Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

Laži, obmane i prešućivanja

Veliki intervju veliko je ništa

U jednom našem dnevnom listu, neki dan, ministrica je vanjskih poslova i europskih integracija V Pusić, dala vrlo velik intervju. Da medijska situacija u Hrvatskoj nije takva kakva jest - dirigirana i kontrolirana - (opravdane bi) kritike pljuštale sa svih strana. Kako je moguće da ministrica diplomacije zbori na tri velike stranice, a nema ni jedne pusicjedine riječi o diplomatskom gafu veleposlanika RH u Parizu, sveučilišnog profesora i budućeg kandidata za stalnog člana HAZU, Ive Goldsteina, čiji je standard francuskoga jezika bio nedopustivo nizak te na razini otvorenog sramoćenja države koju predstavlja?

Isto tako, nema ni riječi o u najmanje groznom predstavljanju RH u Briselu, gdje je hrvatska SDP promatračica Ingrid Antičević Marinović svojim očajnim engleskim izazvala sućut, promatranje i sažaljenje svih, koji znaju što to znači biti stvarnim predstavnikom neke države. Oba diplomatska incidenta zbila su se tjedan za tjednom, i to ne lani... Ali, ministrica kaže kako ne će tračati, to bi valjda imao biti sinonim za taj blamage double svojih prijatelja i kolega.

Ali, u intervju ministrice Pusić zato ima mnogo riječi o gospodarstvu, investicijama i političkim strankama, predizbornim koalicijama pa se stječe dojam kako ministrica diplomacije ima ambicije postati predsjednicom Vlade, s obzirom da komentira rad više kolega ministara i zalazi u gospodarstvo o kojemu nema pojma, a nije joj (za sad) niti resor.

Osim toga, izborni uspjesi HNS-a oduvijek su bili tako visoki da na njih vrijedi potrošiti zaista i više od jednog intervjua, mislim, kako bi se oslikala puna slika. A možda potpredsjednica Vlade želi biti samo potpredsjednicom, a ne i ministricom vanjskih poslova? Ali to bi onda trebala reći, ako ne nama biračima, da nas preventivno oduševi, onda barem ovoj Vladi u kojoj nečiji resor izgleda nikada nije samo njegov, pa su onda takvi i pripadajuće kilavi, zajednički rezultati.

Veliki intervju još je i nešto gore

U svome pak resoru, ministrica nas ponosno upoznaje kako je s računima tisuća i tisuća hrvatskih štediša propale Ljubljanske banke u Zagrebu, otklonila i posljednju prepreku ulasku GafoviKako je moguće da ministrica diplomacije zbori na tri velike stranice, a nema ni jedne pusicjedine riječi o diplomatskom gafu veleposlanika RH u Parizu, sveučilišnog profesora i budućeg kandidata za stalnog člana HAZU, Ive Goldsteina, čiji je standard francuskoga jezika bio nedopustivo nizak te na razini otvorenog sramoćenja države koju predstavlja?Hrvatske u Uniju. To je zaista lijepo, ljudi su imali knjižice i novce na deviznim štednim računima, a sada su dobili sukcesiju. Pa ipak je to uspjeh ili čak nešto mnogo više... za same 585012116b08fd2c49c768840eac7820 700x550štediše.

Ministrica čak nije smatrala potrebnim objasniti niti sam mehanizam sukcesije jer bi komplikacija iste, ljude naravno dodatno ubila u pojam. Toliko je sjajan taj diplomatski potez desetljeća, pa i šire.... Pokazalo bi se kako je to pomak od živih deviznih računa prema eventualnim deviznim računima, koji će se možda realizirati jednog lijepog, ali vrlo dalekoga dana kada pola današnjih štediša budu već pod zemljom.

Zato o tom postignuću ministrica uopće i ne govori (uspjesi govore sami za sebe) ona sva ponosna obrazlaže kako je s tim računima, sada u zajedničkoj vreći ne samo Zagreba i Ljubljane nego još i Beograda, ispunjena (i ona posljednja) slovenska ucjena. I upravo ju je ona sjajno otklonila tim milijunskim devizama i sada napokon započinje ta divota po Hrvatsku: sporazum će biti poslan u ratificirajuću proceduru još ovaj tjedan.

