Talijani žele svoj isključivi gospodarski pojas u Jadranu, a Hrvatska svoj i dalje odbija proglasiti?!

Talijanski parlament na prijedlog matične komore glasovat će o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru. Ruža TomašićNije novost da Talijani više drže do Jadrana od naših vlasti, ali ovdje se nameću barem dva važna pitanja na koja hrvatska javnost mora dobiti odgovor, upozoravaju u priopćenju iz Ureda eurozastupnice Ruže Tomašić.

1. Kako je moguće da Talijani razmatraju proglašenje svog isključivog gospodarskog pojasa kad su hrvatske vlasti na svaku takvu inicijativu s naše strane odgovarale da to nije moguće jer nije u skladu s europskim pravom? Tvrdili su to unatoč tome što je na zastupničko pitanje Ruže Tomašić još 2013. Europska komisija odgovorila da Hrvatsku ništa ne sprječava u proglašenju IGP-a, a netom prije toga velika stručna studija provedena za Komisiju izravno je sugerirala da se upravo u proglašenju IGP-a u Mediteranu krije velika ekonomska korist.

2. Hoće li Hrvatska, u slučaju da Talijani proglase svoj IGP, konačno skupiti hrabrosti i proglasiti svoj IGP ili će naši vlastodršci ponovno tražiti opravdanja za nerad i odbijanje proširenja suvereniteta Republike Hrvatske na moru? Što se to mora dogoditi da bi našoj vlasti konačno na prvome mjestu bili naši hrvatski interesi?!

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić smatra da bi i Vlada RH morala oformiti stručnu komisiju koja bi pomno razmotrila talijanske planove, konačno jasno definirala službeni hrvatski stav o isključivom gospodarskom pojasu i pojasnila ribarima i svima ostalima koji od mora žive što se za njih mijenja u slučaju da Talijani ovo izglasaju.

Kao hrvatska zastupnica koja se oduvijek zalaže za hrvatski isključivi gospodarski pojas u Jadranu i koja se tim pitanjem intenzivno bavi od prvog dana u EP-u, poslala je službeni upit nadležnoj ministrici Mariji Vučković. Njezin odgovor javno će objaviti.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.