremni. Dozvolite mi citirati dio iz ovoga teksta:

Oni Hrvati koji imaju očuvanu historijsku svijest i čiji etnički identifikacijski kod nije doživio urušavanje, morat će se psihološki pripremiti za novo povijesno razdoblje u kojemu će rodoljublje i domoljublje biti najprije prešućivano i zabacivano, a zatim i odstranjeno iz javnoga života. (...) Morat ćemo se pomiriti s razbijanjem kršćanski shvaćene obitelji, zamjenom pojmova otac i majka, novim pojmovima roditelj 1 i roditelj 2, stavljanjem homoseksualnih brakova iznad naravnih, nametanjem nove odgojne paradigme, odstranjivanjem križa iz javnih ustanova, a vjeronauka iz škola u korist liberalnog seksualnog odgoja, nametanjem materijalističke ideologije i vulgarnog darvinizma, kupovanjem naših materijalnih i kulturnih dobara od strane bogatih stranaca, ulaskom drugih naroda na naš teritorij i promjenom etničke strukture u Hrvatskoj, itd. Odnarođeni Hrvati sada dolaze na svoje. (...) Iz njihovih će se redova regrutirati nova politička elita. I oni će biti čelična metla kojom će se odstranjivati nacionalno svjesni ljudi, s opravdanjem da su političko smeće.

VatikanNapad na Crkvu u Hrvata čak je žešći od mojih predviđanja. Neki od Ministara toliko su komunistički revni da svome protukršćanskome usijanju ne osjećaju potrebu za diplomatskim govorom, niti ih je briga za političke posljedice riječi koje izgovaraju. Pomoćni biskup Biskupije Zagrebačke prof. dr. Valentin Pozaić shvativši o čemu je riječ čak je sadašnje stanje usporedio s 1945., a postupke pojedinih Ministara s postupcima partizanskih komesara. Još dok sam bio saborski zastupnik marksisti u redovima SDP-a, ali i HDZ-a, mrmljali su protiv državnih Ugovora s Vatikanom, uvođenja vjeronauka u škole, povratak Crkvi oduzete imovine i njezine uloge u nacionalnome životu. Sada kada imaju dovoljnu premoć u Saboru, a nemaju oporbe, doista mogu sve što žele i to koriste na svim razinama. A žele slijedeće:

1.Crkvu vratiti u sakristije kako je tražio Stipe Mesić, što znači onemogućiti joj sudjelovanje u životu nacije, odnosno čuvanje kršćanske supstance ovoga naroda.

2. Revidirati, a ako je moguće i anulirati ugovore sa Vatikanom, jer oni pravno situiraju položaj rkt. Crkve u Državi.

3. Izbaciti vjeronauk iz škola ili ga svesti na marginu kako ne bi smetao povratku marksističkog svjetonazora u školski sustav, stavljajući nastavu vjeronauka na prvi ili posljednji sat, što u konačnici vodi njegovome gašenju. To se čini, naoko lukavo, da se Vlasi ne dosjete, tobožnjom skrbi za nekoliko učenika čiji roditelji ne dopuštaju svojoj djeci pohađanje vjeronauka, e da ta djeca, kako kaže marksist Josipović, ne bi lutala hodnicima.

4. Razoriti katolički moral, ako je moguće, u svim sferama nacionalnoga i društvenoga života. S tim ciljem uskoro će uvesti seksualni odgoj čak u osnovne škole, sa zadatkom naučiti maloljetnike kako da se spolno pare („seksaju", imaju spolne odnose), ali tako da djevojčice ne zatrudne, a ukoliko im se to desi da pođu na abortus bez opterećenja s nekim tamo grijehom i nekakvim Božjim zapovijedima. Da se Vlasi ne dosjete, to će se zakamuflirati nazivom Zdravstveni odgoj.

5. Izjednačiti homoseksualne brakove s normalnim bračnim zajednicama, ne zbog solidarnosti s ovom medicinskom manjinom, već kako bi na taj način ruinirali, ako ne i razorili sakrament braka kao jedno od temeljnih moralnih načela Kristove vjere. Homoseksualna promičba biti će dozvoljena u školama.

6. Stalnim izvrgavanjem Crkve ruglu, a svećenike stalnim maltretiranjem i sramoćenjem izmišljenim optužbama za pedofiliju, kriminal, rodoskvrnuće, ludilo, grabežljivost, parazitiranje, etc. To se već čini punim zamahom. Iznenađuje kako je tako brzo na red došao i kardinal Bozanić, premda je on taktizirao kada je riječ o SDP-u i HNS-u. Sada ga prikazuju kao prelata koji na sumnjiv i netransparentan način raspolaže državnim novcem. Novine i sve TV postaje, uključujući i državnu stavljene su u funkciju borbe protiv Rimokatoličke Crkve. U Sabor je izabran bivši svećenik koji je preuzeo ulogu Viktora Novaka. Upozoravam, niti jedne druge Crkva i konfesija, osim rimokatoličke, nisu izložene ovakvoj masivnoj šikani. Što više, recimo odmetnuta židovska općina Izrael B sudjeluje u upravljanju Državom preko svojih rukovoditelja. Na svečanostima Srpske Pravoslavne Crkve, premda je bila duhovno oružje JNA, okuplja se cijeli vrh vlasti u RH. Ne bez razloga.