Ma nije li to krasno, mislim po štediše? Oni su uz devize, na štednoj knjižici, imali i onako klauzulu o ratifikaciji, eto su je sada i dobili! Tako su Hrvati, kada je Slovenija u pitanju, po drugi puta postali „izbrisani" i to je nov, grandiozan uspjeh cjelokupne hrvatske diplomacije. To je zaista potpuna win-win situacija, ma u stotinama milijuna eura... Možda čak i „malo" više... u hrvatsku korist.

Za to vrijeme, premijer se igra

Nakon nepotrebnog izleta u Brazil, za kojega nikada ne ćemo saznati koliko nas je stajao i je li premijer tamo letio s javnim avio-prijevoznikom ili onim povlaštenim, vladinim zrakoplovom, uslijedila je Palagruža, suvišna plovidba s hrvatskom graničnom policijom, pa premijersko pentranje i premijeran pad s Patrije, kao s krova domovine, a za koji (opet) ne znamo jesu li ga zvali na bis... a mogli su...

Slijedi zatim dvostruka, englesko-francuska blamaža, o kojoj ni on nije smatrao potrebnim govoriti, pa četvrta ostavka ministra u njegovoj koalicijskoj Vladi, koja sve češće postaje koalicijska vlada po ostavkama. Doduše, većina ih je imala problema samo s pozitivno pravnim propisima i zakonima Hrvatske. O svemu tome saznali smo malo ili ništa, baš kao što je milanovic-na-radnoj-veceri-sa-celnicima-zemalja-clanica-eu-504x335-20111249-20111209133048-354ba026de6058a69eb441f18bb77c3aprešućen pa progutan i famozni kredit isplaćen Milanovićevu bratu, prije neku godinicu.

Pa to i nije neka tema za premijera, kad je već riječ tek o 3,3 milijuna eura, ne? I Jakovčić i ministar turizma imali su isti taj problem u obitelji, dakle nemaju veze s njime. Zato je ministar Veljko Ostojić i morao dati ostavku, logično, a Jakovčić je ostao onako sjajno tv-neuvjerljiv sa svim svojim punim iznosima kredita i nemogućim anuitetima. Ma nije li to briljantna koalicija ili nije? Doduše SDP mu sada žestoko predbacuje da želi u ovoj, teškoj situaciji po Hrvatsku, pobjeći u Brisel i tamo lagodno i egocentrično živjeti, umjesto da nas spasi turizma, odnosno turističke sezone i onoga što je od nje ostalo, a koju još jedinu nisu uspjeli sasvim dotući.

Unatoč očajnom stanju u državi, koje Vlada marljivo pogoršava i traži nove saveznike pažljivo ih birajući da ne budu stručni, a sve kako bi ubrzala opću propast, premijer ne smatra potrebnim ući u rekonstrukciju svoje genijalne Vlade. Iako se možda neki zlobnici pitaju pa i zašto rekonstrukcija kad se premijer ovaj tjedan uspio posvađati samo s koalicijskim Jakovčićem, samo oko ženskog pitanja s mladim uskoro koalicijskim liberalkama i samo s Uefom oko nekih drugih huligana i nasilja na stadionima?

Ima li dakle, uopće područja na kojem „ova Vlada, koja zna", nije nekim javnim gafom, uprskala sve što se dalo? Premijer možda ingeniozno ne planira rekonstrukciju zato što se njegova mudra Vlada osipa i urušava sama od sebe, pa rekonstrukcija neće niti nužna. Vjerojatnije je da će odron.

Tome zdušno doprinosi i savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, u Vladi Z Milanovića, legenda Petar Skansi. On nas je sve legendarno oduševio već samim prihvaćanjem te visoke dužnost, bok uz bok tankoćudnog ministra Željka Jovanovića. Ne znam samo zašto i po čemu njega zovu kundak? Svojim inokosnim stajalištem i izvornim komplimentima Vladi, koja se ovako učestalo prosipa, Skansi je, što kaže Jambo, „unio jedno novo svjetlo, jednu novu nadu" u hrvatski nogomet, a i onaj europski.

