MakarskaS tribine Hrvatskoga kulturnog vijeća održane u Makarskoj 22. ožujka 2010. donosimo slike i izlaganje prof. dr. Branimira Lukšića pod nazivom "Nacionalna država u doba globalizacije - s osvrtom na Hrvatsku". Iz opsežnog i programskog teksta za ovaj uvod izdvajamo nekoliko naglasaka: "Europski se narodi čak ne mogu složiti da spomenu Boga u svome ustavu kao temelj zajedničkih vrijednosti. Osim pomanjkanja temeljnog čimbenika integracije, drugi razlog zbog čega se u Europi ne može uspostaviti zajednička europska nacija je taj, što se neke članice EU nisu odrekle hegemonističkih težnja. Stoga danas zapažamo u Europi ono isto što i u svijetu; da usporedno s procesom globalizacije raste civilizacijska, društvena i etnička samosvijest njezinih naroda. Oni su shvatili, da se iza parole o nadnacionalnom ujedinjenju skriva gospodarska, politička, vojna i kulturalna hegemonije jačega nad slabijim, više razvijenih nad manje razvijenima.."

Add a comment Add a comment        
 

 

hkvHrvatsko kulturno vijeće i Ivo Dužević pozivaju Vas na tribinu koja će se održati u Vatrogasnom domu u Makarskoj u ponedjeljak, 22. veljače 2010. s početkom u 19,00 sati. Tema govornice biti će «Einsteinove pčele». Uvodničar je Bernard Bokšić, a voditelj Ivo Dužević. Nebrojeni su primjeri nestajanja životinjskih vrsta. Poznata je Einsteinova izjava "Ako nestane pčela na zemlji, ljudima će preostati samo 4 godine života." Pčele oprašuju 80% kritosjemenjača čiji plodovi čine 1/3 onoga što jedemo (npr. jabuka, krumpir, brokula, jagoda, različito bobičasto voće itd.). Jedna studija Sveučilišta Cornell je pokazala da u Sjedinjenim Američkim Državama pčele godišnje opraše usjeve vrijedne 14 milijardi dolara. Godine 2006. zabilježeno je drastično smanjenje kolonija pčela, u Europi i do 50%. I u makarskim je priopćavanjima izražena zabrinutost zbog nestanka pčela na Biokovu. Što se zbiva? Koliko su pčele uistinu važne za preživljavanje ljudskog roda? Koliko je nestanak pčela povezan sa odašiljačima mobilne telefonije, GPH (genetski preinačenom hranom) ili pak "kemotragovima" (svakodnevnim otrovnim zaprašivanjem iz zraka)? Je li u pozadini svega planirano smanjenje broja ljudi na zemlji? I jesu li znanstvenici dio rješenja ili dio samog problema?

Add a comment Add a comment        
 

 

Joško ČelanHrvatsko kulturno vijeće i Ivo Dužević organizirali su u Makarskoj 25. siječnja 2010. govornicu na temu trenutnog kolonijalnog statusa Republike Hrvatske. Uvodničar je bio poznati novinar i publicist Joško Čelan, kojeg se mnogi zasigurno sjećaju iz vremena prije smjena 2001., kada je Slobodna Dalmacija bilježila svoje zlatne trenutke i obarala rekorde u prodanim primjercima. Ovom prilikom, uz nekoliko slika s tribine u Makarskoj, objavljujemo zvučni zapis cijele tribine.(mm)

Add a comment Add a comment        
 

 
četniciHrvatsko kulturno vijeće i Ivo Dužević 12. svibnja 2008. organizirali su tribinu u Makarskoj, na temu Talijani - četnici - partizani - Dalmacija u 2. svjetskom ratu. Uvodničar je bio prof. dr. sc. Branimir Lukšić, a voditelj - Ivo Dužević. U nastavku u cijelosti donosimo vrlo zanimljivo izlaganje dr. Lukšića. U uvodu izdvajamo: "Kako se u vrijeme Drugoga svjetskog rata na području Jugoslavije vodio građanski rat u kojemu su se borila tri vojnopolitička pokreta, jugoslavensko-četničko-rojalistički za očuvanje kraljevine Jugoslavije, jugoslavenski integralistički pokret na čijem su se čelu nalazili komunisti sa strategijom socijalističke revolucije, i separatističko-ustaški pokret za samostalnu Hrvatsku, Italija je iskoristila četnički pokret za slabljenje ustaške vlasti u Dalmaciji koju su talijanski fašisti uvijek željeli cijelu pripojiti Italiji. Sve do pada Italije 1943. godine postojalo je savezništvo između talijanskih vojnih postrojba i četnika za rušenje hrvatske države. Talijanska fašistička vlast je poticala pobunu Srba protiv NDH još u srpnju i kolovozu 1941. godine na gotovo svim područjima pretežito nastanjenima srpskim pučanstvom, kako bi ponovno zaposjela hrvatsko razvojačeno obalno područje, tzv. 2. zonu . Na temelju tih dogovora četnici su prestali napadati talijanske fašiste, i postali njihovi vjerni saveznici protiv hrvatske države, a talijanski fašisti su im za uzvrat davali novac, oružje, streljivo, opremu i hranu.".
Add a comment Add a comment        
 

