Most o teškome stanju na Banovini

Predstavnici Mosta upozorili su na teško stanje na Banovini nakon potresa apelirajući na institucije da se prime posla, ubrzaju procedure, spriječe profiterstvo i zadrže život u tom dijelu Hrvatske.

Koordinatorica Mosta u Sisačko-moslovačkoj županiji Luca Gašpar Šako kazala je da je situacija na Banovini bila teška i prije potresa, a da je nakon potresa Potresproblema još i više.

Istaknula je da treba spriječiti svako profiterstvo i korupcija aplirajući na uvođenje transparentnosti kod podjele humanitarne pomoći, ali i na ubrzavanje procedura kod rušenja neupotrebljivih objekata.

Nemamo vremena čekati, od potres se iselilo već preko 6000 ljudi s Banovine, kazala je Gašpar Šako na konferenciji za novinare na Trgu Svetog Marka.

Upozorila je također da dio stanovništvo na Banovini još uvijek nema pitku niti tehničku vodu koja im se prema zakonu mora osigurati.

Vijećnik Gradskog vijeća Glina Mario Božurić ocijenio je da gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić nisu bili u stanju rješavati probleme ni prije potresa pa je teško očekivati da će ih riješiti sada u izvanrednoj situaciji.

Vlada ne čini ništa da makne ljude s pozicija koji su inače doveli Banovinu u teško stanje, kazao je Božurić dodavši da prepirke oko naziva Banija ili Banovina neće pomoći ljudima.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja podsjetio je da su više puta upozoravali na župana Žinića, a da nitko nije reagirao. Sada premijer Andrej Plenković optužuje oporbu da smo navodno izdali Banovinu, a kada smo upozoravali na kriminal i korupciju u toj županiji nitko nije reagirao, kazao je.

Grmoja je komentirao i odluku Visokog upravnog suda u slučaju gradonačelnika Zagreba Milana Bandića o tome da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interes ne može odlučivati o načelima djelovanja.

Oni koji Most optužuju za demontažu institucija su upravo oni koji demontiraju institucije i to one koje služe da spriječe korupciju i sukob interesa, rekao je Grmoja i ustvrdio da su i pravosuđe i DORH pod utjecajem vladajućih .

Poručio je premijeru da mu žele sve dobro u životu ali da se makne s grbače hrvatskog naroda.

Vezano za inicijativu Mosta za ukidanjem obveznih članarina u HGK-u i HOK-u pozvao je još jednom HSLS , Reformiste i ostale koalicijske partnere HDZ-a da je podrže.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.