Koronavirus u RH

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo 28 ljudi, a preminula je jedna osoba iz Splita, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati. Danas je prvi put broj ozdravljenih veći od onih koji se još vode kao bolesni.

U Hrvatskoj je ukupno 2009 zaraženih, a preminula je 51 osoba.

Capak je rekao da je ukupno testirano 30.213 ljudi, a u zadnja 24 sata izvršeno je 1360 novih testova. Postotak ddpozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji je 12.181 osoba, prosječna dob pozitivnih je 51,22 godine, a 54 posto su žene.

Četvero je više hospitaliziranih, a na respiratoru je 21 pacijent, dva više nego jučer. Ukupno je 982 ozdravljenih, 99 u zadnja 24 sata, od toga je 485 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer, a doma je izliječeno njih 497, 85 više nego jučer.

Komentirajući broj novoozdravljenih ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da možemo biti zadovoljni i da je danas prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih.

- Dakle, 982 su ozdravljena, 976 se još vode kao bolesni, i to je dobro. Bit će dobro da se taj trend nastavi, a on će se nastaviti ako se svi budemo i dalje pridržavali uputa i postepenog popuštanja mjera, rekla je Markotić.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović iznio je detalje o prvoj fazi popuštanja zaštitnih mjera koja kreće u ponedjeljak. Rekao je da se radno vrijeme trgovina vraća na ono prije proglašenja epidemije - uz nekoliko iznimki. Trgovine koje imaju radno vrijeme duže od 10 sati moraju raditi dvokratno, uz najmanje jedan sat pauze za dezinfekciju i čišćenje. Nedjeljom će raditi samo kiosci, pekarnice i trgovine na benzinskim postajama.

Božinović je rekao da će u trgovačkim centrima i dalje raditi dućani koji su i dosad prodavali prehrambenu i higijensku robu.

Radit će uslužne djelatnosti poput postolara, krojača i turističkih agencija, ali zasad ne one koje ostvaruju bliski kontakt s klijentima.

Između ostalog omogućava se i prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na klupama na tržnicama.

Vjerska okupljanja omogućuju se od 2. svibnja. Između ostalog uvodi se javni gradski i prigradski prijevoz.

- Sve ovo se omogućava uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, ali i posebnih mjera i uputa za pojedinu djelatnost ili aktivnost koje će biti objavljene i na stranicama HZJZ-a, ali i Stožera civilne zaštite, rekao je Božinović.

Govoreći o mogućnosti dopuštanja prodaje tekstila Capak je rekao da dosad nije zabilježen prijenos koronavirusne infekcije putem tekstila. Epidemiološka struka je odlučila da će postaviti određene preporuke i ograničenja - da se gdje god je to moguće roba ne isprobava na licu mjesta, nego da se kupi veličina koja odgovara ili da se nosi zapakirana kući pa da se, ako ne odgovara, može u određenom roku vratiti nazad.

- To se posebno odnosi na one vrste tekstila koje se oblače preko glave jer je tu rizik da se ostave kapljice s koronavirusom na takvom objektu isprobavanja najveći, rekao je Capak.

Kako virus ne može dugo preživjeti izvan žive stanice, preporuka je da se roba koja je isprobana ili se vrati nakon što je kod kuće isprobana stavi na pet dana u za to posebno predviđen prostor gdje se očekuje da će u tih pet dana, ako je i bilo virusa, taj virus uginuti, dodao je Capak.

Capak je rekao da će mjere biti objavljene vrlo brzo nakon konferencije.

Što se auto-škola tiče, to će se pitanje razmotriti, rekao je Božinović, dodavši da se za to i druge stvari može donijeti posebna odluka.

Capak je rekao da su razgovarali i o rekreacijskom sportu i teretanama, ali da je jedan od jako bitnih elemenata popuštanja mjera faznost - da se ne dopusti odjednom sve, odnosno previše toga.

- Zasad smo se odlučili za vrhunski sport, rekao je Capak. Ako sve bude povoljno, i rekreacijski sport i teretane će doći na red, dodao je.

Capak je rekao da bi bilo jako dobro da ljudi koriste maske jer one smanjuju širenje aerosola i kapljica kojima se prenosi koronavirus, piše HRT.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.