Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Ljudi će izaći na ulice

General Rojs i njegove bombastične laži

Nedavno sam ovdje pisao o optužbama generala Ljube Ćesića Rojsa protiv hrvatskoga branitelja, danas ministra (s kojim se ne slažem po pitanju registra i svega ostalog) Predraga Matića Freda. Prenio sam gadne optužbe koje je na ministrov račun, javno na lokalnoj televiziji, vehementno iznio general Rojs. Sada ću na istom mjestu posvetiti jednako velik prostor demantiju:

ROjsOvih je dana u dvama dnevnim novinama objavljena potpisana izjava šire grupe hrvatskih branitelja kao demanti o navodno žestoko nečasnom putu ministra Matića. Branitelji su potpisali da je netočna tvrdnja o mobilizaciji današnjega ministra jer je on sam izašao na borbeni položaj, a tijekom je rata uništio osam tenkova i transporter te je pod kišom metaka izvukao ranjenog druga u zaklon. Bio je vojnik za primjer, hrabar i borben. Ovakvi se podatci ne mogu i ne smiju krivotvoriti, zloporabljati u političke svrhe i topiti u među-stranačkim prljavštinama. Vjerovao sam kako to i nije moguće...

Hrvatski branitelji, koji su bili u koncentracijskim logorima Stajićevo, Niš i Srijemska Mitrovica, svjedoče kako Matić nije bio ni privilegiran, niti manje premlaćivan, a još je manje prokazivao bilo koga. Nitko od hrvatskih branitelja, a s vukovarskog položaja „Kiwi" nije cinkao niti odao ikoga.

Ove tvrdnje potpisuju hrvatski branitelji koji su branili Vukovar, bili na vatrenim položajima s Matićem te bili zatočenici u srbijanskim, fašističkim, koncentracijskim logorima izloženi stalnim mučenjima, ponižavanjima i torturama najtežih vrsta. Nemam razloga ne vjerovati hrvatskim braniteljima, oni su (još jednom) osvjetlali obraz Domovinskog rata, a Ljubo Ćesić Rojs se može sramiti. Neka objavi dokumente koji dokazuju drugačije...

Sati skrivenog video materijala

Snimanje tv programa i čuvanje materijala godinama, dvije su u hrvatskom jadu od politike – sjajna stvar. Kad to svi već zaboravimo, a kad jednoumni mediji naravno preskoče sve to izrečeno, sve te činjenice, a što su Plan21marljivo objavljivali u tv, radio i internet Dnevnicima u prosincu 2011., pri formiranju „nove" Vlade RH, onda imate mogućnost reproducirati točno – svaku riječ, točku i zarez premijera, koji tada više nije bio na izborima.

To više nije bio predizborni govor, već njegov nastupni u Hrvatskome Saboru. Izbore je već dobio, to nisu puka predizborna obećanja, šarene laži za naivne birače, to je njegov tj. koalicijski program. I, što je tada kao program, najavljivao premijer Zoran Milanović, koji je još do nedavno, a povodom godišnjice vladavine, kategorički tvrdio kako ništa građanima nije obećao? Usporedimo to s potezima Vlade u protekloj godini, potezima kojima su uništavali standard građana i samu supstancu hrvatske države.

Veeeliko poglavlje je otvoreno

Novi premijer tada je u Hrvatskome Saboru izjavio: „Danas se okreće nova stranica i novo poglavlje. Pozivam na suglasje vlasti i oporbe (...) Program Vlade, koji ste dobili na klupe (...) je bio naš neformalni ugovor s zoran-milanovic-vlada vgrađanima (...)

Dajem vam riječ, i tako mi Boga, ne ću se osvrtati ni na to što je bilo ranije. (...) Uprijet ću sve svoje snage u to da u raspravama, koje će biti burne i žestoke, ne upirem prstom u one koji će biti opozicija, i da im ne predbacujem što su oni ili njihovi prethodnici radili prije godinu, dvije, pet ili petnaest godina. To je jalovo, nekorisno i loše za Hrvatsku. (...) Jedino što apeliram, i svjestan sam da ne kucam na zatvorena vrata je da nalazimo o bitnim pitanjima minimum konsenzusa. (...)

