Europski biskupi: Neradna je nedjelja stožer europskog socijalnog modela

 

Tajništvo Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), Evangelička Crkva u Njemačkoj i Engleska Crkva pozdravili su inicijativu nekolicine zastupnika u Europskom parlamentu kojom se predlaže usvajanje pisane izjave "o zaštiti neradne nedjelje kao glavnog stožera europskog socijalnog modela i sastavnice europske kulturne baštine". Usvajanjem te izjave, ističe se u priopćenju COMECE-a od 12. veljače, Europski bi parlament zauzeo jasan stav u korist socijalne Europe.

Da bi bio usvojen, dokument grupe eurozastupnika koji dolaze iz četiri političke grupacije u EP-u mora potpisati natpolovična većina zastupnika Europskog parlamenta do 7. svibnja ove godine.

Ekonomska i financijska kriza, objašnjava se u istom priopćenju, pomogla je bolje shvatiti da se ne mogu svi aspekti života komercijalizirati. Neobuzdana potrošnja nije ni model održivoga gospodarskog razvoja niti zdravi model ljudskog razvoja. Muškarci i žene koji rade nedjeljom zakinuti su u svojim društvenim odnosima a radom nedjeljom se i kažnjava obiteljski život te šteti osobnom razvoju i narušava zdravlje ljudi, ističe se u priopćenju COMECE-a.

IKA/GK

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.