Slovenija priprema postupke protiv Hrvatske

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u Bruxellesu da njegova vlada priprema tekst koji će vrlo brzo uputiti Europskoj komisiji kako bi je obavijestila da Hrvatska neprihvaćanjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo, zbog čega Slovenija želi pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske, izvijestila je Hina.

Tekst pisma sa slovenskim argumentima u kojima se dokazuje da Hrvatska nije ispunila obvezu koja proizlazi iz Miro Cerareuropskih ugovora slovenska vlada priprema ovih dana i uskoro će ga poslati u Bruxelles, najavio je Cerar u izjavi slovenskim novinarima koji prate summit u Bruxellesu. Ako Komisija ne reagira Slovenija će sama s tim predmetom ići na sud EU-a u Luksemburgu, dodao je.

Kako je kazao, riječ je o proceduri predviđenoj 259. člankom Lisabonskog ugovora. Prema njoj, država članica koja smatra da druga članica nije ispunila svoje ugovorne obveze može tužiti drugu, s time da o namjeri najprije obavijesti Komisiju i iznese svoje argumente za tu namjeru. Komisija nakon toga, tumače slovenski pravni stručnjaci, o predmetu iznese svoje obrazloženo mišljenje, nakon čega pozove članice koje su u sporu da se pismeno izjasne o svom stajalištu. Ako se Komisija o tom predmetu u roku tri mjeseca ne bi izjasnila svojim obrazloženim mišljenjem, to ne priječi državu članicu da svoju tužbu svejedno preda sudu EU-a, koji se onda izjašnjava hoće li je uzeti u razmatranje.

Cerar je kazao i da ne predviđa susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem uz rub summita, niti da je dobio sugestije iz Komisije da bi to bilo potrebno. Do kraja prošle godine nudio sam ruku hrvatskom premijeru kako bismo se dogovorili o načinu implementacije presude arbitražnog suda. Dok na hrvatskoj strani za to nema spremnosti, ne preostaje nam ništa drugo nego da provodimo svoju jurisdikciju, te se pripremamo za uporabu pravnih sredstava, kazao je Cerar.

Za tužbu Slovenije na europskom sudu najviše se zauzima slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. On je nakon Cerarove izjave u Bruxellesu, kazao da je sve spremno za slanje pisma Europskoj komisiji, s elementima sudske tužbe protiv Hrvatske, da će taj predmet idućeg tjedna iznijeti na vladi, ali da je na kraju krajeva konačna odluka o tome kad to poslati u Bruxelles na Ceraru koji pismo treba potpisati.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.