I još se nama sudi...

Kolateralno ubojstvoVijest da su pri izvlačenju dvaju pilota američkog zrakoplova onako usput ranjeno šest libijskih civila podsjetila nas je na videozapis slične tematike svojedobno snimljen u Bagdadu. Stvar ovaj puta ima dodatnu komponentu apsurdnosti, jer je zapadna vojna intervencija u Libiji pokrenuta radi navodne „zaštite civila".

No, koliko vrijedi život nekog civila kada se u blizini nađe posada američkog helikoptera najbolje govori šest, već spomenutih ranjenih Libijaca čija je greška valjda bila samo to što su se našli u blizini u krivo vrijeme. Hrpa leševa koju je na bagdadskim ulicama ostavila posada drugog američkog helikoptera, a snimljena na videozapisu koji se može vidjeti u nastavku. I kada još pomislimo da se nama u Haagu sudi...

Kolateralno ubojstvo – Collateral Murder

Film je snimljen iz američkog vojnog helikoptera 12. srpnja 2007. godine i traje približno 18 minuta. Djeca ga ne bi smjela gledati. Oni koji znaju engleski moći će pratiti u kojoj se mjeri američka posada dobro zabavlja masakrirajući sve što se miče ispod njih. U sedmoj minuti videozapisa zaustavlja se kombi s dvoje djece i dvoje odraslih. Vidjevši ranjene po ulici odrasli izlaze pomoći, postajući sljedeće žrtve. Djeca u kombiju su čudom preživjela i spašena nakon liječničke intervencije u bolnici.

Objava ovoga videozapisa napravila je stranice Wikileaks svjetski poznatima.(mm)

 

VEZANO

Vijest na engleskom: Six Libyan villagers shot by US team rescuing pilot

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.