Umro hrvatski jezikoslovac, povjesničar i domoljub dr. Branko Franolić

Branko Franolić27. siječnja 2011. pokopan je u Engleskoj na Wimbledonskom groblju poznati hrvatski jezikoslovac, povjesničar i rodoljub dr Branko Franolić. U više od pola stoljeća, promicao je istinu o Hrvatskoj, borio se za njenu neovisnost i priznanje hrvatskog jezika u svijetu.

Njegova djelatnost osobito je znana u Kanadi, Francuskoj i Engleskoj, gdje je živio i predavao na Sveučilištima, znanstvenim instituicijama i nacionalnim bibliotekama. Iza sebe ostavio je niz knjiga i radova u svezi hrvatskog jezika. Kako reče naš hrvatski svećenik Fra Ljubo u Engleskoj, volio je i bio oženjen za svoju obitelj i hrvatski jezik.

Svečanoj i oproštajnoj misi nazočili su mnogi njegovi hrvatski i engleski prijatelji i uglednici kao prof. Robin Harris - bivši tajnik gđe Margaret Thacher i promicatelj hrvatske istine u svijetu, Brian Gallagher i Marcus Tanner - engleski novinari, te mnogi drugi hrvatski i engleski uglednici. Oproštajni govor pun emocije i zahvalnosti dragom Branku održao je i hrvatski veleposlanik u Engleskoj, gospodin Ivica Tomić.

Sveta misa Zadušnica održana je u hrvatskoj crkvi u Londonu 30.siječnja 2011.

Michael Pack

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.