7. Ministar zdravlja otišao je u protukatoličkome ponašanju najdalje: odlučio se umjesto Boga odrediti kada se nerođeno dijete smije ubiti, a kada ne. Isto tako njegove odluke glede svetosti začeća u cijelosti su protukatoličke.

8. Premda se još o tome javno ne govori, očekuje se odluka o zabrani javnoga isticanja križeva.

Vodstvo naše Crkve izgleda nije računalo na ovu ofanzivu revolucionarnih i tobože antifašističkih, a zapravo udbo-jugofilskih otaca i sinova. Naivnost se plaća. Ono što slijedi biti će još žešće. Pa tko to želi trpjeti – neka trpi!

Dr. Damir Pešorda, književnik, profesor: orkestrirana medijska i politička kampanja

Damir PešordaIskreno, nisam baš stručnjak za crkvena pitanja, kao ni za pravne aspekte Ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom te o tome ne bih govorio. No činjenica je da se protiv Crkve već duže vrijeme vodi orkestrirana medijska i politička kampanja, a o tome, svakako, mogu i hoću govoriti. Prvo treba cijelu tu stvar staviti u širi kontekst, medijska ideološka kampanja protiv Crkve vodi se danas u cijelom zapadnom svijetu. Najavljeni ''novi poredak'' ne može se ostvariti ukoliko se ne izvrši temeljito demontiranje ''starog poretka''. Objektivno, Crkva već stoljećima gubi ideološke bitke, to jest gubi vjernike. Medijski pritisak na Crkvu danas se, kao i kroz povijest, organizira pod egidom borbe za ljudska prava. Danas su to pravo na pobačaj, pravo na eutanaziju, pravo na manipuliranje mogućnostima umjetne oplodnje, pravo na kontracepciju, pravo na istospolni brak, pravo na ređenje žena za svećenički poziv itd. Svim tim napadima na nepromjenjive crkvene dogme želi se Crkva prikazati kao beznadno anakrona institucija kojoj nema mjesta u suvremenom svijetu. Potenciranjem, a ponekad i izmišljanjem slučajeva pedofilije u crkvenim redovima te moralnom histerijom koja se stvara oko toga crkvu se pak nastoji prikazati licemjernom, ako ne i zločinačkom. Na žalost, ta propaganda ima sve više uspjeha. Kažem, na žalost – jer propaganda i histerija nikada ne doprinose istini i raščišćavanju problema, kojih, sad se to već više ne može skrivati, ima.

Kadmij, krom i Aresen – EPH, Index, RTL

U Hrvatskoj je ta internacionalna anticrkvena kampanja dodatno ojačana ideološkim recidivima i starim antagonizmima karakterističnim za trenutni vladajući politički blok koji u ideološkom i strukturno-kadrovskom smislu predstavljaju, za nuždu liberalizirani, sljednici Kompartije. ''Kadmij, krom i arsen'' koji su korišteni u Stepinčevo vrijeme sada su zamijenjeni EPH-om, Indexom i RTL-om, ali princip je ostao isti: otrovati sve što se opire.

ZametakŠto se tiče konkretnih predmeta spora između Crkve i zastupnika ''novog poretka'', pitanje umjetne oplodnje nije baš područje u kojemu se baš najbolje snalazim, no načelno sam za to da ono bude strogo zakonski propisano i da se svakom djetetu osigura pravo na oba roditelja. Znači, protiv sam anonimnog doniranja sperme, djece s dvije majke, dva oca i sličnih kombinacija. No, iskreno, nemam iluzija da će protivljenje Crkve, a pogotovo moje protivljenje tomu zaustaviti ljude da se igraju Boga. To može samo Bog ili Narav, ovisno o tome tko u što vjeruje i kako to u što vjeruje naziva. Ne bih volio biti prisutan na zemlji kada se to bude događalo.

Što se tiče vjeronauka, tu su stvari jasne. Učenici koji ne pohađaju vjeronauk imaju etiku kao alternativu, te se nitko ne može osjećati isključenim ili ugroženim zbog vjeronauka u školi. Ideja da ti predmeti budu prvi li zadnji sat u satnici nije u načelu loša, međutim bojim se da je u praksi neizvediva. No tamo gdje je to moguće provesti, zašto ne!? Nezgodno je samo ako je ta ideja prvi korak u micanju vjeronauka iz škole.

