Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

Opća je monetizacija (kao mobilizacija)

U Istočnoj Berlusconiji ništa novo. Nastavlja se dogovoreno i obećano razaranje svega što još vrijedi. U Hrvatskoj se još uvijek ima što MIGpljačkati i to je pravo čudo. Devastacija Hrvatske još nije završena i kad se promijeni ova vlast, za koju svi pišu da nije samo protu-hrvatska već je i protu-narodna, trebat će nam najmanje dvadeset godina da tek umanjimo veći dio štete.

MIG-ovi padaju ispravni

Nakon sustavnog uništavanja Hrvatske vojske bruka je postala javna: MIG-ovi padaju. O remontu, servisu, nadogradnji, modernizaciji, produljenju vijeka trajanja sve se zna. Sve pljačka do pljačke. Novo je što je stručna komisija istražila najnoviji pad i zaključila kako nije bilo propusta u zapovjedanju. Taj nam je podatak sada ključan, najključniji čak, s obzirom da se ne zna kako je istrošen zrakoplov mogao napustiti servisnu halu kao ispravan a zatim pasti zbog kvara. Možda to ministru Kotromanoviću uopće nije ni važno jer piloti se ionako katapultiraju. Pa da, što hoće... imaju i padobran. Jedino mi nije na kraju jasno, je li zrakoplov bio ispravan kad je padao ili nije?

Ne zna se tko je za to kriv - ministar koji nije platio pošten servis ili netko niže od njega rangiran koji je dopustio taj riskantan let na Dan pobjede, kada je malo nedostajalo da se isti (ponovno)autocesta obruši na branitelje. Hidraulika nam je tu sporedna, glavno da nije bilo propusta u zapovjedanju. Možda ga je bilo zbog nezapovjedanja? Jer, poznato je da je hidraulika svemirska tehnologija pa se nakon servisa nikad ne zna hoće li ili ne će li zakazati. Isto i kao prije servisa. Razumljivo. Famozna hidraulika jest ispravna, ali... samo ako se ne koristi. Čim zrakoplov poleti... odmah nestanu svi propusti u zapovjedanju.

Moja moneta su dolar i lira...

Kome treba tumačiti da je gotovo tisuću kilometara hrvatskih Ogroman kapitalKome treba tumačiti da je gotovo tisuću kilometara hrvatskih auto-cesta nacionalno bogatstvo, strateška vrijednost i ogroman kapital? Nikome. Jer svi znamo koliko bi se na davanju u koncesiju moneta okrenulo kao provizija od tog bogatstva. Zbog gladi za monetom tu su rasprodaju i nazvali monetizacijomauto-cesta nacionalno bogatstvo, strateška vrijednost i ogroman kapital? Nikome. Jer svi znamo koliko bi se na davanju u koncesiju moneta okrenulo kao provizija od tog bogatstva. Zbog gladi za monetom tu su rasprodaju i nazvali monetizacijom. Baš kao što ne znamo tko je auto-ceste doveo u poziciju da ni one a ni Vlada nisu više u stanju vraćati kredite. Kakvi su to krediti i kolike su kamate? Pitam, kao da je to važno. Hrvatske krasne auto-ceste proglašavaju se gubitašima a da to uopće nisu. Niti je točno da je promet slab, niti da su neisplative. Druga je stvar koliko je moneta odletjelo za provizije po kilometru izgradnje, ali ni to nije srž. Suština je u tome kakvi su se ugovori o kreditima potpisivali, u njima leži zec. Ali ni tu nije bilo propusta u zapovjedanju pa ni tu nikada ne ćemo saznati tko je te nepovoljne kredite potpisivao i tako sasvim svjesno hrvatsko nacionalno bogatstvo Plivadoveo do propasti i monetizacije. Ukratko, tko su veleizdajnici? Kad njima ponestane moneta – nas plaše bankrotom, ali svaki bankrot ima svoje ime i prezime, svog vlasnika i svog tvorca. Ne može se pripisati općenito, cijelome narodu.

Krasna bi provizija pala (i past će) i kad sve radnike „Gredelja" istjeraju na cestu, a parcela u Branimirovoj zaigra na stambenoj rasprodaji. Naravno ne odmah. I oko parcele „Kamenskog" u Ilici, još se nisu dogovorili kome koliko, pa zato još nisu srušili tu nepotrebnu tvornicu. Nekada ponos hrvatske tekstilne industrije. Radnike su naravno, već davno izbacili, da ne smetaju (i) toj monetizaciji. S ljudima je najlakše. Jedino, kod „Gredelja" će pljačku možda zamotati u gradnju prometnice (možda časkom uz kakvu denivelaciju željezničke pruge?) kojoj je „Gredelj" uostalom već više desetljeća stajao na putu. K vragu, pa nismo protiv napretka - cesta život znači. Mi gradimo cestu – cesta gradi nas!

