Savjetnik kanadskog premijera: Assangea treba ubiti

WikiLeaksU šokantnom intervjuu za kanadsku televiziju CBS News Network Tom Flanagan, viši savjetnik kanadskog premijera Stephena Harpera rekao je kako bi osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea »trebalo ubiti« te kako »ne bi bio nesretan da Assange nestane«. Flanagan je u programu uživo govorio o štetnim posljedicama objavljivanja diplomatskih bilježaka, jer se radi o materijalu koji treba ostati tajan.

Američki mediji su Flanaganov istup nazvali prvom televizijskom »fetvom« nakon one koju je objavio bivši iranski duhovni bivši ajatolah Khomeini protiv britanskog književnika Salmana Rushdieja u veljači 1989. Iako je voditelj pružio Flanaganu priliku da povuče ili ublaži izjavu, Flanagan je to ignorirao i rekao kako bi američki predsjednik trebao napraviti »ugovor« za Assangea ili poslati »bespilotnu letjelicu« te da ne bi bio nesretan da Assange nestane. Flanagan je inače član užeg tima kanadskog premijera.

 

Interpol izdao tjeralicu za Julianom Assangeom

Australac Julian Assange, čiji WikiLeaks već danima potresa diplomatski svijet, od srijede se nalazi na Interpolovoj tjeralici. Naime, Međunarodna policijska organizacija sa sjedištem u Lyonu izdala je »crveno upozorenje« za njegovo uhićenje.

Julian AssangePremda američka novinska agencija Associated Press javlja kako je izdavanje tzv. crvenog upozorenja identično stavljanju osobe na listu najtraženijih bjegunaca, na internetskoj stranici Interpola stoji kako ono nije međunarodni uhidbeni nalog, već samo savjet ili zahtjev prema ostalim zemljama članicama da »pomognu nacionalnim policijskim snagama u identificiranju i lociranju traženih osoba, imajući u vidu moguće uhićenje i izručenje«.

Assange se spominje u tom kontekstu nakon što je Švedska izdala nalog za njegovim uhićenjem zbog optužbe za silovanje. Podsjetimo, Australca terete dvije žene koje su s njim u kolovozu ove godine u Stockholmu navodno imale nedobrovoljni spolni odnos. Assange tvrdi kako to nije istina i kako iza optužbi stoje Sjedinjene Države koje žele spriječiti daljnje curenje povjerljivih informacija. »Crveno upozorenje» trebalo bi mu dodatno zakomplicirati prijelaz granice. Vjeruje se kako se Assange u ovom času nalazi u Velikoj Britaniji.

I dok kontroverzni Australac, inače bivši haker, iz dana u dan pušta nove dokumente na internet, Sjedinjene Države pokušavaju pronaći pravnu osnovu na temelju koje bi mogle uhititi Assangea. Tako se spominje i moguća aktivacija tzv. Akta o špijunaži iz 1917. godine koji danas nema neku pravnu vrijednost. Naime, u tom slučaju pozivanje na Prvi amandman, odnosno pravo na slobodu govora, najvjerojatnije bi bilo dovoljno za obranu.

No, Jeffrey H. Smith, bivši savjetnik CIA-e izjavio je za »The Washington Post« kako je siguran da će Ministarstvo pravosuđa pronaći način da ga izvede pred sud. Smith tvrdi kako je State Department kontaktirao Assangea prije nego što su objavljeni ukradeni dokumenti i tražio ga da ih vrati. Smith nadalje objašnjava kako prema Aktu o špijunaži svaka osoba koja neovlašteno posjeduje informacije vezane uz nacionalnu sigurnost koje bi mogle naštetiti Sjedinjenim Državama i objavi ih ne obazirući se na prethodna upozorenja može biti kazneno gonjena.

