Izjava za hrvatsku javnost predsjednika Počasnoga bleiburškog voda

Kao predsjednik Počasnoga bleiburškog voda upućujem hrvatskoj javnosti izjavu, kojom je želim upoznati sa zbivanjima koja su u posljednje vrijeme zadesila Počasni bleiburški vod.

Hrvati širom svijeta godinama su se, s punim pravom i na veliko zadovoljstvo svih nas, ponosili našim radom, pomagali nam moralno i materijalno u održavanju i promicanju uspomene na prijevarom izručenu a zatim pobijenu hrvatsku vojsku i civilno pučanstvo, u svibnju 1945.

Od tada do danas nastojimo očuvati tu uspomenu i prenositi je kao povijesnu istinu budućim naraštajima hrvatskog naroda. U svemu što smo radili pomagali su nam Hrvati iz emigracije, od kojih su mnogi i sami bili svjedoci tih tragičnih događaja. Zajedničkim naporima kupili smo zemljište na bleiburškom polju i na njemu godine 1987. podigli spomenik hrvatskoj vojsci i građanskim osobama, žrtvama komunističkog zločina, te otada do danas redovito priređivali godišnje komemoracije. Podigli smo i nekoliko drugih spomenika na više mjesta u Austriji, gdje se nalaze grobovi hrvatskih vojnika.

Sve što sam spomenuo, dužan sam dodati, učinili smo i uz pomoć Crkve, a zasluge za to pripadaju neumrlom vlč. Vilimu Cecelji, koji je svojim zasluženim ugledom i odgovarajućim utjecajem ishodio sva potrebna dopuštenja austrijskih vlasti. Svojom rukom napisao je vlč. Cecelja tekst na spomen-ploči "u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci / svibanj 1945." Tekst je bio napisan hrvatskim jezikom i uz prijevod na njemački.

Godine 2005. netko je, bez našega znanja i pristanka, a da ni do danas još ne znamo pouzdano tko je stajao iza toga, neovlašteno izmijenio ovaj izvorni tekst na spomeniku. Od tada do danas novi tekst je mijenjan tri puta, ali ni do danas nije proveden zahtjev starih, autentičnih članova Počasnoga bleiburškog voda, da se na spomenik vrati prvobitni, izvorni natpis. S obzirom da je sve te manipulacije izvršio Bože Vukušić, uvijek na svoju ruku i bez dogovora s Počasnim bleiburškim vodom, pozivao sam ga da učini ono što mi zahtijevamo, ali on to nije učinio ni do danas, uz objašnjenje, da iza njega stoje Crkva u Hrvata i Vlada Republike Hrvatske, u što mi ne vjerujemo.

S obzirom da su svi stari članovi-osnivači Počasnoga bleiburškog voda digli svoj glas u obranu povijesne istine koja se ovom zamjenom teksta želi prikriti i krivotvoriti, kao i u obranu dostojanstva i časti svih nas, članova Počasnoga bleiburškog voda, a napose vlč. Vilima Cecelje, apeliram, u ime svih nas, na cjelokupnu rodoljubnu hrvatsku javnost da podrži naš zahtjev i osudi samovolju nametnutog nam suradnika i samoproglašenoga "glasnogovornika PBV" Bože Vukušića, koji po svojoj biografiji nema ni najmanje uvjeta da bude član Počasnoga bleiburškog voda, a još manje njegov tajnik.

Dobio sam mnoge prosvjede iz svih krajeva svijeta, s pitanjem, tko je Vukušića primio u PBV. Odgovorio sam, da je došao u našu sredinu upućen iz Hrvatskoga Državnog Sabora, u koji smo imali povjerenja. Danas postavljamo pitanje, je li on doista vjerodostojni tumač želja i namjera Hrvatskog Sabora. To pitanje postavljam tim prije, što mi on u posljednje vrijeme prijeti da će me tužiti austrijskoj policiji, ako budem insistirao na vraćanju izvornoga teksta na spomenik. Ostavljam po strani sve što se u posljednje vrijeme negativno čuje i piše o njemu u raznim sredstvima priopćavanja, mene u ovom trenutku zanima samo vraćanje izvornog teksta na spomenik, kako bi se izbjegle krivotvorine i onemogućile lažne interpretacije u budućnosti.

Dodat ću samo jedno: nisam zaslužio da me bilo tko napada, jer sam 60 godina čuvao uspomenu na naše žrtve. Želim časno i pošteno živjeti još koju godinu, ili koji mjesec, ili koji dan, koliko mi Bog bude dodijelio, želim umrijeti časno i pošteno kao što sam i živio, a ne kao izdajnik svoje braće i svojih suboraca.

U ime svih izvornih članova Počasnoga bleiburškog voda,

rujna 2007.,
Mirko Karačić
Austrija

Mirko Karačić

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.