Zagreb povukao 180 milijuna kuna

Grad Zagreb izborio se za 180 milijuna kuna. ZagrebIznos je to koji je, na osnovi dosad objavljenih natječaja, odobren za financiranje iz EU fondova od siječnja 2014. do travnja ove godine i odnosi se na ukupno 14 različitih projekata kojima je Zagreb tražio novac od Europske unije.

Najveći “povučeni” iznos u kontekstu prijavljenih i ugovorenih projekata je 50 milijuna kuna koji se odnosi na financiranje e-škole, projekta kojem je cilj informatizacija 25 gradskih osnovnih i srednjih škola.

Pitka voda i urbani razvoj

Ipak, jedan od najvažnijih projekata za Zagrepčane je onaj kojim je osigurano nešto više od 30 milijuna kuna za projektiranje rekonstrukcije i proširenja vodoopskrbne mreže i kanalizacijskog sustava Grada Zagreba, kao i projekt vrijedan 20 milijuna kuna kojim se financira gradnja magistralnog cjevovoda Aleja Bologne – Lisičina, čime se unapređuje opskrba pitkom vodom za 65 tisuća stanovnika.

I dok se podvlači crta na već odrađenim i usvojenim projektima, Zagreb se priprema za korištenje novog mehanizma za financiranje projekata urbanog razvoja pod nazivom Integralna teritorijalna ulaganja (ITU), u okviru kojeg je za Zagreb predviđen iznos od otprilike 700 milijuna kuna.

– Specifičnost ovakvog načina EU financiranja je činjenica da grad sam odabire projekte za koje smatra da su prioritetni te preuzima aktivniju ulogu u dodjeli EU sredstava – objasnila je Jelena Ricov, pročelnica Gradskog ureda za programei projekte EU.

Ima i za kulturu

Kako su kazali iz Ureda, u tijeku su i pripreme za izradu predstudije izvodivosti u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, a sve kako bi se realizirao dugonajavljivani projekt – povezivanje Zagreba i Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman. Vrijednost takve investicije, koju više desetljeća čekaju i stanovnici Velike Gorice i Zagreba, procijenjena je na više od 50 milijuna eura.

– U sklopu projekata za poboljšanje javnog prometa pripremaju se mnogi koji uključuju unapređenje tramvajskog prometa, kao i za građane zanimljiv projekt uspostave cjelovite biciklističke mreže – kazala je pročelnica Ricov naglasivši da će se nove suvremene biciklističke staze povezati na već započeti projekt Greenway – gradnju 152 kilometra biciklističke državne rute po kruni Savskog nasipa u vrijednosti 140 milijuna kuna.

Za projektiranje i gradnju objekata u kulturi Zagreb je već prijavio Etnografski, Prirodoslovni i Tehnički muzej Nikola Tesla te obnovu crkve sv. Marije Pomoćnice i Omladinskog doma salezijanaca na Knežiji, čija se vrijednosti procjenjuje na 60 milijuna kuna.

Zagrebački ključni projekti prijavljeni fondovima EU

1. Za poduzetnike:

– Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu, cilj je poticati konkurentnost uz rast zaposlenosti
– Unapređenje okruženja za (inovativne) poduzetnike početnike po modelu stand up/start up/scale up kroz razvoj cjelokupne usluge Razvojne agencije Zagreb
– Projekt gradnje i opremanja Tehnološkog parka
– Gradnja i uspostava Obrtničko-poduzetničkog strukovnog centra – usluge savjetovanja i stručne pomoći za MSP i obrtništva te usluge obrazovanja

2. Energetska učinkovitost:
– Energetska obnova obrazovnih ustanova i zgrada javne namjene
– Suradnja s HEP-Toplinarstvom na projektu unapređenja usluge centralnog toplinskog sustava

3. Otpad i zaštita voda:
– Projekti rekonstrukcije vodoopskrbne i mreže odvodnje i treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda
– Sukladno dinamici donošenja plana gospodarenja otpadom na državnoj razini priprema projekta održivog gospodarenja otpadom

4. Promicanje održivog korištenja prirodne baštine:
– Centar za posjetitelje Medvedgrad
– Obnova izložbenih staklenika u Botaničkom vrtu PMF-a
– Rekonstrukcija i dogradnja ZOO-a – druga faza

5. Socijalne usluge i ranjive skupine:
– Projekti poboljšanja pristupačnosti i uključenosti osoba s invaliditetom
– Projekti poboljšanja socijalnih usluga
– Projekti unapređenja socijalne uključenosti ranjivih skupina društva

6. Kulturna baština:
– Održivi razvoj kulturnog turizma obnovom i modernizacijom Tehničkog muzeja Nikola Tesla: Teslino novo ruho – muzej znanosti i tehnologije za 21. stoljeće
– Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej
– Skriveno blago Gornjega grada – revitalizacija Palače Babočaj-Gvozdanović

Lana Kovačević
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.