Hrvatska mora konsolidirati svoj proračun, Hrvatska mora imati manje proračunske deficite i Hrvatska se mora razvijati i rasti. (...) Bolnih rezova ne će biti. Branit ću socijalnu državu svim sredstvima. Želim državu bez korupcije"

Premijer čija riječ ne vrijedi

Temeljem dane riječi mene bi danas zanimalo po čemu je ova, najnesposobnija vlast koju je Hrvatska ikada imala, okrenula novi list i novo poglavlje, osim na VladaTemeljem dane riječi mene bi danas zanimalo po čemu je ova, najnesposobnija vlast koju je Hrvatska ikada imala, okrenula novi list i novo poglavlje, osim na gore? U kojim je to pitanima Kukuriku koalicija tražila i postigla suglasje s opozicijom? Je li to postigla glede registra branitelja? Ili poreza na nekretnine? Ili glede zoran-milanovic-saborspolnoga odgoja? Ili glede ćirilice u Vukovaru? Glede čega je uopće tražila konsenzus?gore? U kojim je to pitanima Kukuriku koalicija tražila i postigla suglasje s opozicijom? Je li to postigla glede registra branitelja? Ili poreza na nekretnine? Ili glede zoran-milanovic-saborspolnoga odgoja? Ili glede ćirilice u Vukovaru? Glede čega je uopće tražila konsenzus?

Premijer Milanović dao nam je riječ i pri tome se čak zakleo na svoga Boga ateističkoga (?!) kako se ne će osvrtati na ono što je bilo ranije. Ali, na aktualnim je satovima vrlo brzo pokazao ne samo svoje upiranje prstom u opoziciju, već i (na primjeru zastupnika Đure Popijača) potpuno prekapanje po prošlosti pojedinca i to na milicijski način.

Premijer se žestoko i ad hominem razračunavao sa zastupnicima želeći zabraniti svaki njihov istup u Saboru, u parlamentu, vičući: „Vi to govorite, vi koji ste... Nemate pravo govoriti..." itd! Točno je da je to jalovo i loše za Hrvatsku (jer javan TV prijenos iz Sabora gledaju mnogi i izvan domovine, a o kojima premijer ni ne razmišlja), ali je to i doušnički i moralno nisko. Pa ipak premijer s time nastavlja...

Premijer je tada tvrdio i da se Hrvatska mora razvijati i da mora rasti. Koje su to mjere oni donijeli, a kojima su zaustavili tragičan rast nezaposlenih? Osim mjera kojima su neprestano obarali standard građana. Je li to razvitak? Bolnih rezova ne će biti, obećao je nadalje, a ima li bolnijeg reza od 380.000 nezaposlenih? Branit će socijalnu državu svim sredstvima! Kad vidimo rezultat bilo bi bolje da ju nikako ne brani. Je li tko vidio ta njegova sredstva u proteklih četrnaest mjeseci agresivnog i nesposobnog vladanja?

Sve to vrijeme predsjednik Josipović komentira općepoznate stvari i nimalo i ničim ne doprinosi istini, pravednosti i napretku demokracije, a što bi mu moralo biti u zadaći. On tiho, ali otvoreno podržava svoju stranku što mu je kao predsjedniku nedopustiv i nečastan izlet. On ponavlja Mesićeve frazetine, jedino što ih izriče govornički vještije i s pokrićem sveučilišnog profesora, što je u konačnici daleko pogubnije.

Imamo li novog Sanadera?

A onda se poskrivečki počelo objavljivati podatak o velikom više-milijunskom kreditu u eurima, koji je navodno, za svoju tvrtku, primio premijerov brat. Odjednom se pojavila ta sitna vijest s podatkom starim nekoliko godina. I opet, nema demantija. Kakvo je to tajnovito i veliko poduzeće, koje u ovoj krizi, može vraćati kredit od 3,25 milijuna eura?

Kolumnisti spekuliraju kako je taj predizborni kapital bio pretočen izravno u kampanju, a kako Hrvatska ima dužu tradiciju skrivanja svih izvora financiranja za predsjedničke i premijerske izbore i funkcije, tako se i o ovom NLB„bombončiću" marno šutjelo, upravo u vrijeme kada je to bilo odlučujuće saznati.

