Ljubomir ŠkrinjarLjubomir Škrinjar

Hrvatska svjetla i tame

Pregled reportaža

banska_m

Reportaža: Banska straža

Lis 29, 2007
Kiro GLIGOROV: Došao sam u Zagreb, on je još tada bio u Banskim dvorima, još nije bio pao onaj projektil na Banske dvore. I prva stvar koja me je jako iznenadila, pred ulazom u Banske dvore bilo je jedno desetak-petnaest ljudi koji su bili kao straža, u nekim srednjovjekovnim uniformama, s kacigama, sa halebardama,…
Bruna Esih Krug za trg

Esih i Hasanbegović se na poziv organizatora obratili skupu

Svi 06, 2017
Krug za Trg održao je danas jedanaesti po redu veliki javni prosvjed i time obilježio 10. godinu djelovanja. Kratkim uvodnim govorima prvo su se skupu obratili Maja Runje i Ante Beljo. Na poziv upravo Maje Runje, na pozornicu su se iz mase okupljenih popeli Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i general Željko Glasnović te…
0_cigoc

Čigoć – selo s najmanje dimnjaka, a najviše roda u Hrvatskoj

Kol 23, 2008
U središnjem dijelu Lonjskoga polja, uz staro korito rijeke Save, nalazi se Čigoć, selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj. Naši klinci znaju reći da rode donose djecu, a pauci odnose aute. No u Čigoću nema male djece, možda zato jer rode gnijezde na kućama bez dimnjaka.(Lj.Š.)
0 Strossmayer

Allah u Strossmayerovoj katedrali

Lip 16, 2014
Sakralna baština Hrvatske ili slavonski čobanac i kulen? Ako niste u dvojbi i zateknete se na istoku Hrvatske, onda svakako valja posjetiti slavonsku sakralnu ljepoticu - đakovačku katedralu sv. Petra apostola. Njezino vanjsko i nutarnje oblikovno rješenje bilo je nedvojbeno uvjetovano Strossmayerovim političkim…
Pobjednici

Svečana akademija u povodu 8. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana

Pro 13, 2007
Povodom osme obljetnice smrti prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana održan je cijeli niz skupova koje je i pored gotovo nikakvih najava u medijima nazočili brojni građani iz cijelog spektra hrvatskog društva. U sklopu medijske blokade izostali su i izvještaji sa spomenutih skupova, pa je portal Hrvatskoga…
0-tilurium

Reportaža: Tilurium – Burnum

Pro 23, 2009
Arheologija se bavi znanstvenim istraživanjima i zaštitom kulturne baštine i nacionalnih spomenika, te kao takva pripada među nacionalne strateške prioritete svake države. Naravno, ako država ima razvijene strateške planove. Tako Talijani danas obnavljaju Burnum, uz Tilurium jedini vojni logor rimskih legija na…
Bribirska glavica

Bribirska glavica - Hrvatska Troja (2/2)

Svi 12, 2008
Predmeti iz grobova datiraju se u 9. i 10. stoljeće. Gradnja sakralnih zdanja na Bribirskoj glavici upućuje na zaključak da se ukop na tom groblju obavljao od početka 9. stoljeća. Nepravilnosti koje se zamjećuju u redovima uvjetovane su određivanjem orijentacije svakoga groba prema točki izlaza sunca na dan ukopa. Na…

Kovačević: Hercegbosanski Hrvati žele samo jednakopravnost

Tra 25, 2014
Knjiga Mate Kovačevića „Sudbina hercegbosanskih Hrvata – Suverenost u okviru EU federalizma" predstavljena je u prostorijama Hrvatskog slova, a njezin urednik i profesor Mate Ljubičić rekao je da „knjiga pokazuje kako su unatoč organiziranoj i masovnoj šutnji u javnosti najprije slabašno, a onda sve znatnije prodirali…
Crkva hrvatskih mučenika na Udbini - posvećenje

Reportaža: Posvećena Crkva hrvatskih mučenika na Udbini

Ruj 12, 2011
Na Udbini je završen projekt izgradnje Crkve hrvatskih mučenika koji je po ideji biskupa mons. dr. Mile Bogovića započeo prije šest godina. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je oltar crkve u svečanom koncelebriranom misnom slavlju kojem su nazočili svi biskupi i nadbiskupi iz Hrvatske te biskup…
0_pican.jpg

