KinaDa svijet još nije globalno selo po kojem par zapadnih centara moći u miru pali i žari svjedoči vijest da je Kina uspješno oborila jedan od svojih starih satelita koji je kružio oko zemlje. S tim u svezi vrijedi spomenuti da sada već godinama u Sjedinjenim Američkim Državama vlada trend povećanja osoblja kineskog porijekla na visokoškolskim ustanovama. Primjerice, 2003. godine 30 posto studenata koji su doktorirali u znanosti na sveučilištima u SAD-u bili su stranci, a području inženjerstva čak 60 posto. Veliki broj od tih stranih studenata došao je iz Kine. Nije teško primijetiti kako u ovakvim okolnostima nije baš jasno koliko će dugo SAD moći zadržati svoju prednost u visokim tehnologijama.  

Vijest iz Večernjeg lista 

Kina je prošlog tjedna uspješno testirala projektil koji može uništiti objekte u svemiru, javljaju agencije. Naime, Kinezi su iskušali projektil kojim su uništili stari kineski meteorološki satelit koji se nalazio na otprilike 900 kilometara iznad Zemlje. Test je izveden 11. siječnja ove godine.

Projektil je sa velikom preciznošću uništio satelit i razderao ga na komadiće, a analitičari smatraju da je to dokaz želje komunističkog režima da proširi svoj vojni i ekonomski utjecaj.

"SAD vjeruju da je kineski razvoj i testiranje ovog oružja nedosljedno duhu kooperacije koje obje zemlje žele postići u svemiru", izjavio je glasnogovornik američkog vijeća za sigurnost Gordon Johndroe. "SAD i druge zemlje izrazile su zabrinutost u vezi ove akcije Kini." Kanada i Australija su se također pridružile protestu.

Predsjednik Bush je u kolovozu 2006. godine odobrio zakon kojim si SAD zahtijeva "pravo akcije u svemiru" i u kojem piše da će "odvraćati druge od ugrožavanja tog prava ili razvoja mogućnosti za to". Niskoorbitni sateliti postali su neophodni američkoj vojsci za provođenje rata i akcija, a uspješni kineski pokus ugrožava njihovu premoć na tom području.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.