Beograd i Priština najavljuju dijalog, ali ne i uzajamne ustupke

Beograd i Priština uputili su nove signale o spremnosti za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa, no izjave visokih dužnosnika obje strane, koje u ponedjeljak objavljuju srbijanski mediji, ukazuju na to da ni Srbija i Kosovo još nisu spremni pomaknuti svoju 'crvenu liniju' i učiniti ustupke.

KosovoNajavljujući spremnost Beograda za kontakte s Prištinom potpredsjednica srbijanske vlade za eurointegracije Suzana Grubješić istaknula je kako "dijalog na najvišoj razini treba dovesti do povijesnog sporazuma Srba i Albanaca".

"Vrijeme je da budemo proaktivni i da sada, u toj budućoj strategiji i platformi, kažemo dokle smo spremni ići, što možemo ispuniti, što znači normalizacija odnosa s Kosovom i da kažemo da ne možemo priznati nezavisnost Kosova", istaknula je Grubješić u emisiji "Sedmica" Radio-Beograda.

S druge strane, i kosovski šef diplomacije Enver Hoxhaj izražava spremnost da sa Srbijom razgovara "o normalizaciji bilateralnih odnosa i o zajedničkom putu ka europskoj budućnosti".

"Ali, dopustite mi da budem jasan: o temama kao što je nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički sustav Kosova nećemo ni sa kim razgovarati, pa ni sa Srbijom. Granice Kosova potvrdilo je Vijeće sigurnosti UN, a nezavisno Kosovo u sadašnjim granicama priznala je skoro polovica članica UN", istaknuo je Hoxhaj u intervju dnevniku "Danas", posebno naglasivši kako "Beograd ne može imati bilo kakvu ulogu kada se radi o sjeveru Kosova".

Kosovski ministar vanjskih poslova istodobno objašnjava kako je "nastavak dijaloga Beograda i Prištine moguć tek kada budu primijenjeni sporazumi koji su do sada postignuti u Bruxellesu".

Bez plana

"Ne možemo imati novi proces dijaloga o normalizaciji odnosa ukoliko najprije ne zažive postignuti sporazumi. Smatram da će kredibilitet cijelog tehničkog dijaloga biti doveden u sumnju ukoliko Beograd ne ispuni ono što je dogovoreno", ocijenio je Hoxhaj u intervjuu dnevniku "Danas".

Istodobno, donedavni šef pregovaračkog tima Srbije sa Kosovom Borislav Stefanović tvrdi da Beograd nema plan za Kosovo.

"Ova vlast nema politiku prema Kosovu. Nema plana, nema pregovaračkog tima, nema programa i nema platforme, premda je stalno najavljivala da će tu platformu donijeti. Mislim da je krajnje vreme da se uozbilje i da to učine", ocijenio je za beogradski "Blic" od ponedjeljka Stefanović, danas zastupnik Demokratske stranke (DS).

(hkv/Hina)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.