Izravan upis za 12 pripadnika romske nacionalne manjine na Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

Stručno Vijeće Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu jučer je na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija te na prijedlog dekana Velučilišta gospodina Aleksandra Racza jednoglasno usvojilo odluku o izravnom upisu pripadnika romske nacionalne manjine na sve studijske programe koje ova institucija nudi.Zdravstveno veleuciliste 2013

U praksi to znači da će čak 12 pripadnika romske nacionalne manjine od sljedeće akademske godine moći ostvartiti pravo na direktan upis na jedno visoko učilište što je povijesna odluka, a Zdravstveno veleučilište je prva visokoškolska institucija koja je ovakvu odluku donijela.

Na 6. redovnoj sjednici Stručnog vijeća saborski zastupnik Kajtazi je pozdravio ovu odluku te se zahvalio dekanu Raczu na dobroj suradnji i za sve što je do sada učinio za romsku zajednicu. On se već dokazao kao prijatelj romske zajednice, pogotovo u području obrazovanja te će ovakva dobra suradnja po svemu sudeći biti i nastavljena.

Dekan Racz ističe kako je Zdravstveno veleučilište nedvojbeno već desetljećima nezaobilazno mjesto stručnog i profesionalnog obrazovanja i razvoja različitih profila svih zdravstvenih radnika.

Interes srednjoškolaca da nastava obrazovanje na ovoj instituciji svake godine je sve veći, a ovo je bila prilika i da se otvore prostori novog fakultetskog labaratorija te predstavi prvi broj “Časopisa za primjenjene zdravstvene znanosti” u izdanju ovog Fakulteta.

Nedvojbeno je kako je ovo ogroman korak koji će u skladu s Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine omogućiti veće uključivanje pripadnika romske nacionalne manjine na visoka učilišta.

Saborski zastupnik je oduševljen odlukom Fakultetskog vijeća Zdravstvenog veleučilišta te se nada da će i ostali fakulteti preuzeti ovakvu praksu.

Ovo je samo jedna od njegovih zdr veusjepšnih inicijativa u području obrazovanja koja će u budućnosti znantno utjecati na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine.

Pored ove odluke ističe se činjenica da će Cjelovita kurikularna reforma omogućiti pripadnicima romske nacionalne manjine omogućiti njegovanje romske kulture i jezika po Modelu C obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, činjenica da se na Filozofskom fakultetu od ove akademske godine pokreće dvogodišnji diplomski studij Romistike te da pri istoj instituciji uskoro počinje s radom Europski centar za romske studije.

Isto tako, na Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost održat će se znanstveni skup “Položaj Roma u Republici Hrvatskoj: Jezik, kultura i književnost Roma” što će biti prvi skup u povijesti ove institucije koji će se baviti isključivo romskom tematikom.

Kad govorimo o obrazovanju vrijeme će pokazati kako je ovo možda najuspješnija godina u povijesti romske zajednice u Republici Hrvatskoj. Uskoro obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika čije će se centralno obilježavanje održati 5. studenog na Zagrebačkom velesajmu biti će idealna prilika da se ovi uspjesi proslave na primjeren način.

veljkokajtazi.com

 

Grad ZagrebPrilog je dio programskoga sadržaja financiranoga od strane Grada Zagreba.
 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.