U Srbiji izabrana nova vlada

Od prisutnih 214 zastupnika, za novu vladu glasovala su 142, dok su 72 bila protiv - iz DS, LDP, SVM, LSV, DSS, SkupstinaSPO i DHSS. Odmah poslije glasovanja predsjednik Skupštine Nebojša Stefanovića dao je pauzu od 20 minuta kako bi se članovi Vlade pripremili za polaganje zakletve koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obvezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Poslije polaganja zakletve bit će obavljena primopredaja dužnosti premijera, a zatim održana prva sjednica vlade.

Dačić je jučer iznio ekspoze o programu nove vlade nakon čega je uslijedila maratonska rasprava koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

Vlada će imati 17 ministarstava

Vlada Srbije ima 19 članova - premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsjednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada imati i jednog ministra bez portfelja. Dačić je i ministar unutrašnjih poslova.

Potpredsjednici vlade su Aleksandar Vučić zadužen za obranu i sigurnost i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić za europske integracije, Jovan Krkobabić i Rasim Ljajić. Vučić je i ministar obrane, Zastava SrbijeLjajić ministar za unutrašnju i vanjsku trgovinu i telekomunikacije, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ministar vanjskih poslova je Ivan Mrkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar kulture i informiranja Bratislav Petković.

Za ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izabran je Milan Bačević, za ministra mladeži i športa Alisa Marić, ministra prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, ministra prometa Milutin Mrkonjić, ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Ministar građevinarstva i urbanizma je Velimir Ilić, ministar financija i gospodatrstva Mlađan Dinkić, ministrica regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, a Sulejman Ugljanin je ministar bez portfelja.

Vlada će imati i četiri posebna ureda - za Kosovu i Metohiju, ljudska i manjinska prava, dijasporu i verske zajednice.

blic.rs

Prijevod: d.d.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.