 
Tribina u MakarskojHrvatsko kulturno vijeće i Ivo Dužević organizirali su tribinu 16. listopada 2007. u prilici predstavljanja knjige Marka Matića "Rastajemo li se od sebe?". U nastavku donosimo podrobniji izvještaj iz kojeg u ovom uvodu izdvajamo dio koji se odnosi na izlaganje Marka Matića: "Na početku je izrazio zadovoljstvo što smo se ovdje, u Makarskoj, okupili u ovako lijepom broju te što možemo svi zajedno razgovarati. Prilika je ovo da jedni drugima proširimo saznanja o onome što nam se događa. Sama knjiga je završni dio publicističke trilogije kojoj su prethodile još i „Hrvatski pravac“ i „Čija je naša država?“. Kad se kaže za nekog da se „rastao od sebe“, znači da više „nije svoj“ a što onda već ulazi u područje psihijatrije. Radi se o uglavnom neobjavljenim napisima. Pet članaka koji su ipak nekako objavljeni su toliko iznakaženi da kao i da nisu objavljeni. Dakle, danas u našoj „slobodnoj“ državi nitko te napise nije smio objaviti.".
Add a comment Add a comment        
 

 
Vjernik u politiciNa našem portalu smo prije nekoliko dana već objavili izlaganje prof. Lukšića s tribine «Vjernik u politici», održane 13. studenoga ove godine u Makarskoj u organizaciji dr. Ive Duževića i Hrvatskoga kulturnog vijeća. Ovom prilikom donosimo cjelovit izvještaj o izlaganjima drugih sudionika sa spomenute tribine. Tribina je održana u koncertnoj dvorani makarske Glazbene škole, a nazočilo je 50-tak sudionika od kojih je više njih sudjelovalo u raspravi. Iz izlaganja gosp. Luke Podruga izdvajamo: "Sudjelovanje vjernika u politici obveza je vjernika. Komunizam je itekako ostavio svoj trag a Krist nas poziva da idemo njegovim stopama. Naš Papa kaže kako je zadaća nas kršćana kreiranje života i sudjelovanje u životu a ne pasivno promatranje s tim da čovjek nikad ne smije glasovati za nepravedne zakone. U doba globalizma vladari svijeta pokušavaju vladati na način da čovjeka iščupaju iz njegova korijena, njegova identiteta, da unište njegovu vjeru, obitelj, naciju, da relativiziraju dobro i zlo. I takav čovjek, izvučen i iščupan iz svog korijena, obitelji, iz bilo kojeg drugog izvora identiteta, podložan samo karijeri, euru, dolaru, on je njihov. Svejedno, bio on lijevi ili desni. Nepremostiva brana svim tim svjetskim silnicima Novog svjetskog poretka je katolik, vjernik koji se drži onih Isusovih: "Ako vjere imate, brda ćete micati" i one: "Jedan čovjek je dovoljan za promijeniti svijet"."
Add a comment Add a comment        
 