Pićan – "Krasna zemljo, Istra milo“

Lip 02, 2009
Prva katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji na današnjem teritoriju Republike Hrvatske bila je u Pićnu, Pićanskoj biskupiji koju je utemeljio Sv. Nicefor, davne 524. godine. Bila je to peta biskupija u kršćanskom svijetu uopće. Titulu današnjega naslovnog biskupa Pićanske biskupije nosi pomoćni zagrebački biskup…

Reportaže u kronološkom redu

Glasoviti Hrvati na Zrinskom trgu u Zagrebu

1902. - Zelena potkova u Zagrebu

1902.

Jelačićev trg - Zagreb - Hrvatska - Croatia

2011.

1909. Trg bana Jelačića - Praška ulica - Zagreb - Hrvatska - Croatia

1909. Jelačićev trg, južna strana s ulicom Marije Valerije (danas Praška ulica)

1866. – probijena ulica Marije Valerije (kćer cara Franje Josipa I.) kojom su povezani Jelačićev i Zrinski trg.

Praška ulica 1930. godine

1930.

Praška ulica 1969. godine

1969.

Templ u Zagrebu - Židovi

2011.

Na mjestu parkirališta u Praškoj ulici nalazio se Templ, izraelitski hram (sinagoga), srušen 1942. godine. Rušenje sinagoga u Europi počelo je u Berlinu 1938. Iako su brojni Židovi bili u vrhu jugoslavenske komunističke vlasti, sinagoga do danas nije obnovljena.

Templ i Aron Hakodeš  - sinagoga

1906. Templ                                                                     1880. Aron Hakodeš

Templ i Aron Hakodeš (najsvetiji dio hrama okrenut Jeruzalemu) u ulici Marije Valerije, simbol zagrebačkog židovstva.

1867. – "Izraelitski hram izgradila je novovjerska općina troškom od 120.000 for. u mauričkom slogu po nacrtih graditelja Franje Kleina. Iz unutra je bogato urešena, pa ima empore za žene i orgulje. Općina uzdržaje pučku obospolnu vjersku školu u Petrinjskoj ulici na kojoj je bilo god. 1890/1. pet učiteljskih sila i 106 učenika i učenica."

1806. – utemeljena Izraelitska bogoštovna općina (Židovska općina Zagreb); Aškenazi, prvi doseljenici u Zagreb stigli su iz Mađarske i srednje Europe, a kasnije dolaze i sefardi iz Dalmacije i južne Europe (1926.g. sefardi su istupili iz židovske općine i osnovali svoju općinu).

1811. – osnovano židovsko groblje pri sv. Roku (danas Rokov perivoj)

1812. – Zagreb ima približno 12.000 stanovnika; popisano je 17 židovskih obitelji sa 52 člana među kojima su 2 veletrgovca, 10 trgovaca, 3 obrtnika, 1 učitelj i 1 pogrebnik.

1860. – Carskim patentom Židovima je dopušteno posjedovanje nekretnina na cijelom području Habsburške Monarhije.

1873. – hrvatski ban Ivan Mažuranić potpisao odluku o punoj ravnopravnosti Židova u Hrvatskoj.

1890. – "Izraelitska bogoštovna općina broji u Zagrebu 1993 žitelja. Razdieljena je na novovjersku i starovjersku. Ova je malena ali ima svoju posebnu bogomolju u Petrinjskoj ulici i posebnog rabina."

1910. godine  - ZET - ban Jelačić- Ljudevit Schwarz

1910. dr. Ljudevit Schwarz (s lentom) na Trgu bana Jelačića prigodom svečanog puštanja u promet električnog tramvaja.

Odvjetnik dr. Ljudevit Schwarz bio je prvi Židov zastupnik u Hrvatskom saboru. Kao osnivač i dugogodišnji predsjednik dioničkog društva Zagrebački tramvaj gradi belgijskim kapitalom (dionice belgijskog Društva iz Antwerpena) konjski i električni tramvaj u Zagrebu. Radovi su povjereni židovskoj građevinskoj tvrtki Gfrörer i Muskovics iz Budimpešte. Zagreb se dr. Ljudevitu Schwarzu odužio imenom ulice u gradskoj četvrti Maksimir.