Kredit je navodno odobrila LHB banka nastala od više banaka iz bivše Jugoslavije. U priču je namjerno upetljana obitelj Milanović - kontrole radi - tvrdi general Marko Lukić, a njegove riječi potvrđuje i Pašk Kačinari, ekspert za banke s prostora bivše Jugoslavije.

Premijer se Milanović, po povratku iz Čilea, smije na sve te konstrukcije i tvrdi kako sukob interesa nije kazneno djelo! Je li to ujedno i indirektno priznanje kako je kredit primljen, ali to nije kazneno djelo? Jedan internetski portal piše: Na naša brojna pitanja o milijunskom kreditu tvrtci povezanoj s njegovom obitelji i o potencijalnom sukobu interesa, koji može štetiti Hrvatskoj, budući se radi o zajmu kojeg je članovima njegove obitelji dala banka kćer Ljubljanske banke, premijer na upit od 29. siječnja još nije odgovorio!

Inače, banka LHB Internationale sa sjedištem u Frankfurtu (kasnije i u Parizu, Londonu i Beču) kredit je isplatila tvrtci Milanovićeva brata još krajem godine 2007. dok je ta tvrtka imala nula zaposlenih i nulu na računu. Spekulativno pitanje glasi: zar to ne miriši na pripremu izbora?

U LHB banci spojen je konzorcij jugoslavenskih banaka: Jugobanke, Zagrebačke banke, Beobanke, Ljubljanske banke i drugih banaka s prostora propale države. General Lukić smatra kako je riječ o unutarnjoj agresiji na RH, na čijem suzbijanju radi provjeravajući i rad državnog odvjetnika Mladena Bajića koji na sve ovo nije reagirao nijednom optužnicom.

Sporan je još jedan kredit?

U imovinskoj kartici premijer Milanović navodi kupnju stana od 127 m2 kreditom. U zagrebačkoj gruntovnici na premijerov je stan navodno uknjižen kredit Erste banke te hipoteka na punčev četverosobni stan u Malinskoj. ersteMilanovićHoće li premijer Milanović hrvatskoj javnosti i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa objasniti kako je zaradio 130.000 eura koliko iznosi razlika između vrijednosti njegovog prodanog starog stana i kreditnoga duga? Kako je Zoran Milanović u četiri godine uspio uštedjeti za otplatu stambenog kredita s plaćom od 20.000 kuna i mjesečnom ratom za kredit u visini 12.000 kuna?No, po krčkoj gruntovnici isti portal tvrdi kako su premijer i supruga stambeni kredit isplatili u svibnju prošle godine.

Pitanje glasi: Hoće li premijer Milanović hrvatskoj javnosti i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa objasniti kako je zaradio 130.000 eura koliko iznosi razlika između vrijednosti njegovog prodanog starog stana i kreditnoga duga? Kako je Zoran Milanović u četiri godine uspio uštedjeti za otplatu stambenog kredita s plaćom od 20.000 kuna i mjesečnom ratom za kredit u visini 12.000 kuna?

Pokaže li se ova muljaža točnom, tada je jasno zašto se odmah išlo s aferama: dizanje PDVa, porezi na nekretnine, prenapuhane afere Sanader (od 1 do 4) registar branitelja, spolni odgoj, ćirilica u Vukovaru itd.itd.

Radosno ispunjenje ucjene

Ministrica vanjskih poslova Pusić sva je ozarena što je dogovor o enormnom dugu Ljubljanske banke (kaže uspješno) okončala. Tek ćemo kasnije saznati sve detalje i koje je sve teške ustupke, tako nasmijana, rado učinila Slovencima i za koliko je nula zakinula hrvatske štediše. One, koji već puna dva desetljeća uzaludno pokušavaju vratiti svoj zakonito uložen Pusićnovac.

Ta ministrica, radosno nam je objavila kako će nakon te ucjene ratifikacija pristupnog ugovora Hrvatske biti u slovenskom parlamentu završena već sljedeći mjesec. Pa nije li to uspjeh! I ne samo to, nego zamislite koju smo još pogodnost izborili od te europske velesile: Slovenija ne će biti posljednja koja će nas ratificirati! Ma, nije li to divno? Hajdmo svi na ulice, iskazati naše puno oduševljenje.