Stiže opće unaprjeđenje, općeg stanja gospodarstva

Preko zadiranja u PDV sustav, spolni odgoj, pravopis, porez na nekretnine, registar branitelja, smanjenje plaća, ćirilice u Vukovaru i svih pripadajućih ministarskih afera, koje treba moći RekonstrukcijaUnatoč očajnom stanju u državi, koje Vlada marljivo pogoršava i traži nove saveznike pažljivo ih birajući da ne budu stručni, a sve kako bi ubrzala opću propast, premijer ne smatra potrebnim ući u rekonstrukciju svoje genijalne Vlade. Iako se možda neki zlobnici pitaju pa i zašto rekonstrukcija kad se premijer ovaj tjedan uspio posvađati samo s koalicijskim Jakovčićem, samo oko ženskog pitanja s mladim uskoro koalicijskim liberalkama i samo s Uefom oko nekih drugih huligana i nasilja na stadionima?napraviti u samo godinu dana, od Zlatka Komadine, Mirele Holy, Radimira Čačića do Veljka Ostojića, najnesposobnija vlast koju je Hrvatska ikada imala, pokušava razviti programirani ekonomija Wkaos kako bi to što je zakuhala lani, okupiralo građane trajno - do kraja njihovoga mandata, ako ne i duže.

Dok vanjski dug nezaustavljivo raste, a o rastu kojeg mudro šute, sve što su porazbijali 2012.-te tako bi „unaprjeđivali" još tri godine, kako bi provalija poslije njih, bila maksimalna. Ni evidentni gafovi pri tom ih ne smetaju sve do najsmješnije inicijative ikad: Slavko Goldstein sastavljat će gospodarsku strategiju Vlade u Hrvatskoj! I to u pet točaka, tako lako... Čak mu ne trebaju ni ministar gospodarstva, niti ministar financija u toj istoj Vladi, on to sve zna sam. Konačno, zato je i plaćen.

U stvari, čini se kako je došlo vrijeme, i to se pokazuje sasvim neophodnim, da Vlada Zorana Milanovića osnuje posebnu, novinsku, izvještajnu agenciju pri Vladi. Zadnji je čas. Toliko je naime, afera, gafova, brojki rasta nezaposlenosti, pada rejtinga i BDP-a ali i svih drugih maestralnih padova i ostavki da to postojeće agencije jednostavno ne stignu sve ni pohvatati, a kamo li progutati.

Osim toga to je nužnost i zato što sve upućuje na to da će Milanovićeva Vlada eskalirati bilo svojevoljno, pod pritiskom ostavki, ili na gumb ulice. Došlo je čak do toga da i glavni koalicijski partner, tj. čelnik IDS-a I. Jakovčić odbija ući u tu kompromitiranu Vladu. Ne paše mu za cariculum, ili ova Vlada za njega više nema nikakvoga kredibiliteta? Bilo kako bilo, premijer Milanović, dovođenje stručnjaka na mjesto novog ministra turizma, tradicionalno smatra tek krajnjom alternativom, ukoliko IDS ne pošalje (daleko podobnijeg) političara za tu marginalnu djelatnost... od koje živimo.

Eto novih rušitelja države

Iako smo mislili kako je s dolaskom demokracije i prvim slobodnim više-stranačkim izborima došao kraj staro-jugoslavenskim etiketama, prijetnjama i uvrjedama, prevarili smo se. Svi koji VladaRHdanas hrvatski misle i koji pokreću inicijative, tko kako i iz kojeg kuta ad hoc stigne, jer Hrvatska je usred gospodarskog požara, proglašavan je neprijateljem. Svi koji žele demokratski prosvjedovati „žele rušiti ovu Vladu", dotle je došlo. Zamislite vi njih.