505 s crtom - Kraš - bomboni

Zlatno doba zagrebačkih Židova trajalo je do Drugog svjetskog rata.

Židovska zajednica u gradu Zagrebu bila je vlasnik tvornica (Koža i obuće, Paromlin, Moster-Penkala, Union, Lipa Mill, Franck, Uljara), kina (Union, Helios, Europa-Palace, Apolo, Balkan-Palace), kavana (Corso, Medulić, Zagreb, Astoria, Velika kavana), hotela (Palace, Imperial, Caru austrijanskom, Pruckner-Royal), bolnice (Merkurov sanatorij u Klaićevoj), štedionica, kreditnih zavoda i banaka (npr. Hrvatska eskomptna banka), a zagrebački "Rottschildi" bili su klanovi Deutsch i Aleksander.

Bankar Otto Šik bio je tridesetih godina potpredsjednik Društva Zagrebčana, kojem su ton davali gradski liberali i masoni. Arhitekti Leo Hönigsberg i Julius Deutsch su projektiranjem kuća i palača oblikovali središte Donjeg grada u Zagrebu.

1909. - Marija Valerija ili danas Praška ulica

1909.

Ulica M. Valerije bila je "izraelitska ulica" s draguljarskim, urarskim i drugim radnjama, a u posjedu Židovske zajednice bila je i većina dućana u Ilici, Jurišićevoj i na Jelačićevom trgu.

1935. Praška ulica - Zagreb

1935.

1914. Križanje ulica Marije Valerije, Nikolićeve, Sudbene i Zrinskoga trga

1915.

Križanje ulica Marije Valerije, Nikolićeve, Sudbene i Zrinskoga trga.

Trg Nikole Šubića Zrinskog - Zrinjevac

2011.

1891. Trg Nikole Šubića Zrinskog

1891. Trg Nikole Šubića Zrinskog

"Gdje se sada šeće zagrebačko obćinstvo po krasnih nasadih Zrinjevca brazdio je plug, neima tomu ni tri četvrtine vieka. Jošte g. 1825. sadio je tu vriedni gradjanin i medičar Mihalj Pirker kuruz, plativ gradskoj obćini zakupninu za oranicu. U okolici bila je samo gospodska kuća grofova Keglevića, u kojoj su danas uze sudbenoga stola i jedna malena kućica."

1895. sjeverna strana Zrinskog trga

1895. sjeverna strana Zrinskog trga

"Okolo g. 1830. osnovan je trg, kojemu je bilo ime "Novi trg". Na ovom obdržavali su se godišnji a i dnevni sajmovi za marvu i robu dopremljenu na kolih. Na dan 26. studenoga 1866. dobio je sadanje ime "Zrinski trg" svečanim načinom povodom tristogodišnjice junačke smrti hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog u Sigetu (dotadašnje sajmište je preseljeno na Sveučilišni trg, op.a.).

1873. – pretvoren je u javni perivoj, i dignut iz duboka blata na današnju ponositu ljepotu, u kojoj ga okružavaju krasne palače, križaju sjenati drvoredi i krase bujni cvjetnjaci."

1903. južna strana Zrinjevca - JAZU

1903. južna strana Zrinjevca

1878. – Ispred palače Akademije, u polukrugu su postavljene "busti (poprsja, op.a.) glasovitih Hrvata izradjenih iz karaskog mramora od našega na glasu umjetnika Ivana Rendića": Ivana Mažuranića, Juraja Julija Klovića, Andrije Medulića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Nikole Jurišića i Krste Frankopana.

1894. – na južnom kraju Zrinjevca – nasuprot zgrade JAZU (danas HAZU) postavljene su fontane Blizanci - dva vodometa (vodoskoka).

Zrinjevac - HAZU

2011.

1872. – zasađene se platane, kupljene i dopremljene iz Trsta.

