Priznanje velikanima hrvatske kulture i umjetnosti

U nedjelju 19. lipnja navečer, uz izravan prijenos na HRT-u, na zagrebačkom Prisavlju svečano su uručene Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2021. laureatima iz književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Najviše hrvatsko državno priznanje iz područja kulture i umjetnosti dobitnicima su uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.

Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2021. godinu za životno djelo: Hrvoje Hitrec za književnost, Višnja Mažuran za glazbu, Petar Krelja za filmsku umjetnost, Ivica Kunčević za kazališnu umjetnost, Slavka Pavić za likovne i primijenjene umjetnosti i Đuro Mirković u kategoriji arhitekture i urbanizma.

Dobitnici godišnjih nagrada: Ivica Prtenjača za roman „Sine, idemo kući“, Dubravka Šeparović Mušović za operne uloge u 2021. godini, Antoneta Alamat Kusijanović za film „Murina“, Siniša Popović za ulogu Henrika u drami „Kad svijeće dogore“ Sandora Maraija, Matko Vekić za izložbu „Arhipelag“ u Muzeju suvremene umjetnosti te Iva Letilović i Igor Pedišić za projekt „Providurova palača“ u Zadru.

MKM Nagrada Vladimir Nazor Dodjela109

Ministrica je istaknula da dodjelom Nagrade „odajemo priznanje velikanima hrvatske kulture i umjetnosti, kako onima za životno djelo, tako i onima koji su svojom kreativnošću, nadahnućem i predanim radom još jednu tešku godinu iza nas učinili kulturno i umjetnički bogatijom, dajući joj puninu i smisao“.

Predsjednik Odbora Nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić kazao je da je osnovni kriterij za dodjelu nagrade bila estetska izvrsnost, da je nagrada daleko od svakoga utjecaja političke ili komercijalne naravi, te da su laureati potvrđeni i na međunarodnoj sceni.

MKM Nagrada Vladimir Nazor Dodjela76

Hrvoje Hitrec zahvalio je u ime laureata svima koji su im pružali potporu, vjerujući u poslanje hrvatskog umjetnika i čarobnu moć umjetnosti.

„Hrvatska umjetnost i kultura oduvijek su bile izložene i otvorene europskim i izvaneuropskim utjecajima, ali su ih u svim stoljećima znale apsorbirati i ostati samosvojnima, kao što je i naša umjetnost pronašla put u svijet i postala pokaznicom relativno malene, ali kreativne zemlje. U to se bogato tkanje uklapaju radovi i napori laureata ovjenčanih nagradom za životno djelo, od kojih se očekuje da ne bace koplje u trnje, a još su veća očekivanja od dobitnika godišnje nagrade pred kojima su desetljeća stvaranja“, zaključio je Hitrec.

(hkv, Foto: Marko Ercegović)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.