Nakon Plive i Imunološki zavod već je pred monetizacijom. Postao je od uspješne tvrtke i strateški važne tvrtke - gubitaš. Znači, dolje s njim. Pogotovo ako se možda nekada zvao Hrvatski imunološki zavod, tim prije. Kao i kod MIG-ova i kod auto-cesta ni kod tog zavoda se ne zna tko ga je zaveo na rub provalije. Nema ni odgovornih. Bit će da su „naši". Ne zna se ni tko je prije samo nekoliko godina bahato nadograđivao penthaus prostore, cijeli novi kat! Po punoj dužini ulične zgrade... na Mirogojskoj cesti u Zagrebu. Netko je grabio šakom i kapom a onda vidi vraga, SOAdogodio se gubitak. Sada, kad je zavod obezvrijeđen - može monetizacija, privatizacija, sanacija, čudo toga. Nakon što su najvredniji pripravci i recepture dobili noge a svjetske i svjetski važne licence stekle nove vlasnike. Negdje daleko, daleko od Istočne Berlusconije. Srećom, sad će ga naša Vlada spašavati. Nema mu spasa, nudi se i Bandić.

Gdje je kraj svim tim nizovima balkanizama, dogovorenih pljački, smišljene neodgovornosti, kanaliziranog isisavanja bogatstva i konačne rasprodaje u bescjenje? Ima li traga novca?, znojio se i pitao još i čovjekoliki. Čak i u nautički zlatonosnoj tvrtki ACI otkrivene su „nepravilnosti". Tako se zovu još ne podignuti sporovi ili nepravomoćne presude. Nepravomoćne pljačke u tvrtki koju je inače nemoguće voditi s gubitkom. Pa mi smo nautičko parkiralište Europe. Već desetljećima. Desetine tisuća skupocjenih jahti godinama noći u Hrvatskoj. Vezovi suhi ili mokri koštaju zlata i treba zaista maher koji će to zlato pretvoriti u amalgam. Ali u Istočnoj Berlusconiji i to je moguće. Zašto? Pa zato što se opet „ne zna" tko je (sve) obezvrjeđivao ACI. Kad se bogatstvo podijeli između razno raznih nositelja vlasti, tko će podignuti optužnice? Gradski vodovod?

Kako od tajnih službi napraviti cirkus?

Zbog svega ovoga vlasti treba stalni igrokaz za javnost. Tako se igrokaz trenutno vladajućih odvija se i kroz SOA-u. Treba nečime bacati pijesak u oči i trebaIgrokazZbog svega ovoga vlasti treba stalni igrokaz za javnost. Tako se igrokaz trenutno vladajućih odvija se i kroz SOA-u. Treba nečime bacati pijesak u oči i treba svakako povećati minutažu „nastupa" u elektronskim medijima, na naslovnicama tiskanih medija pa i šire. Idu izbori. Tako prvo vlast pita SOA-u ima li kakvo zanimljivo izvješće, pa kad ga ovi nađu, vlast im kaže nek to oblikuju za javnost svakako povećati minutažu „nastupa" u elektronskim medijima, na naslovnicama tiskanih medija pa i šire. Idu izbori. Tako prvo vlast pita SOA-u ima li kakvo zanimljivo izvješće, pa kad ga ovi nađu, vlast im kaže nek to oblikuju za javnost. Onda niža vlast zivka višu da usaglase izvješće za javnost. Ministar Ranko Ostojić zato i izlazi iz bolnice. Pa ga usaglašavaju do boli. Sve dok SOA ne pošalje krucijalno izvješće o tome kako islamski fundamentalisti, teroristi, džihadisti i ostali putuju, zamislite putuju Hrvatskom. Prebacuju se dakle neprijateljske trupe na Istok. To djeluje vrlo opasno, a SOA sve to moćno prati. I ministar Ranko Ostojić, sada prizdravio, sve vidi. Onda Predsjednik Josipović cirkusmudro prozbori ukazavši se (već pet minuta nije) na televiziji i razglasi narodu kako je to po prvi put da SOA dijeli jedno izvješće u javnost. Ovo je mali korak za čovjeka ali veliki za čovječanstvo. Znači ipak demokratizacija, snažan iskorak, transparentnost a možda i otvorenost? Čak štoviše. Onda premijer, doduše sav nesretan jer tog dana nije imao nikog da mu se suprotstavi i da se s njim javno posvađa, iznese drugi krucijalni podatak: SOA-u i cijeli taj sustav nitko ne može zlouporabiti jer je javan. Nitko, čak ni onaj koji kontrolira što se pušta u javnost a što ne. Logično. Ima previše očiju, kaže premijer. Znači malo mu je i žao. Bolje bi mu bilo da je manje očiju. I tako, poslana je snažna, vrlo snažna poruka teroristima da je u nas sve javno i da ih mnoge oči promatraju dok oni svi do jednog putuju Hrvatskom. A nisu turisti. Sramota. Koliko bi tek ministar Lorencin pobrojao noćenja... a tek kreveta? Ovako oni samo putuju. Bez dobro skrivanog, financijskoga efekta.