Juraj Julije Klović - Hrvat

2011. Juraj Julije Klović, rodj. 1498. u Grižanih u Vinodolu, umro u Rimu god. 1578.

Julije Klović je najznamenitiji slikar minijatura (sitnoslikarstva) renesansnog razdoblja. Za kardinala Alessandra Farnesea izradio je molitvenu knjigu džepnog formata (110 x 173 milimetara) - Časoslov Farnese - posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Uresio ju je s trinaest parova minijatura, što se pružaju preko cijelih i nasuprotnih stranica. Nazvana je «Čudo Rima» i «sikstinska kapela džepnog formata». Danas se čuva u Pierpont Morgan Library u New Yorku.

Časoslov Farnese je i minijaturni muzej antike, mitski svijet simbola i analogija.

Juraj Julije Klović - 1546. Rajska ptica (Paradiasaea apoda)

1546. Rajska ptica (Paradiasaea apoda), detalj minijature;

Rajske ptice žive na Novoj Gvineji i u tropskim kišnim šumama Australije.

Dr. sc. Jasmina Mužinić, viša znanstvena suradnica u Zavodu za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dokazala je u znanstvenom radu (u cijelosti ga možete pročitati ovdje) da je Klovićeva rajska ptica prvi crtež ove ptice u Europi. Ovo otkriće objavljeno je i na portalu BBC-a 2009. godine.

Suština pronalaska je u tome da je Klović naslikao rajsku pticu Paradiasaea apoda vrlo precizno, tj. do prepoznatljivosti vrste, i to u boji a model zato mu je najvjerojatnije poslužio svlak te ptice kojeg je donijela Magellanova posada po povratku s puta 1522. godine.

*Acknowledgments: Research conducted for this essay is part of the project "Birds and human well-being: Ornithological models of protection", funded by the Croatian Ministry of Science, Education and Sports. We thank Ljubomir Skrinjar who brought to our attention the Klovic´ miniature of the bird of paradise in The Farnese Hours...

2010. - Blizanci - park - Zrinjevac

2009.

2010. Zrinjevac - Zagreb - Hrvatska  - Croatia

2009.

Bolléov vrganj - Zagreb

2010. "Bolléov vrganj"

1892. – Glazbeni paviljon (Bollé) darovao je židovski veletrgovac i poduzetnik Prister.

Na mjestu glazbenog paviljona nalazio se zdenac, a 1888. i privremena fontana s vodoskokom visokim 30 metara.

1893. – fontana u obliku dvostruke gljive - "Bolléov vrganj"

2007. Meteorološki stup na Zrinjevcu

2007.

1884. – na sjevernoj se strani trga uzdiže Meteorološki stup, kojega je gradu poklonio zagrebački Židov, vojni liječnik dr. Adolf Holzer, a napravljen je od mramora iz Istre, prema nacrtima Hermanna Bolléa.

1929. Sirotinja na Zrinjevcu - Zagreb

1929. Sirotinja na Zrinjevcu

Prvi snijeg, zimski kaputi, i u pozadini zagrebački klinci u kratkim ljetnim hlačicama.

1907. Zrinski - MVP

1907.

Zrinjevac - Brasil

2011.

1910. Moderna galerija - kuća/palača Ljudevita baruna Vraniczany-Dobrinovića  - Zagreb

1910.

1882. - kuća/palača Ljudevita baruna Vraniczany-Dobrinovića (danas Moderna galerija).

1917. Tramvaj u Kukovićevoj (danas Hebrangovoj) ulici

1917. Tramvaj u Kukovićevoj (danas Hebrangovoj) ulici.

1892. - 1926. – tramvajska linija Južni kolodvor (danas Zapadni kolodvor)-Draškovićeva, prolazila je kroz Boškovićevu, Kukovićevu i Klaićevu ulicu.

Henrangova - Kuković

2011.

Palača Ožegović na uglu Berislavićeve i Zrinskoga trga

2011.

1875. – Palača Ožegović na uglu Berislavićeve i Zrinskoga trga

1873. – probijena Berislavićeva ulica (od Gajeve do Zrinjevca)

1925. Kavana Zagreb u prizemlju palače Ožegović

1925. Kavana Zagreb u prizemlju palače Ožegović

28 1925 -zagrebacka spica

1925.