Ovaj osvrt ne bi bio pošten ako bih se zadržao na samo jednoj od suprotstavljenih strana. Treba priznati da ni Crkva često nije na visini svog poslanja. Njezinim predstavnicima koji put fali odlučnosti, vjere, hrabrosti, povjerenja u narod i Istinu koju su pozvani svjedočiti, a slabi su na srebroljublje, raskoš, putenost. Opet, ako je čovjek vjernik, kršćanin, nema razloga za očaj i strah. Sve je u Božjim rukama, i Crkva i oni koji je napadaju. Međutim, druga je stvar politički aspekt cijele te priče. Njemu se treba suprotstaviti političkim sredstvima, a u tome važnu ulogu treba imati i Crkva. No čini se da tu ulogu zasada ne ispunjava na odgovarajući način. Vrijeme je da odgovorni u Crkvi konačno razmisle o medijskim i promidžbenim instrumentima za afirmaciju svojih stavova i vrijednosti. Ona je zapravo još jedina institucija u Hrvatskoj koja za takvo što ima financijskog i intelektualnog potencijala.

Damir Borovčak, publicist: Nasljednici režima koji je progonio Stepinca i danas na vlasti

BorovčakNadbiskup Stepinac u svom je dnevniku davnog 30. svibnja 1934. zapisao: Na žalost, i u srcu hrvatskog naroda u Zagrebu ugnijezdila se ta paklena družba, leglo nemorala, korupcije i svakog nepoštenja, zakleti neprijatelj crkve katoličke i hrvatskog naroda. Bez znanja i odobrenja masonerije nitko ne može doći na uplivni položaj. Nije šala uhvatiti se u koštac, a ipak se mora u interesu crkve, naroda hrvatskog... Jer ovo nasilje koje danas vlada, podržava masonerija (Mužić, I.: Masonstvo u Hrvata, Split 2001. str. 295). Zbog nastavka pritisaka na katoličku crkvu nadbiskup Stepinac je i kasnije na Staru godinu 1940. potvrdio svoja razmišljanja: Mi imademo prilike već godinama promatrati organiziranu borbu protiv Crkve katoličke, kako je provodi masonerija i komunizam, i razni drugi pokreti po diktatu svojih vidljivih i nevidljivih šefova (Stepinac, A.: Propovijedi, govori, poruke (1941. – 1946.), Zagreb 1996., str. 5). Montirani komunistički proces zagrebačkom nadbiskupu Stepincu 1946., po izravnom Titovom nalogu, bio je samo završni čin pokušaja sloma katoličke Crkve u Hrvata i to najgrubljim represivnim metodama. Tek danas se otkrivaju razmjeri zločina nad Stepincem. Svi oni koji poštuju i klanjaju se životu, djelu i mučeništvu blaženog kardinala, trebali bi proučavati sve što je Stepinac u svom životu govorio i za što se zalagao. Stepinca se jednostavno ne može istovremeno uvažavati i ne uvažavati. Tim više što je uočljivo da su problemi u svezi napada na katoličku Crkvu u prošlosti vrlo slični današnjima.

Promijenjene samo metode napada

StepinacIdeološki nasljednici režima koji je optužio, proveo zatvaranje i mučenje Stepinca i danas su na vlasti i sustavno djeluju. Između Stepinčevog vremena i današnjeg vremena čiji smo svjedoci, nema nekih bitnih razlika u ideološkom gledištu na nepoželjnost katoličke Crkve! Cijelo se stoljeće u napadima na katoličku Crkvu ništa ne mijenja osim metoda tih napada. Nametanje zakona umjetne oplodnje, zakona o legalizaciji pobačaja, pitanje vjeronauka u školama, ugovora s Vatikanom te druge stalne negativne vijesti, posebice o nemoralu katoličkog svećenstva u Hrvatskoj, sredstva su koje se koriste za slamanje moralne uloge katoličke Crkve u hrvatskom društvu. Možda najbolje sve te događaje objašnjava jedna rečenica Karola Jozefa Wojtyle koji je još prije no što je postao papa, kao krakovski kardinal zaključio: Dolazi trenutak velikog sudara između snaga Dobra i snaga Zla, i čudno je i neobično, da to kršćani ne prepoznaju.

Smatram kako bi svi kršćani danas u Hrvatskoj trebali prepoznavati i uočavati protagoniste politike rastakanja moralnih načela Božjih zakona, no drugo je pitanje kako se tom zlu oduprijeti. Naručitelji naravno dobro znaju da je katolička Crkva uvijek bila i danas jest, čvrsto uporište hrvatskog naroda, i zato je izvrgnuta stalnim porugama, podmetanjima i napadima medijskih plaćenika. Stoga bi katolici u Hrvatskoj još jače trebali podići svoj glas, iako znamo i vjerujemo da Crkvu nikada "vrata paklena ne će nadvladati".

