Prošli tjedan objavili smo osvrt na knjigu hrvatskog iseljenika dr. Radoslava Marića "Moja polnoćka" u kojoj su između ostaloga opisani događaji vezani uz tajnu organizaciju hrvatske inteligencije TIHO, čije su članove jugoslavenske vlasti sudski progonile od 1957. godine. Tjednik Globus je u svom 859. broju iznio niz optužbi na račun dr. Radoslava Marića i drugih osoba, sugerirajući i to kako organizacija TIHO nikada nije postojala. Stoga mi ovom prilikom objavljujemo odgovor dr. Radoslava Marića koji je Globus objavio u rubrici pisma čitatelja. Iako se članak iz Globusa prvenstveno može shvatiti kao još jedan u nizu napada na obranu generala Gotovine koje objavljuju izdanja Europapress holdinga, ovaj puta je metom postala i iseljenička organizacija Croatian American Association (CAA), te dr. Radoslav Marić kao njezin član. Kako se čini, kada se iz podužeg Globusovog članka izdvoje samo konkretni navodi, njihov jedini grijeh je to što potpomažu obranu generala Gotovine, lobistički i novčano, na sličan način kao što su podržavali hrvatsku borbu za nezavisnost 90-tih godina prošlog stoljeća.

 

Ne znam Antu Gotovinu

U vašem tjedniku Globus, broj 859., od 25. svibnja, na stranicama 32-36, objavili ste članak vašeg novinara Gordana Malića "Gotovinini ljudi iz sjene", koji je pun neistina i ljute zlobe.  

S obzirom na to da se u članku više puta spominje i moje ime, prisiljen sam obratiti vam se izravno.

Ja ispravljam samo navode o sebi i neću ispraviti neistine i zlobe pripisane drugim osobama. Odgovorit ću i na navode koji se tiču mojih aktivnosti u organizaciji CAA (Hrvatska Američka Udruga), u kojoj sam imao čast sudjelovati gotovo od njezina početka.

CAA je ustanovljena od osoba Hrvata u Americi s namjerom da se suprotstavimo lažima koje su jugo-komunisti svih narodnosti širili o hrvatskom narodu svuda po svijetu, a posebno u SAD-u. Svi sudionici bili su dragovoljci i sami su snosili troškove svojih aktivnosti. Ja sam imao čast da sam bio izabran u upravni odbor organizacije i vjerno služio dugi niz godina kao član upravnog odbora.

Organizacija CAA nikad nije na svojim sastancima ili privatno raspravljala kako treba urediti državu Hrvatsku. Prema tome, tvrdnja vašeg novinara Malića da "politička platforma te udruge... je okrenuta prošlosti, a često i revizionistički ili duboko nedemokratska" je kriva. CAA je najdemokratskija organizacija medu Hrvatima bilo gdje u svijetu, koliko sam ja mogao dosad ocijeniti hrvatske organizacije.

19. studenoga 2006. Glas Koncila je objavio intervju sa mnom zbog moje knjige "Moja polnoćka", u kojoj sam prikazao moje iskustvo i patnje koje sam podnio s Udbom samo zato što nisam htio biti njihov doušnik. GK nije pravio intervju sa mnom zbog generala Gotovine. O njemu nema ni spomena. Moje izjave u GK nisu dio mojih aktivnosti u CAA nego su moje osobne!

Nisam dao nikakvu ocjenu Sanaderove Vlade i tu nema riječi koje Malić pripisuje meni: "nagodbenjačka" i "izdajnička". Knjiga "Moja polnoćka" (Kamen Publishing LLC, 2006), točno opisuje pod kojim okolnostima sam ja emigrirao.

Organizacija TIHO je uistinu samonikla u Hercegovini, primarno u mojoj glavi i mojim grudima između 1954. i 1957. U tom vremenu ja sam izmislio ime dr. Uto Pony, kojega sam onda upotrebljavao kao konspirativno ime u svojim aktivnostima. Knjiga "Moja polnoćka" to lijepo prikazuje. Mnogi članovi organizacije TIHO proveli su duge godine robije. Ovu knjigu sam napisao zbog hrvatske mladosti, s nadom da ona neće pasti na ispitu poštenja i naivnosti. Dr. Uto Pony je konspirativno ime za protukomunističke aktivnosti, a ne za krivo predstavljanje profesije u cilju novčanog dobitka. "Umro" je 1957., nakon što je meni bilo jasno da je Udba provalila organizaciju. Dakle, taj konspirativac "doktor" nije mogao imati nikakve zajedničke ideje sa Sun Moonom, Jeffryjem Khunerom niti sa CAA.

Ja osobno nikad nisam bio "otporaš" niti sam znao za Gojka Šuška dok je on bio u emigraciji. Mislim da većina utemeljitelja CAA nisu bili "otporaši", inače ne bi uspjeli. Iako nisam javno istupao medu "emigrantima", Udba me slijedila i po Manoliću bila planirala moj "odstrel" kad su ubili Brunu Bušića. Precizno su me "locirali", ali me nisu mogli uhapsiti, pa me nisu mogli ni isporučiti. Malić bi morao znati da se do medicinske specijalizacije ginekologa ne može "dogurati" ni u SAD-u nego se to zvanje može postići samo učenjem, radom i polaganjem mnogih ispita.

Ja nikad nisam sreo ni vidio uživo časnoga generala Antu Gotovinu pa me jako veseli da ste me uvrstili u red njegovih prijatelja. Još ću samo napomenuti da vaš Malić ne zna "kakve su emigrantske osobnosti... dr. Marića", niti on ima pojma što je dr. Marić učinio da bi Hrvati danas imali svoju državu. Nema nikakvog smisla uspoređivati srednjoškolca "dr. Uta Ponyja" s jednim industrijalcem svjetskog ranga, kakav je gospodin Ilija Letica. Ali ima smisla pročitati knjigu "Moja polnoćka", koju se može nabaviti u selektivnim knjižarama.

Radoslav Marić
Globus

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.