 
Biokovo Kako smo već izvještavali, Hrvatsko kulturno vijeće i Ivo Dužević organizirali su u Makarskoj 13. studenog tribinu pod naslovom "Vjernik u politici". Uvodno predavanje koje ovdje prenosimo održao je prof. dr. Branimir Lukšić, nakon kojeg se razvila živahna rasprava. "...postoji još jedna uloga kršćanske Crkve i njezinih vjernika u društvu, dakle i u politici u širem smislu te riječi. Crkva ne treba govoriti i ponavljati ono što svijet govori, nego ono što svijet ne govori, i što on ne može govoriti u svom sadašnjem stanju, ali za čim on čezne. Svojim postojanjem ona mora podsjećati na ono potisnuto i zaboravljeno u čovjeku, koje jedino čini čovjeka čovječnim, a civilizaciji daje ljudsko dostojanstvo. Ona bi morala ukazivati na praznine suvremenoga znanstveno-tehnološkog mentaliteta, kroz koje izbijaju iskonske snage sa svojim integrirajućim potencijalom (npr. rođenje, smrt itd.) za koje suvremena znanost i tehnika mogu čuda napraviti, ali koji ostaju uvijek dio sveobuhvatne tajne čovjekove egzistencije. Crkva bi morala dati poruku, da konačna svemirska tajna nije ništavilo, nego kuća živoga i vječnoga Boga Oca."
Add a comment Add a comment        
 

 
Davor Domazet Lošo Donosimo izvještaj s tribine (govornice) koja je održana u koncertnoj dvorani makarske Glazbene škole a povodom predstavljanja knjige admirala Davora Domazeta – Loše „Klonovi nastupaju“. Nazočio joj je 61 posjetitelj, ne računajući one po dužnosti. Nekolicina je sudjelovala u raspravi. Tribina je trajala sat i pol. Svojim dolaskom baš 18. rujna, admiral Domazet je uveličao dan Hrvatske ratne mornarice. Sudionici su u početku pljeskom pozdravili znanstveni uspjeh admiralova sina Tomislava. Voditelj dr. Ivo Dužević je u uvodu spomenuo i neke mjesne (ne)prilike, sasvim određeno, pisanje tjednika „Makarska kronika“. U tom listu naše tribine se ili sustavno prikazuju omalovažavajuće i zlonamjerno ili se, najčešće pak, potpuno prešućuju. Broj posjetitelja se, po njima, svodi na tek „desetak duša“, tvrde kako se zapravo radi o „predizbornim skupovima“, o „šarolikom društvu“ „kvazi znanstvenika i priučenih povijesničara“. Za „takve (je) političke egzibicioniste primjerenija ulica“ smatraju u Kronici, pa stoga opetovano zahtijevaju zabranu Govornice. Kako bi umanjile vjerodostojnost voditelja, nazivaju ga „sirotim i dokonim psihijatrom“ a tvrdnje koje se javno usudio iznijeti u svom članku „Svjedočimo li, ili se prodajemo?“ proglašavaju halucinacijama. Dužević je ponovio staro psihologijsko pravilo da što su neke teme neugodnije i teže, to je tim važnije ih otvarati i o njima razgovarati. Zatim je ukratko najavio admirala Domazeta i kratko se osvrnuo na knjigu „Klonovi nastupaju“.
Add a comment Add a comment        
 

 
Josip Jović Donosimo izvještaj s govornice pod nazivom «Treća Jugoslavija» održane u Makarskoj 18. svibnja 2007. u organizaciji Hrvatskoga kulturnog vijeća. Voditelj tribine bio je član HKV-a Ivo Dužević, a uvodničar Josip Jović. Iz spomenutog izvješća izdvajamo:«Govorio je (Josip Jović, op. ur.) o čitavoj jednoj duhovnoj infrastrukturi koja ima za cilj reviziju povijesti. Sustavna je i naglašena promidžba antifašizma uz istovremeno potpuni previd komunističke diktature. Uz sustavnu detuđmanizaciju ide istovremeno i veličanje i obnavljanje Titovog kulta. Nešto što se do 1990. nije događalo čak ni unutar Jugoslavije, sada je u punom zamahu. Piše se „zajednička povijest“ pod nadzorom Solunske udruge ali i Haaškog sudišta. Najpoželjnije osobe iz javnog života su one koje su postali znamenje (simboli) Jugoslavenstva: Matvejević, Zafranović, Drakulić, Šerbedžija, ... Lustrirani su „desničari“, „nacionalisti“ te su na taj način doživjeli sudbinu intelektualaca iz 1971. Politički događaji u Srbiji (praćenje događaja u vezi T. Nikolića, predsjednika Srpske skupštine) se prikazuju kao dio hrvatske unutarnjopolitičke scene. U hrvatskom je priopćavalnom prostoru zamjetan dobronamjeran odnos prema četničkom pokretu dok je on u Srbiji potpuno legaliziran."
Add a comment Add a comment        
Ned, 19-05-2024, 20:24:55

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.