Hillary_Clinton_01Bez obzira na to, Reuters javlja kako će SAD-u biti iznimno teško procesuirati Assangea. Naime, ako se na to odluči, morao bi procesuirati i ostale etablirane medije poput »The New York Timesa koji je također objavio sporne dokumente«. Osim toga, Assange se ne nalazi u SAD-u i teško je vjerovati da bi ga neka zemlja izručila Amerikancima s obzirom da se radi o političkom slučaju.

Američki predsjednik Barack Obama još uvijek izbjegava komentirati cijeli slučaj. Njegova administracija poduzima zato mjere kako bi spriječila buduće curenje sličnih informacija. State Department je razdvojio svoje računalne datoteke od vladine povjerljive mreže. Također je znatno smanjen broj državnih službenika koji mogu čitati važne diplomatske poruke, što je izvanredna mjera, rekli su dužnosnici.

Pentagon je također objavio više proceduralnih promjena u pregledu povjerljivog materijala, uključujući onemogućavanje kopiranja na prijenosne naprave, te ograničavanje prebacivanja klasificiranog materijala u neklasificirane računalne sustave.

Inače, kako piše njemački »Spiegel«, čak 2,5 milijuna Amerikanaca imalo je pristup dokumentima koji su objavljeni na WikiLeaksu. Oko 850.000 službenika ima pristup čak i dokumentima koji su kvalificirani kao »najstroža tajna«, tako da je bilo pitanje dana kad će nešto ovakvo procuriti u javnost.

 

Dokumenti o Hrvatskoj nedostupni na WikiLeaksu

Iako se u pregledu dokumenata navodi da se među dokumentima na WikiLeaksu nalaze i bilješke iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, ti dokumenti su bili nedostupni i u utorak, tijekom trećeg dana objavljivanja na stranici WikiLeaksa. Hrvatski dokumenti također nisu bili dostupni niti na stranicama velikih zapadnih medija koji u dogovor s WikiLeaksom također objavljuju dijelove dokumenata dok je ova zviždačka stranica u blokadi. Neki hrvatski mediji objavili su dijelove WikiLeaksovih dokumenata koji se odnose na Hrvatsku, no nisu naveli precizno kako su do njih došli.

Nakon objavljivanja tisuća povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, WikiLeaks je u utorak ponovno izložen elektroničkom napadu koji ga čini nedostupnim korisnicima, objavila je ta »zviždačka« internetska stranica na svom Twitter profilu. WikiLeaks je ponovno izložen tzv. distribuiranom uskraćivanju usluge (DDOS), kao i u nedjelju, kad je počeo objavljivati prve od 250.000 tajnih američkih diplomatskih bilješki.

 

Assange u intervjuu »Timeu«: Clinton bi trebala dati ostavku

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange, nakon »Forbesa«, dao je intervju i magazinu »Time« u kojem je rekao kako bi američka državna tajnica Hillary Clinton zbog objavljenih dokumenata u kojima se veleposlanicima naređuje da špijuniraju strane diplomate, morala dati ostavku.

U razgovoru vođenom preko Skypea s nepoznate lokacije, Assange je, odgovarajući na pitanja »Timeovog« urednika Richarda Stengela rekao kako Hillary Clinton treba »dati ostavku ako se pokaže da je odgovorna za davanje naredbi američkim veleposlanicima da se bave špijunažom u UN-u, da je prekršila međunarodne konvencije koje je SAD potpisao«.

U 36-minutnom razgovoru Assange je, govoreći o posljednjoj objavi američkih diplomatskih dokumenata, rekao da objavljuju oko 80 novih dokumenata dnevno te da će svaka regija doći na red. »Pakistanski dužnosnici su gotovo sigurni da će uskoro biti objavljeni novi dokumenti o njihovoj zemlji. Ruski mediji također su nestrpljivi dok čekaju hoće li 'iscuriti' detalji o zakulisnim dogovorima oko rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008.«, rekao je Assange. Potvrdio je da su svi dokumenti pažljivo redigirani te da su čak pritom zatražili pomoć State Departmenta, no taj je zahtjev odbijen.

M. B., Vjesnik

 

POVEZANO

Collateral Murder

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.