U Ljubljani će u Cankarjevom domu (Štihova dvorana) u utorak 31. svibnja 2011. godine u 19 sati biti predstavljena knjiga „Huda jama – sakriveno iza 11 pregrada". Autori knjige su Mitja Ferenc, Mehmedalija Alić i Pavel Jamnik, koji će ujedno knjigu i predstaviti uz projekciju dokumentarnog filma o otkrivanju masovne grobnice. Kao što je našim čitateljima poznato, većina žrtava u slovenskim masovnim grobnicama su Hrvati, a u materijalu koji nam je u redakciju došao iz Slovenije ističe se da nečega poput Hude jame u svjetskoj literaturi nema.

I pored velikih riječi koje su se i ove godine čule od hrvatskih dužnosnika u Bleiburgu, treba reći još kako službeno Republika Hrvatska nije pokazala interes čak ni za prijenos posmrtnih ostataka hrvatskih žrtava u domovinu, gdje bi se oni dostojno pokopali. Zato je rudnik sv. Barbare ponovo zatvoren, a žrtve će i dalje kao za vrijeme komunizma čekati pravo na grob. Kada se već o ovoj temi u Hrvatskoj uglavnom šuti, za vjerovati je da će zbog njezine ozbiljnosti i težine pojedini hrvatski građani u utorak uputiti u Ljubljanu, koja je u slučaju Zagreba udaljena tek sat i nešto vožnje.(mm)

 

 

Hudajamski zločini u muzeju

{youtube pbgcolor="#A00102" width="640" height="390"}OcAYeJfSIMU{/youtube}

Predavanje dr. Mitje Ferenca iz 2010. povodom godišnjice otvaranja rudnika sv. Barbare rov - Huda jama

{flvremote width="400" height="250"}http://video.ognjisce.si/uploads/fgKEOxjt0EFHMpINMk2X.flv{/flvremote}

 

VEZANO

Reportaža: Rudnik sv. Barbare rov u Hudoj jami (kod Laškog) – grobište

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.