Propust u zapovjedanju

Ima nešto gore i od pljačke zvane monetizacija a to je rat nametnut slabijemu. Već kad je objavljivao svoje fotografije kako jaše gol do pasa, kako vježba u teretani, peca na rijeci, kako vozi ladu trans-sibirskom rutom tisućama kilometara umjesto da bude državnik koji Rusima gradi mostove i tvornice... već tada, kad smo s opravdanim podsmjehom gledali kako skija, leti, pliva, bilo je jasno kako je Putin vrlo iskompleksirani dječak. U želji da bude nešto sasvim drugo, da bude veliki Rus, upao je u stari zapadnjački klišej: raditi sve i sva što drugi ne mogu, istovremeno voziti, loviti puškom, biti sa zvijerima i s narodom, družiti se (zamislite) i s američkim akcijskim glumcima... On je svakako želio brzo i namah steći medijsku slavu ili barem popularnost ali je to, u nedostatku mašte, činio uvoznim i izlizanim načinima. Mediji su zdušno pomogli.

Kad je otpočeo vrlo skupu avanturu, igranje sa svjetskom vatrom i punu agresiju na Ukrajinu Putin nije imao nikakve informacije o navodnom diskriminiranju ruske manjine u Ukrajini, bilo na jugu, na Krimu bilo duž cijele istočne granice Ukrajine, jer njih jednostavno nije bilo. On se do problema s plaćanjem plina nikada nije požalio svjetskim institucijama ili UN-u ili Vijeću sigurnosti kojih je član, da postoji problem ruske manjine u Ukrajini. Putin PutinVeliki samozvani, nije iskoristio ni jednu demokratsku instituciju kako bi ostvario veća prava za svoju ljubljenu rusku manjinu kojoj nudi umjesto standarda narodnog života svoj lov na visoku divljač i ružnu ladu. On je jednostavno kao slon u staklarnu provalio u Ukrajinu sakrivši se nevješto iz tzv. proruskih separatista i eto ga tamo gdje slobodno bombardira, razara i obara sve živo i neživo već mjesecima. Već i brodove topi. Sve u cilju cilja: ravnopravnosti ruske manjine (on štiti civile).

Zašto on to tako radi, osim što je to vrlo bahato i sasvim protu-uljudbeno? Zato što je Europu a i SAD odavno pročitao. Kao bivši operativni obavještajac, on je točno znao koliko je Europa troma i pospana, koliko Amerika zauzeta terorističkim dijelom islamskoga svijeta i kako jednostavno nisu u stanju išta promijeniti. Živce Zapada razvlačio je vrlo dugo i testirao već Čečenijom, koja je ipak bila sasvim drugi slučaj od napadnute Ukrajine. Putin Veliki, samozvani, karikaturalni, jednostavno se odlučio na tu opasnu prvo krimsku avanturu međunarodnoga rata na europskome tlu jer je vrlo dobro znao koliko je Europa premrežena interesima i tako svezana i onemoćala. Europa je uostalom, kao i cijeli Zapad, sva u paket aranžmanima. Takva Europa tek je klepka za tjeranje vrabaca.

Tako je Putin prvi, Grozni, postao koljač i agresor koji se valjda po Americi i Europi ima sam od sebe i po svojem hiru povući iz Ukrajine. Rat bjesni a svemoćni NATO prijeti prstićem. Provode se toliko opasne sankcije da sve one izgledaju kao vlastiti autogolovi. Službena Hrvatska naravno, kako nemamo nikakvu vanjsku politiku osim one štetne, projugoslavenske i probritanske, nije rekla niti a u korist žrtve Ukrajine. Smiješni su mi oni koji elaboriraju kako smo mi nedavno imali rat pa najbolje znamo... kao da je Vladi ili predsjedniku Republike uopće stalo do onoga što je Hrvatska sve kao žrtva agresije podnijela i još dan danas trpi. Njima je jedino stalo da raspaljuju stare rane, u Vukovaru, Srbu ili Zagrebu svejedno. Oni se prave nevješti kad su ratovi u pitanju, kod ćirilice su jaki. Ne će valjda reći nešto protiv Putina i Rusije pa da im Srbijanci i Srbi to zamjere?! Ne mari što Beograd prijeti zabranom izvoza u Rusiju... mi ćemo mu (zahvale radi) pomoći da što prije uđe u Uniju...