Dr. Darko Richter, liječnik, doktor znanosti: prvi ispit demokršćanske oporbe

RichterMislim da je medijske napade na Crkvu najbolje ne isuviše komentirati. Koliko vidim (čujem) o tome uglavnom šuti i Crkva, osim što se HBK oglasila podsjetnikom na ugovor o statusu vjeronauka kao svakog drugog predmeta u osnovnoj školi. Što reći o želji da se mijenjaju ugovori s Vatikanom ili najavi novog zakona o umjetnoj oplodnji? Prve je, u situaciji kada država nije niti na pola riješila svoja dugovanja prema Crkvi, nemoguće smo tako promijeniti. Nakon probnih balona o tim izmjenama, koje su, kao, normalno, trebale ići na štetu Crkve, iz samog je vrha vlasti stigao demantij da se ništa neće dirati. Pa su medijski korifeji tih probnih balona naglo morali ostaviti omiljelu temu, i uz to se malo uvrijedili na svoje tihe nalogodavce. Prije toga, gledali smo režirani cirkus oko zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. U času kada je Linić, po nalogu MMF-a, kresao javnu potrošnju tako što je doprinos za zdravstvo, s 15%, smanjio na 13%, ministar zdravlja počeo je pričati o pravu na zametak, i pri tome su mu zahvalno poslužili svi koji su spremno prihvatili unaprijed uzaludnu polemiku. Dakle, imat ćemo 2,4 milijardi kuna za zdravlje manje, ali zato još veća prava nad zametcima. No, i to samo za one koji oko toga nemaju prigovora savjesti. Međutim, sada se vlast vraća ovoj temi da je uistinu riješi. Vidljivo je iz svega da zaista smatra da se ljudskim zametcima može manipulirati po želji: kao temom za odvraćanje pozornosti, kao polugom za dijeljenje nekakvih prava, ili, sasvim grubo, polugom za nametanje svojeg svjetonazora. Pa će takav biti i odgovarajući zakon. Zanima me što će na to reći demokršćanska pučanska oporba, i što će reći don Ivan Grubišić. Evo im prvog moralno-političkog ispita.

Fra Miljenko Stojić, svećenik, književnik: Crkva kao zadnje uporište

Miljenko StojićOvo što se trenutno događa u državi Hrvatskoj samo je vidljivi dio udara na nju. Onaj nevidljivi traje nesmiljenom žestinom od same naznake pada komunizma. Tvorcima jugoslavenstva ne sviđa se hrvatska samostalnost pa svim silama na nju udaraju. Na djelu su raznorazne smicalice. Jedno vrijeme kričali su o kriminalnoj pretvorbi (nije da je nije bilo, ali ne onako kako oni govore, njihovi su prsti tu glavni), zatim o detuđmanizaciji, pa smo sada došli do raspada gospodarstva i rastakanja HDZ-a, pokreta koji je stvorio Hrvatsku. No, nisu samo oni krivi. Počesto smo pristajali uz njihovu igru. Prihvatili smo da Sanader pokrade glasove, da uz malo rogoborenja uhite naše generale, nasjeli na priču o njihovu poštenju pa ih ponovno birali... I sad smo tu gdje jesmo.

 Ostala je još Crkva kao zadnje uporište onoga što bismo trebali biti. Nasrću na nju iz svih oružja. Pitanje je samo koliko im plješćemo ili koliko im govorimo da drže prste k sebi. Nije me strah da će se njoj nešto dogoditi. Bilo je i silnijih napada pa je preživjela. Ali, kakva će slika ostati o nama? Vrijeme je da počnemo razmišljati svojom glavom i prema tome djelovati. Ljudi smo i kršćani, čega se bojimo? Koji je razlog da dopuštamo da nas svedu na bića koja samo razmišljaju o korici kruha za preživjeti? To je položaj roba. Nije valjda da smo se na to privikli? Zar smo zaboravili devedesete godine prošlog stoljeća? Navalili na nas sa svih strana, a mi ništa nemamo osim želje za slobodom. I pobijedili smo. Pa su jači igrači ušli u igru. Drugo je poluvrijeme, čini mi se negdje oko sredine. Tko će na kraju pobjedonosno uzdići ruke? Zaista, puno pitanja kad počnemo razmišljati. Ali ta nas pitanja vode u slobodu. Crkva to zna, postavlja ih i zbog toga je napadaju. Ponavljam, na koju ćemo se stranu svrstati?

Davor Dijanović

 

 

Sub, 25-06-2022, 06:53:08

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.