To što Italija (i ne samo ona) ima valjda već šezdeset i petu Vladu i demokratski ju ruši odmah čim se ista pokaže nesposobnom, ne znači da će se taj dobar obrazac ponoviti i u našoj, Istočnoj Berlusconiji. Nemaju ti tu što prosvjedovati ni profesori niti sindikati, oni ionako žele samo nered. Ljut nam je već i sam predsjednik, znači i on tako misli, da ti tamo žele samo nered. U stvari još veći nered, nego što ga je Milanovićeva Vlada stručno ustoličila. Ako je on moguć. Zato neredi Vladu toliko i brinu, primata radi.

Bit će to velik aerodrom u 22. stoljeću

Kako je jedan od najvećih investicijskih projekata ove poslovno sjajne Vlade na najboljem putu da i on ljosne, jer vrijeme "Neredi"To što Italija (i ne samo ona) ima valjda već šezdeset i petu Vladu i demokratski ju ruši odmah čim se ista pokaže nesposobnom, ne znači da će se taj dobar obrazac ponoviti i u našoj, Istočnoj Berlusconiji. Nemaju ti tu što prosvjedovati ni profesori niti sindikati, oni ionako žele samo nered. Ljut nam je već i sam predsjednik, znači i on tako misli, da ti tamo žele samo nered. U stvari još veći nered, nego što ga je Milanovićeva Vlada stručno ustoličila. Ako je on moguć. Zato neredi Vladu toliko i brinu, primata radi.curi, a francuski investitor ima svu svoju veliku volju i znanje, jedino mu nedostaje sitnica – kredit, treba zato nešto žurno i veljko-ostojic-kajinove-optuzbe-obicne-su-budalastine-slika-625388opako zakuhati na Plesu. Pustimo zato odmah i Pariz i Goldsteina, ovo Vladi sada treba već i zato što je ostavka ministra V Ostojića od subote, danas već zaboravljena.

Očito neuigran kadar, neupućen Ostojić, nekako je sve to puno prebrzo odigrao, a i podigao je moralnu letvicu koje su puna usta Vladi kad sama o sebi govori... kao da je Branka Vlašić pa skače s motkom i poslije ispušta krikove. Ali oni samo skaču (i padaju), a krikove ostavljaju građanima... Treba zato odmah iščačkati nešto što nismo vidjeli ni mi koji smo bili na dočeku na Plesu, a poslije odgledali i tv-doček naših generala.

Doduše, možda Milanović uspije zakuhati nešto više s IDS-om i Jakovčićem, ali dotle nije zgorega smijeniti načelnika Postaje aerodromske policije Darka Cara iz sasvim nepoznatih razloga. „Budem li morao iznositi istinu što se događalo u ta dva dana uoči dolaska generala, mnogi će morati dati ostavke iz moralnih razloga – kaže predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm." Do koje mjere ide kuhinja s Markova Trga i o koliko je razbijena porculana ovdje riječ - govori i to kako je Vlada „zaboravila" da je i sam predsjednik Josipović, javno i osobno, Klemm-u pohvalio organizaciju dočeka...

Probni balon

Svjesni briselske katastrofe zvane I A Marinović, netko je ispustio najnoviji medijski probni balon o tome kako će kolokvijalna Mare, zvana legendarni promatrač, ipak biti tiho smijenjena. pipl-mast-trast-as-se-nastavlja-poslusajte-pjesmu-ingrid-slika-828045Više onako i opet radi one letvice postavljene (njoj) previsoko. Mislim kako to nije u redu, to očito nije bio loš engleski, jer kako je sama kazala, ona uči engleski još od malih nogu i valjda ona zna bolje. Ta bi smjena trebala držati vodu do travnja, kada i službeno započinje turistička sezona, a onda ionako mnogi natucaju sve strane jezike, a ne samo engleski.

Nije poznato je li se i veleposlanik RH u Parizu i cijeloj Francuskoj, konkurirajući joj Ivo Goldstein, isto tako pozvao na svoje cijelo-životno učenje, s obzirom da je sveučilišni profa, a i brlja jezike, možda i bolje od Marinovićeve. Samo, Vlada mora žrtvovati zeca da bi krupnija zvjerka i dalje brundala po Francuskoj. Što priliči letvici I A Marinović, ne priliči letvici I Goldsteina, ili kako ono već ide u latinskome...

