Europski sud pravde zabranio korištenje komunističkog znakovlja

Europski sud pravde prošli je tjedan donio odluku kojom se zabranjuje registracija kao zaštićenih znakova simbola bivšeg SSSR-a sa srpom, čekićem i crvenom zvijezdom. Kumrovec - komunizam - TitoPresuda je donijeta povodom žalbe britanske kompanije Couture Tech Ltd, koja je spomenuti grb 2006. godine htjela registrirati kao prepoznatljivu oznaku svoje robne marke.

Europski sud pravde svojom je odlukom potvrdio prvobitnu presudu, istaknuvši kako je uporaba spomenutog znakovlja uvredljiva za narode nekih od država pripadnica Europske unije.

Primjerice u Mađarskoj se srp, čekić i crvena zvijezda proglašeni su i službeno simbolima despotizma. Uvredljivo znakovljeEuropski sud istaknuo je kako je uporaba komunističkog znakovlja uvredljiva za narode nekih od država pripadnica Europske unijeTakođer, mnogi u Češkoj imaju negativan stav prema bivšem SSSR-u, posebice nakon gušenja pokušaja protukomunističkih reformi u kolovozu 1968. i godina represije koje su nakon toga uslijedile.

No, u Češkoj uporaba tih simbola još uvijek nije službeno zabranjena, ponajprije stoga što se smatra da bi izazvala više problema u svakodnevnom životu. Primjerice, crvena zvijezda još uvijek je simbol jednog od najvećih čeških nogometnih klubova Slavije iz Praga.

Češka vlada trenutno razmatra mogućnost ukidanja većim dijelom nereformirane lokalne Češke komunističke partije, iako Ministarstvo unutarnjih poslova smatra da to toga ne će doći jer djelovanje strane nije u suprotnosti s češkim Ustavom.

O Hrvatskoj vjerojatno ne treba trošiti riječi. U našoj zemlji nekima je Josip Broz Tito zaslužniji za stvaranje Hrvatske i od Franje Tuđmana. U skladu s time, partizanski zločini se drže dalje od očiju javnosti, a najljepši trg u Zagrebu nosi ime po komunističkom diktatoru i ubojici.

M. M. B.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.