Napast zapovjedanja

Tako je bilo i s Izraelom koji je nedavno poduzeo, okončao pa nastavio najveći i najduži, najkrvaviji napad na Palestinu ikad. I upravo ga širi. Svaki put Izrael je jasno kazao Obamasvijetu kako je to osveta i kako će ona biti najmanje deset puta jača od Palestinskog izazova. Da nije krvavo bilo bi infantilno. Za famozno neselektivno granatiranje nitko iz međunarodne zajednice nije dizao Haag na noge. Nije bilo ni raketiranja civila a niti udruženog zločinačkog pothvata. Pojas Gaze nije bio prekomjerno granatiran ma što Izrael javno trubio o količini granata i svojoj pukoj osveti. Nitko od izraelskih generala ne će odgovarati za ubijanja i razaranja koja traju evo već pola stoljeća. Taj prljavi da ne može biti prljaviji agresivni rat ne će nikada biti procesuiran jer je o Izraelu riječ. On uživa privilegije i radi što hoće. Zašto to onda sebi ne bi mogao priuštiti i Putin iskompleksirani? I njemu je do razaranja i on želi svaki dan biti udarna grozna vijest, i on želi da ga se svako malo poziva na isprazne međunarodne mirovne konferencije, i njemu se lepo vidi gledati svoju tatarsku facu svaki dan među udarnim tv-vijestima, i njemu se stalno trguje sad ovim sad onim ustupcima i povlasticama. I on je dakle akcijski lik. Samo Hrvatska je vodila nepravedan rat, samo za Hrvatsku je vrijedilo međunarodno pravo (i još žeže i pali) u svojoj punoj kontradikciji. Amerika ne izručuje svoje vojnike i generale, napada gdje i kako hoće baš kako i Izrael... pa se i Putinu poželjelo. Koja god država zaključi kako je njezina manjina u susjednoj državi navodno diskriminirana, neka uzme puške i granate i navali je vojno okupirati.

Možda će se nekome učiniti da je to sumrak uljudbe, da tu nema ni pravde ni dostojanstva, pogotovu ne i morala... UljudbaMožda će se nekome učiniti da je to sumrak uljudbe, da tu nema ni pravde ni dostojanstva, pogotovu ne i morala... da se ljudski životi uništavaju jednako kod djece kao i kod žena i staraca, kao kod svih civila; možda će se nekom učiniti kako su razaranja u Ukrajini strašna i kako ratne strahote zahvaćaju stotine tisuća ljudi, ali taj se vara. Uljudbe jednostavno više nemada se ljudski životi uništavaju jednako kod djece kao i kod žena i staraca, kao kod svih civila; možda će se nekom učiniti kako su razaranja u Ukrajini strašna i kako ratne strahote zahvaćaju stotine tisuća ljudi, ali taj se vara. Uljudbe jednostavno više nema, ako je nje ikada uopće i bilo. Postoje samo interesi i pravo jačega. Gospodari svijeta. Zar takav model morala već odavno ne postoji i u Hrvatskoj? Zar se dogovoreni i potpisani kolektivni ugovori ne razvrgavaju jednostrano od strane i po željicama bankara ili poslodavca? Gospodara Hrvatske. Zar se ljudi ne bacaju na cestu, zar se ne provode drakonske deložacije jer građanin nije nešto platio državi ili bankama, bez obzira na to što u suprotnom smjeru nema ni ovrhe nekmoli (poželjne) deložacije Vlade RH?

