Domet ministra Kotromanovića

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović sastao se danas u Puli s ministrom obrane Srbije, Nebojšom Rodićem, a ministri su se složili da je obrambena suradnja dviju zemalja »u uzlaznoj putanji« te je najavljena i prva zajednička vojna vježba »Zajednički odgovor 14«, koja će se održati ove godine, Ante Kotromanovićizvijestili su danas iz Ministarstva obrane RH (MORH). Srbijanski ministar obrane Rodić od jučer je sa suradnicima u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj, jučer je bio u Rovinju, a danas u Puli. Razgovaralo se o »dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Srbije te o mogućnostima proširenja suradnje u području obrane i sigurnosti«, navode iz MORH-a.

»Značajan dio razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO)«, stoji u priopćenju MORH-a.

Zahvala ministra Kotromanovića

Ministar Kotromanović još jednom je zahvalio ministru Rodiću za predani aerofotogrametrijski materijal (materijal uključuje približno 38.500 snimaka) iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj koji je u tijeku. Navedeni materijal je predan prilikom nedavnog susreta prve potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Turanj - oružjeVesne Pusić i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Dvojica ministara dogovorila su se »oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske. Dogovoren je modalitet i dinamika predaje spomenute dokumentacije koji se u prvom redu odnosi na dokumentaciju vezanu uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke)«, ističe se u priopćenju.

Posebna pozornost posvećena je i procesima pristupanja europskim integracijama

Ministar Kotromanović istaknuo je kako je »u kontekstu izgradnje održive sigurnosti u regiji, u interesu Republike Hrvatske puna integracija Republike Srbije kao i svih država u regiji u europske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja«, te kako Aleksandar Vučić i Vesna PusićRepublika Hrvatska svakako može pomoći svojim iskustvima. S tim u vezi »usuglašen je i prijenos hrvatskih iskustava s područja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a«, naglašava se u priopćenju MORH-a. Srbijanski ministar obrane zahvalio je na dosadašnjoj potpori koju je Republika Hrvatska pružila Republici Srbiji u kontekstu pristupanja u EU.

»Obje strane su se usuglasile kako kontinuirani dijalog na visokim razinama, bilateralnoj i multilateralnoj, predstavlja konkretan doprinos stabilnosti, dobroj suradnji zemalja u regiji, te razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja«, dodaje se u priopćenju.  »U kontekstu intenziviranja vojne suradnje Hrvatske i Srbije dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišoj razini školovanja časnika (Ratna škola i Visoki studij sigurnosti i obrane), te ispitivanje mogućnosti uspostave sadržajnije suradnje na području vojno-medicinskih sposobnosti i edukacije. U tom je smislu podržana mogućnost daljnjeg intenziviranja suradnje dviju oružanih snaga u obuci i izobrazbi kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, te kroz razmjenu predavača«, navode iz MORH-a.

Usuglašen je i »nastavak redovitih susreta na razinama dvaju ministarstava i oružanih snaga poput održavanja konzultacija na području obrambene politike i suradnje na području materijalnih resursa«. Također, inicirano je »ispitivanje mogućnosti suradnje na području snaga za specijalna djelovanja te nastavak razmjene iskustava iz sudjelovanja u međunarodnim operacijama. Potaknuta je i uspostava intenzivnije suradnje na području vojno-tehničkog segmenta«, stoji u priopćenju MORH-a.

Hina

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.