Pronalaze Srbe prijavljene na svojim adresama

Kako to kaže jedna (hrvatska) poslovica: tko se registra laća od registra će i poginuti... tako je (sasvim sukladno) i ministar uprave Arsen Bauk doživio blamažu kao i cijela Milanovićeva Vlada, upravo Matićevim registrom. Damir Maduna iz Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara, kako piše portal Dnevno.hr, stavio je na web popis birača u Vukovaru. Sada se na dnevnoj razini javlja sve više ljudi na čijoj adresi su prijavljeni nepostojeći birači. Vidi vraga, a Pupovac odjednom šuti.

„Maduna je, naime, uvidom u popis birača shvatio da je kod njega prijavljena kćer čovjeka koji mu je prodao kuću (...) Svi ti ljudi, koji su na popisima birača, i na popisu su stanovništva. To je ono što mi pokušavamo dokazati svima. Danas je i gradonačelnik Sabo najavio da je policija u Vukovaru krenula raditi provjeru. Da li je to istina ili nije, ne znam. Ovo je još jedan vukovar2dokaz onog što mi govorimo cijelo vrijeme. Sad svatko može provjeriti - rekao je Damir Maduna."

Druga čitateljica piše: „Evo iznenađenja i za mene: Na moj adresi, uz mene je upisana Milica (Veselina i Dušanke) Pajković, rođ. 21.05.1974.g....Nikad čula! - napisala je Tanja Belobrajdić. Kako je objasnila, ime 'uljeza' saznala je u Uredu državne uprave. - Kako vidjeti tko je još na mojoj adresi" – pita treća čitateljica – „meni izbacuje tri birača, a u kući smo punoljetni suprug i ja, ali nigdje ne vidim kako vidjeti tu treću osobu - upitala je Gordana Badanjak Kraft. - I kod mene je pet ljudi prijavljeno, a nas četiri, piše Dijego Beraja. Jedan je očito višak... (...) Fiktivno stanovništvo se vuče još iz doba UNTAES-a kad je izdavan velik broj dokumenata za ljude, koji nisu činili stalno stanovništvo i to se provlači i dalje." No, treba li se onda provlačiti i ćirilica?

Očito, bit će posla za policiju, posla, kojeg se sami nisu uspjeli sjetiti. Ipak će morati biti obavljen i taj ne željeni posao jer su mnogi Srbi po profesiji, brojnim političkim smicalicama nastojali ishoditi pravo na dvojezičnost, istini i stvarnim popisima unatoč. Dr Stjepan Šterc, vodeći hrvatski demograf, nedavno je u intervjuu za ovaj portal analizirao problem fiktivnog stanovništva u Vukovaru, te kazao: "Pojedine izjave političara išle su u smjeru da ni Hrvata u Podunavlju nema kao što je registrirano u popisu. Međutim, ako su ti ljudi u ostalim dijelovima Hrvatske, oni su stalno stanovništvo Hrvatske. A ovo stanovništvo, koje prelazi granicu nije stalno stanovništvo. Birački se popis derivira iz stalnog stanovništva, a ne iz stanovništva koje ima formalno prebivalište", pojašnjava Šterc.

„Napomenimo i kako je prema najnovijem istraživanju Hrvatskog radija Vukovar za odgađanje uvođenja dvojezičnosti 54,9 posto vukovarskih birača. Za uvođenje uz ograničenja je njih 11,8 posto, a za uvođenje odmah, samo je njih 11,8 posto." - donosi Dnevno.hr.

Ukratko, cijelu jednu izvještajnu i novinsku agenciju mogli bi zaposliti koliko gafova proizvode kako kaže novo-političar i orwelovac (u slobodno vrijeme doktor) Nikica Gabrić „ti časni ljudi u najboljoj namjeri", koji tobože ne znaju što rade. Cijeli jednu izvještajnu agenciju...

Javor Novak

Čet, 19-05-2022, 13:04:29

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

x

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.