Iako je Josipovićev odlazak u Srb znatno više od davanja političkog prsta rehabilitaciji četničkoga pokreta u Hrvatskoj, gornji naslov ipak može poslužiti kao sažetak reakcija iz Srbije na njegov govor okupljenima. Hoće li sada Josipović dati i cijelu ruku pri sljedećem druženju s njegovim srbijanskim prijateljima ostavit ćemo njemu na razmišljanje, a mi ovdje prenosimo članak iz „najčitanijih novina u Srbiji i Republici Srpskoj" o „svečanosti povodom Dana ustanka protiv fašizma, koja je održana u ličkoj varošici Srb, u Hrvatskoj". Članak nismo prevodili na hrvatski jezik budući da je i na srpskom dovoljno razumljiv, a osim toga, ako Hrvatska ovako nastavi, srpski ćemo svakim danom slušati sve više.(mm)

 

Skandalozno: Josipović izjednačio četnike i ustaške krvnike!

Hrvatski predsednik Ivo Josipović potpuno je izjednačio ustaše i četnike na jučerašnjoj svečanosti povodom Dana ustanka protiv fašizma, koja je održana u ličkoj varošici Srb, u Hrvatskoj.

Reč je o događaju koji je organizovalo Srpsko narodno veće u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a kome je prisustvovao i Mlađan Đorđević, izaslanik predsednika Borisa Tadića.

- Ustaše i četnici su služili zajedničkom gazdi, a partizani su nosili slobodu i demokratiju - poručio je Josipović na svečanosti na kojoj je otvoren obnovljeni spomenik palim borcima iz Drugog svetskog rata, porušen posle „Oluje" 1995. godine. Obnovu spomenika finansirala je hrvatska vlada sa 415.000 evra, a 90.000 evra prikupilo je, u saradnji sa kabinetom predsednika Srbije, Zavičajno udruženje Ličana i Srba, zbog čega su prisutni aplauzom zahvalili Milki Forcan, koja je bila na čelu organizacionog komiteta. Izgradnju su pomogli i „Telekom Srbija", Banka Inteza, „Jugohemija", „Apatinska pivara", „Voda Vrnjci" i „MPC Holding".

Danica Drašković ocenjuje skandaloznom izjavu Ive Josipovića, kojom je izjednačio četnike i partizane.

Josipovic-vlada-arsic

VIP... Josipović u Srbu sedeo između Tadićevog savetnika Mlađana Đorđevića i Milke Forcan

„Uvredio Srbiju"

- To je skandalozna izjava, jer potiče iz neznanja ili iz bahatosti. Josipović bi trebalo da zna da je Draža Mihailović odlikovan od strane američkog predsednika Harija Trumana i francuskog predsednika Šarla de Gola. Takvom izjavom Josipović je uvredio i Srbiju, čija je Skupština donela zakon o izjednačavanju pripadnika Ravnogorskog pokreta sa partizanima. Srpski četnici nemaju nikakve veze sa ustašama, niti su imali koncentracione logore - kaže Draškovićeva.

Ona smatra da je prisutni izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević morao da reaguje na izjavu hrvatskog predsednika.

- Morao je da se pobuni i reaguje. On je morao da brani interese i zakone svoje zemlje i istinu koja je nesporna - zaključuje Draškovićeva.

Pupovac: Nema antifašizma bez Srba

Predsednik SNV Milorad Pupovac naglasio je da antifašizam bez Srba i bez priznavanja Srba kao dela antifašističke tradicije nije potpun.

- Srbi u Hrvatskoj dali su nemerljiv doprinos antifašističkoj borbi, ali mnogi to ne znaju i ne vrednuju Srbe po onom što je bilo 40-ih, već po onom što je bilo 90-ih godina, kada su neki Srbi pokušali da unište bratstvo i veru dva naroda. Sa takvima mi nemamo ništa zajedničko - rekao je Pupovac.

Kontramiting „pravaša"

Skup u Srbu, na kome se okupilo nekoliko hiljada građana, protekao je uz prisustvo brojnih pripadnika hrvatske policije, jer je u neposrednoj blizini mitingovalo između 200 i 300 predstavnika desničarske partije Autohtona hrvatska stranka prava. Oni su organizovali kontramiting, jer tvrde da u Srbu nije bio partizanski, već četnički ustanak!

Povicima „Ovo je Hrvatska" i „Četnici, četnici", kao i transparentima „Komunistički zločinci nisu antifašisti", „Hrvatski narod gladuje, dok Srbi proslavljaju", „pravaši" su sve vreme pokušavali da izazovu incidente do kojih nije došlo. Na meti vulgarnih i pogrdnih izraza našao se i Ivo Josipović, koji je ispraćen uzvicima „Izdaja, izdaja".

Press, Republika Srbija

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.