U trenutku kada se u odnosima između Poljske i Rusije otvarala nova stranica, o čemu upravo danas na našem Portalu piše dipl. ing. Damir Tučkar, Poljsku je potresla vijest o padu zrakoplova s najvišim državnim dužnosnicima predvođenim predsjednikom Lechom Kaczyńskim. Oni su u zrakoplovu putovali na obilježavanje 70. obljetnice masakra u Katynskoj šumi, gdje su sovjetske trupe po Staljinovom naređenju pobile više desetaka tisuća časnika poljske vojske i intelektualaca. U vijestima o padu zrakoplova, Lecha Kaczyńskog i u nekim našim medijima nazivaju „pripadnik ultrakonzervativne struje poljske politike", što najbolje govori koliko je njegovo političko djelovanje bilo po volji onima koji danas takve etikete dijele. U nastavku donosimo vijest Hine o nesreći.(mm)

 

 

Poljska obezglavljena: Kod Katynske šume pao zrakoplov s Lechom Kaczyńskim

 

Lech KaczynskiPoljska tuguje za predsjednikom Kaczynskim i drugim državnim dužnosnicima koji su izgubili život u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći u Rusiji dok su putovali na 70. obljetnicu masakra u Katinskoj šumi gdje su sovjeti ubili tisuće Poljaka. Šef ruskom istražnog povjerenstva Sergej Markin rekao je kako su u zrakoplovu bile 132 osobe.

'Zrakoplov je očešao vrhove drveća, pao je i zatim se zapalio', izjavio je Piotr Pszkowski, glasnogovornik poljskog ministarstva poslova, prenosi AFP.

Poljski dužnosnik, kako prenosi Reuters, rekao je da se nesreća dogodila oko 1,5 kilometara od uzletišta Smolensk u Rusiji. Kako piše Reuters, vrijeme je u tom trenutku bilo maglovito.

U putničkom zrakoplovu ruske proizvodnje Tupoljev Tu-154, osim poljskog predsjednika i njegove supruge, nalazili su se i brojni visoki dužnosnici.

Prema dosadašnji informacijama, u nesreći nema preživjelih, a u tom slučaju Poljska je ostala bez čelnih ljudi u državi. U zrakoplovu je bilo 17 pripadnika službenog državnog izaslanstva, 15 članova parlamenta i troje predstavnika poljske Katoličke crkve.

Na popisu putnika su šef glavnog stožera poljske vojske, general Franciszek Gagor, predsjednik Poljske narodne banke Slawomir Skrzypek, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer, ministar Władysław Stasiak, biskup Płoski, predsjednički kandidat i potpredsjednik poljskog parlamenta Jerzy Szmajdziński, poljski ambasador u Rusiji Jerzy Bahr i drugi. Poljska Gazeta Wyborcza donosi popis imena ostalih poginulih.

Guverner regije Smolensk Sergej Antufiev također je rekao da u nesreći nema preživjelih.

Gazeta Wyborcza piše da je tragična smrt predsjednika, njegove supruge i mnogih državnih dužnosnika, među kojima su i ministri, najcrnja točka poljske povijesti. Današnji datum proglašen je danom žalosti.

Pokojnog predsjednika automatizmom nasljeđuje predsjednik poljskog parlamenta Bronisław Komorowski, a izbori za novog predsjednika moraju biti raspisani za 14 do 60 dana.

Hina

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.