Poljska na putu političke i društvene katastrofe
 
Najraširenija slika Poljske ona je istaknutog primjera preobrazbe od komunističke zemlje pod dominacijom Sovjetskog Saveza do slobodnog i nezavisnog kapitalističkog društva slobodnog tržišta i suverene države. U stvarnosti se ta povijesna poljska pobjeda nad prezrenim starim neprijateljem pretvorila u pravu Pirovu pobjedu u kojoj se položaj Narodne Republike Poljske kao sovjetskog vazala zamijenio s kolonijalnim položajem teritorija kojim financijski i politički dominiraju stranci.
 
Tijekom posljednjih 13 godina poljski narod kontinuirano gubi svoj gospodarski i politički suverenitet, a povrh toga, iz dana u dan sve više naciomalne imovine preuzimaju stranci, u prvom redu Nijemci. Taj proces jako je sličan načinu na koji je Zapadna Njemačka preuzela Istočnu Njemačku. Iako njemački kapital i njemački politički utjecaj danas dominiraju diljem Istočne i Srednje Europe, proces je posebice opasan za Poljsku. Poljska posebnost posljedica je činjenice da je 1/3 poljske zemlje bivši njemački teritorij, i Nijemci, iako je 2. svjetski rat završio prije više od pola stoljeća, još uvijek zahtijevaju svoje vlasništvo i traže da se međunarodno prizna prethodno vlasništvo.
 
Najvjerojatnija budućnost Poljske, u okviru struktura Europske unije, ili izvan njih, je ona srednjoeuropskog pseudo-protektorata, pod potpunom političkom i gospodarskom dominacijom, u kojem su strane ruke preuzele nacionalno vlasništvo. Takav će ishod biti katastrofalan za Poljake, i jednako opasan za Europu i europsku stabilnost. Jedini mogući put suprotstavljanja takvom mračnom razvoju izgleda da je radikalna promjena izbornog sustava kako bi se dozvolilo da građani Poljske na vlast dovedu svoju vlastitu, domoljubnu, političku elitu.
 
D. J. L.
 
{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.