Uzmimo svi prskalice, to je najbolje, kad je već ministrica sve (opet) uprskala. Ne znamo doduše još, koliko nas je ovo najnovije pregovaranje stajalo (kao da je to bitno!) ali već smo ushićeni i euforični. Naročito nas se dopala tajnovitost pregovaranja. Tako je najdemokratskije. Sigurno će političare u Hrvatskoj sada pogladiti i Unija. Pogotovo Vesnu Pusić, ona je čudotvorna – uspjela je ono što nisu sve tri vlade u Hrvatskoj: Slovencima popustiti toliko koliko im se nitko prije nije ni usudio... niti imao morala... pokloniti. Ukratko, za povijest.

Obvezno s euforijom

Sada bi još samo (isto tako brzo i tajno) trebala riješiti i to glupo pitanje Piranskoga zaljeva (samo ime mu kaže, a ne ono nacionalističko Savudrijska PusićTa ministrica, radosno nam je objavila kako će nakon te ucjene ratifikacija pristupnog ugovora Hrvatske biti u slovenskom parlamentu završena već sljedeći mjesec. Pa nije li to uspjeh! I ne samo to, nego zamislite koju smo još pogodnost izborili od te europske velesile: Slovenija ne će biti posljednja koja će nas ratificirati! Ma, nije li to divno? Hajdmo svi na ulice, iskazati naše puno oduševljenje.vala). To nas isto, sasvim nepotrebno, koči već desetljećima. Neka si uzmu taj komadić plitkog mora pa da se napokon možemo odreći i Sv. Gere Gerakao posljednjeg otvorenog pitanja. Kakve svrhe ima da Hrvatska vojska bude gore kad je tamo već dvadeset godina Slovenska vojska?

Dakle, naš je vrh već vrlo dugo siguran, a po pravu dosjelosti, uskoro više i ne će biti naš. Nas gore nema evo teče već treće desetljeće. Znači problem je pravno riješen. Vrh je već davno osiguran, a da nas to ništa nije koštao, nije li i to prelijepo? S obzirom da je Sveta Gera visoka 1180 metara s nje se prostire „elektronski pogled" na jugozapad do Velebita, na jug do bosanskih planina, a na istok i sjever do Panonske nizine.

Slovenci su to lijepo pametno iznajmili, kao dobri gospodari, prema tome ne razumijem zašto se šačica nekih hrvatskih „stiljista" (kako je govorio drug Tito misleći na pjesnike) uopće buni! Slovenci su ionako najspretniji s tuđim novcem i tuđim morem, a evo sad se dokazuju i na tuđem kopnu. Odašiljače su ko Bog iznajmili Amerima i Rusima, vjerojatno i NATO-u za avio navođenje, za prisluškivanja mobitela, a i za tamo neke satelite... I beru krasnu lovu.

I sad bi mi to trebali razrušiti? To nikako ne bi bilo u redu. To ne bi bilo europejski, i stvaralo bi šumove na relaciji Bruxelles – Zagreb. Europa ionako nema ništa s time, a i međunarodno pravo ju ne zanima. Vidjeli smo to najbolje na pitanju Bihaća.

I tako eto, okrenimo se budućnosti – na istok!, (ne bez neke nove euforije) pa da vidimo kome još možemo što pokloniti, prije nego uđemo u EU. Poslije nam oni ne će više tako blagonaklono gledati na teritorijalne poklončiće i ustupke komadića Lijepe Naše. Treba zato Pusićeva s ustupanjima požuriti, jer mandat je kratak...

Šansona: ulice i trgovi

Trebalo je proći samo godinu dana „nove" vlasti od osvojenih četiri pa da svi shvate koliko je i ona nesposobna za sve osim za punjenje vlastitih džepova. Tako barem kažu Anonymousi i nastavljaju: Pridružite se u anončišćenju Hrvatske od lopova, koji su nas doveli na rub egzistencije.

Sljedećeg petka u 17 sati svi trgovi u svim gradovima Hrvatske, vrlo vjerojatno, okupljat će mase nezadovoljnih građana. Anonymousi poručuju Vladi ono čega se političari najviše boje: Gotovi ste! Vrijeme vam je isteklo, rušimo vas 15. veljače!