Platane dovezene iz Trsta u Zagreb

2011.

1995. Raketa Orkan ispaljena pri srpskom napadu

1995.

Divljaci su 3. svibnja 1995. ispalili raketu tipa Orkan na Zrinjevac.

Jugoslavenska okupacija JAZU - 1920. demonstracije ispred palače JAZU

1920. Demonstracije ispred palače JAZU

1920. – Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca predala je Kraljevini Italiji hrvatsku Istru, Rijeku, Zadar, otoke Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu. Tom prigodom u Zagrebu je održan veliki prosvjed. Fotografija prikazuje i transparent s tekstom napisanim na čirilici i latinici -"Jugoslavenski okupirani krajevi".

Hrvati su zbog nedostatka promišljene dugoročne nacionalne strategije, u kojoj bi bili zacrtani temeljni hrvatski nacionalni interesi i ciljevi, prolazili kroz Rauchovu germanizaciju, Khuenovu mađarizaciju, Aleksandrovu srbizaciju, Titovu komunizaciju i današnju globalizaciju.

1890. - JAZU - Zagreb

1890.

1880. – izgrađena je Akademijska palača (Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti) na južnoj strani Zrinskog trga. Zvali su je i "Strossmayerova kuća". Pročeljem je okrenuta prema Trgu Nikole Šubića Zrinskog, a južnom fasadom prema Akademičkom trgu (današnji Strossmayerov trg).

2011. HAZU - Zrinjevac - Zagreb

2011.

1993. – odlukom Hrvatskog sabora mijenja se naziv JAZU u Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

1893. - HAZU palača

1893.

Akademički trg smješten je između palače Akademije, koja se zapravo i nalazi na njemu, i zgrade Kemičkog laboratorija izgrađene 1882. godine. Sredinu trga resi uređena parkovna površina s bogatim kružnim cvijetnjakom, prvi put uređena 1884. godine.

1898. Akademički trg - Juraj i zmaj

1898. Akademički trg

1884. – Sv. Juraj u borbi sa zmajem premješten iz Jurjevca (Maksimira) na Akademički trg.

1893. Sv. Juraj i Kemički laboratorij sveučilišta Franje Josipa I

1893. Sv. Juraj i Kemički laboratorij sveučilišta Franje Josipa I.

"Kip sv. Juraja, namješten pred Kemičkom laboratoriju, krasna radnja glasovitoga kipara Fernkorna. Ovaj kip izradjen je g. 1862. za Monakovsku izložbu, pa je tamo dobio najviše odlikovanje."

Kip sv. Juraja i zmaja u Zagrebu

2011.

1908. – sv. Juraj je premješten na novu lokaciju jugozapadno od zgrade Hrvatskog narodnog kazališta gdje se i danas nalazi.

1895. Akademički trg, zapadna strana - Strossmayerov trg

1895. Akademički trg, zapadna strana

Židovske palače -  palača Schlesingera  i Honigsberga - Zagreb

2011.

1892.- palača industrijalca Schlesingera (od 1907. Svratište Palace Hotel)

1898.- palača Honigsberg (danas HBOR)

1911. Istočna strana Akademičkog trg poslije premještanja kipa sv. Jurja

1911. Istočna strana Akademičkog trg poslije premještanja kipa sv. Jurja

1887. – izgrađena palača Matice hrvatske (između Matičine i Hatzove ulice)

Matica hrvatska - Zagreb

2011.

1929. spomenik Strossmayeru kipara Meštrovića

1926.

1926. – postavljen spomenik Josipa Jurja Strossmayera, djelo Ivana Meštrovića

1928. – Akademički trg preimenovan u Trg Josipa Jurja Strossmayera

HAZU - Ivan Meštrović

2011.

Trg Josipa Juraja Strosmayera - HAZU

2011. Trg J .J. Srossmayera

Hotel Palace - Zagreb - Croatia

2011.

1900 godine - Hotel Palace - Zagreb - Croatia

1900.

 

(Nastavlja se)

Ljubomir Škrinjar

Uto, 30-11-2021, 09:51:07

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.