I nije to neadekvatna usporedba. Osnovnog morala nema od svjetskoga vrha do afričkoga dna. Nigdje. Zar poslodavci svakodnevno u Hrvatskoj ne pokazuju svojim djelatnicima kako do njih i njihovih prava drže kao i do malo crnog pod noktima? Dok kamere rade puna su im usta radničkih prava. To nije sitno, lokalno hrvatski ili ne važno. To je isti model nemorala afirmiran jedino na drugom području. Ali to je jednako tako politika sile i bez-zakonja kao i euagresija na drugu (po mogućnosti slabiju i nuklearno razoružanu) državu. Jednostavno, živimo u vremenu kada svaka sila, kada to želi i koliko to želi, može pisati našu svakodnevicu. Krvlju, nezaposlenošću ili ostankom bez krova nad glavom. U Hrvatskoj još i policijskim batinanjem na Stradunu pred turistima, sudskom obradom u trajanju od barem osam nagradnih godina ili tjeranjem u ludnicu. Mediji koji vole žutilo toliko su nam puta prenijeli takve priče da se na njih više i ne obaziremo. Tko nam je kriv. Ipak, jedna od najgorih medijskih metoda, naročito u onih medija koji su pod repom vlasti, jest tzv. metoda prozirne i tendenciozne analogije s porukom: ništa novog. Tako oni spremno, čim se u Hrvatskoj dogodi neka strahota brže bolje pronađu istovrsnu u svijetu. Logika te metode je: pa što vi hoćete s tim poplavama i kućama koje se ne obnavljaju, pa u Indiji su poplave odnijele tisuće života a kuća nisu ni imali. Budite sretni da vi...

Tako se i Putina velikog, samozvanog, općegroznog medijski zapravo uredno amortizira ratovima u Izraelu, Siriji, Iraku, Libiji... tako da kad nas naši orni mediji o svim tim ratovima izvijeste i nove nam navijeste mi smo spremno progutali novi svjetski amoralni poredak u kojem (i) Putin želi, može i ima pravo klati gdje god i koliko god hoće (štiteći civile).

Tvrdnje kako je to lokalni rat, koji se ne će širiti su bajke za djecu jer je riječ o dubokom sukobu koji svakog trena može eskalirati u europski a time i svjetski rat. Lokalni ratTvrdnje kako je to lokalni rat, koji se ne će širiti su bajke za djecu jer je riječ o dubokom sukobu koji svakog trena može eskalirati u europski a time i svjetski rat. Dok postoji ravnovjesje i mir daleko je agresija, ali kad se ona jednom izlegne i zahukta kao lavina - nitko zapravo ne zna kada će, kako i gdje sve završitiDok postoji ravnovjesje i mir daleko je agresija, ali kad se ona jednom izlegne i zahukta kao lavina - nitko zapravo ne zna kada će, kako i gdje sve završiti. Činjenica da čuvena demokratska i uljudbena međunarodna zajednica zna ali ne poduzima ništa djelotvornog da bi rat prekinula (baš kao svojedobno i na Hrvatskom primjeru) najzornije pokazuje koliko se agresija Rusije već sada otela bilo kakvoj kontroli. To što PupovacZapad prvo gleda svoje interese pa tek onda međunarodno pravo i tribunale (zatvorene za sve velike a srdačno otvorene malima) moglo bi ga skupo stajati. I s Hitlerom su prvo trgovali moćni američki magnati. Naime, sviđalo im se koliko čelika naručuje. A zatim su tisuće američkih mladića morale dati svoj život samo u jednome danu, boreći se protiv njegovih moćnih topova porazmještenih uzduž pješčanih obala Bretagne. Cijela se Amerika morala naći u krvavome Drugom svjetskom ratu da bi se povratio mir a iskompleksirane i bolesne diktatore spremilo tamo gdje im je i mjesto - pod zemlju.

Jedna mi je prijateljica nedavno rekla kako bi jednostavno trebalo pozvati Putina i Lavrova na neku mirovnu konferenciju i dignuti ih u zrak. Odmah sam joj skočio u oči kako to nije demokratska metoda, baš kako ništa demokratskog Putin veliki, samozvani nije učinio u Ukrajini, prava dijela čijih građana, tako glasno zastupa i tisućama (neselektivnih) smrti brani.

Tako smo dogurali do vrhunske demokracije i razvoja uljudbe, nakitili smo je brojnim velikim i glasovitim međunarodnim institucijama koje sve redom ne služe svrsi. Na razini smo prvobitne zajednice – tko jači taj (koliko god hoće) kvači. U međuvremenu, pojedinačno ili kao stado, važno je biti „in". Biti u trendu. Kako ja nemam smisla za humanitarno onda mi je sasvim promašeno i bez veze što se nekakvi besposleni celebritiji i egzibicionisti stalno slikaju po novinama u Hrvatskoj. A i nemam ni toliko vremena niti toliko leda... ali zato idem žurno pogledati međumrežjem tko se sve danas polio ledenom vodom dok sam ovo pisao. Vlada sigurno nije jer nema te vode kojom bi se oprali. U nas možda jedino businessman Pupovac? Bilo bi to nadasve humanitarno a možda i humano. Paše uz (opću) monetizaciju a sliči i na mobilizaciju.

Javor Novak

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Čet, 19-05-2022, 15:08:20

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

x

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.