Budimo realni, Hrvatska nema drugog načina nego na legitimnom i organiziranom okupljanju poručiti Vladi što misli o njoj. Nema drugog načina da ih se prisili na prijevremene izbore od javnog i uljudbenog iskazivanja volje većine. To više nije pitanje lijevih i desnih (kako bi političari htjeli), to više nije stalno izazivanje afera kojima vladajući (uspješno) skrivaju svoju nesposobnu rabotu.

To je jednostavno protest usmjeren na to da Hrvatskoj sutra bude bolje. Kako ova vlast nije u stanju ništa pomaknuti na bolje, nego samo generirati sukobe i rušiti standard, vrijeme je da ode. Vrijeme je da dođu drugi. I nema u tome ništa strašno. Mi živimo u Istočnoj Berlusconiji, ako suvremeno zvana Zapadna Berlusconija, a nekadašnja Italija, može mijenjati Vlade kao košulje, ne znam zašto bi ove naše bile svete krave ?

Samo ujedinjeni možemo do promjena

Anonymousi sasvim trezveno ističu problem bacanja ljudi na cestu otkazima. Oni govore o ukradenom novcu, o brojnim sramnim ovrhama koje protu-ustavno ljudima blokiraju tekuće i druge račune, oni govore o gaženju dostojanstva, o tome kako su nas svojim dugovima sve pretvorili u dužničko roblje, govore o učestalim deložacijama, o svemu što tišti građansku Hrvatsku. A toga se skupilo...

Skupilo se, dok vlast živi kao da su njemačka, francuska ili engleska Vlada. Vlada u državi velikog i bogatoga gospodarstva. Oni po luksuzu svoga života ne žele zaostajati. Čak ni u krizi. Njima su ljudi tek birači potrebni svake četvrte godine i ništa više. Anonymousi tome žele stati na kraj. Želimo li i mi? U svom proglasu Vladi poručuju kako nije ispunila očekivane zahtjeve; kako se bori samo za osobne interese; kako želi privatizirati, 620 400 1356337240occupy croatiaprodati hrvatsku zemlju i posljednje profitabilne tvornice; kako su nastavili rasprodaju koracima bivše Vlade; kako se ulizuju Uniji, kako su podobni i lopovi još uvijek zaštićeni; kako su mediji u Hrvatskoj pod cenzurom; zato (opravdano) pozivaju na masovne prosvjede.

Pozivaju na jedinstvo hrvatskih građana iz svih slojeva u borbi za bolje sutra nas i onih koji dolaze poslije nas. Žele se boriti protiv korumpiranih političara, bankara i elita. Odnedavno nisu sami: udružuju se Bangoura sa svojim GOH-om (Građani oporavljaju Hrvatsku), Occupy Croatia, pokret Zajedno i Anonymousi.

Nije važno hoće li te promjene provesti do kraja jedna ili druga ekipa, važno je da će se promjene dogoditi, optimističan je Bangoura. U Hrvatskoj jača jedna druga Hrvatska, ona istinski demokratska, a nju predvode mladi i neopterećeni klinci svjesni svojih mogućnosti. Na ovaj ili onaj način promjene u Hrvatskoj su započele i čisto sumnjam da će ih itko uspjeti zaustaviti, naglašava miroljubiv Bangoura. Nadajmo se samo da se Bangoura, Ocuppy, Zajedno i Anonymous ne će ujediniti pod kraticom BOZA!

Ovi najavljeni prosvjedi i okupljanja imaju poštene slogane, realne ciljeve i golemu snagu ukoliko uspiju mobilizirati svenarodno jedinstvo. Imaju pravo: apatijom i nezainteresiranošću ili nekakvim strahom - ništa promijeniti ne možemo. Parazite na vlasti ne može se skidati apelima, a niti više pukim čekanjima do izbora. Oni su sami probili sve rokove, sve uljudbene granice i sve hrvatske mogućnosti. Vrijeme je da napokon osjete kako i koliko su neželjeni.

anketa Večernjeg lista:
Hoćete li se odazvati pozivu na prosvjed?
Da....................................................... 82,87 %
Ne....................................................... 12,00 %
Ne znam............................................... 5,13 %
Anketa je provedena na uzorku od 2.300 ispitanika. Budite i vi (u njoj) sumišljenici s većinom.

Javor Novak

Čet, 19-05-2022, 13:27:50

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

x

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.