Ponovno se zvecka oružjem između Izraela i Irana

Nakon kraćeg zatišja ponovno se zvecka oružjem između Izraela i Irana. Čini se da ključni ljudi izraelske vlade zagovaraju napad na iranske nuklearne pogone. Istodobno, iranski predsjednik poručuje - na budućem Bliskom istoku za židovsku državu nema mjesta, piše tportal.

Dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Ehud Barak otvoreno zagovaraju napad na Iran, izraelski predsjednik, 89-godišnji Shimon Peres, usprotivio se samostalnoj izraelskoj vojnoj akciji.

Napad na IranJasno je da mi to ne možemo učiniti sami. Jasno je da moramo djelovati zajedno s Amerikom. Postoje pitanja koordinacije i tajminga. I kako god opasnost bila velika, ovaj put nismo sami, istaknuo je izraelski predsjednik.

Izraelska javnost uglavnom nije sklona novom ratu. Prosvjednici smatraju da izraelski premijer želi krenuti u rat protiv volje cijelog naroda, svih izraelskih medija i svih sigurnosnih stručnjaka.

Bude li potrebno, odluku će donijeti vlada. Tako je uvijek bilo i bit će i ubuduće. Odluke neće donositi skupine građana i novinski kolumnisti, rekao je izraelski ministar obrane.

Javnost je zgrozila i procjena anonimnog izraelskog dužnosnika da bi rat mogao trajati 30 dana i da bi Izrael mogao imati 500 ubijenih. Tu je i procjena da bi iranski saveznik, stranka Hezbolah, iz Libanona mogao na Izrael ispaliti 50.000 raketa.

Poručujem Izraelu da smo već odabrali ciljeve. Naše su rakete precizne i stotinama tisuća cionista život ćemo pretvoriti u pravi pakao, zaprijetio je vođa Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah.

Izraelski zagovornici rata ne vjeruju da će se u izbornoj godini predsjednik Obama odlučiti za napad na Iran i zato sami žele spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu. Njihova je procjena da će iranski nuklearni pogoni uskoro biti tako zaštićeni da im zračni udari više neće moći naškoditi.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.