Erjavec i Lavrov razgovarali o stanju u nestabilnoj balkanskoj regiji

Slovenija i Rusija imaju tradicionalno prijateljske odnose i održavaju redovan politički dijalog, istaknuli su u Ljubljani slovenski i ruski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Sergej Lavrov, koji su, osim o bilateralnim odnosima, razgovarali i o situaciji u regiji zapadnog Balkana te izrazili zabrinutost stanjem sigurnosti i stabilnosti u tom području, javlja HRT.

"Svi smo zabrinuti stanjem sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana", kazao je Erjavec na zajedničkoj konferenciji Erjavec Lavrovza novinare s Lavrovom, koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Sloveniji. Slovenija i Rusija slažu se oko toga da je ta regija važna i zbog stabilnosti Europe, a s obzirom na činjenicu da "regija ima probleme oko radikalizacije i vraćanja stranih boraca s ratišta", ministri su izrazili zabrinutost zbog njezine sigurnosti i stabilnosti.

Regija se uz to susreće i s bijegom u inozemstvo mladih obrazovanih ljudi, kazao je Erjavec, dodavši da se to može spriječiti stranim investicijama, osobito u infrastrukturne projekte. Govoreći o stanju u državama regije i odnosima Istoka i Zapada, Lavrov je rekao da je načelo koje se nekim državama postavlja, da se od njih traži da se izjasne o tome hoće li surađivati sa Zapadom ili s Rusijom, štetno i da Rusija zagovara tzv. "multivektorsku politiku", pri čemu bi države surađivale s onima s kojima imaju interes i želju za suradnjom.

Po njegovim je riječima traženje da se države opredijele za Zapad ili za Rusiju dovelo do krize u Ukrajini u kojoj sada, prema njegovim riječima, postoji opasnost "nacionalističkih, ksenofobnih i nacističkih" izgreda, što se nedavno pokazalo u izgredima protiv mađarske manjine u Ukrajini.

Posebno je istaknuta gospodarska suradnja dviju zemalja, pa je lani međusobna robna razmjena povećana za 15 posto i u prvih 11 mjeseci 2017. iznosila je više od milijardu eura, kazao je Erjavec, dodavši da je povećan i posjet ruskih turista Sloveniji za 33 posto u odnosu na godinu dana prije.

Slovenski ministar je dodao da je visokoga gosta iz Rusije upoznao i s problemom neriješenih graničnih pitanja kao faktorom nestabilnosti te s "odvijanjem postupaka" vezanih uz odluku međunarodne arbitraže o granici Slovenije i Hrvatske koju Hrvatska smatra neobvezujućom. Erjavec je kazao da su deplasirane kritike kako on ili Slovenija vode prorusku politiku, te dodao da Slovenija vodi suverenu politiku i traži prilike za jaču gospodarsku suradnju, a među tim prilikama je i Rusija.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.