Nova pravila za službena vozila u Zagrebu

Gradski zaposlenici u Zagrebu koji imaju pravo Milan Bandićna korištenje automobila ubuduće će sami plaćati prometne kazne koje su do sada jednostavno ignorirali pa su plaćane javnim novcem. Tako će kazne od prebrze vožnje i nepropisnog parkiranja od 200 do 1000 kuna koje dospiju u poštanski sandučić gradske uprave, a za koje se do sada nije ni znalo čije su, dolaziti na stol onima koji su ih i ‘zaradili’, a ako se ogluše na plaćanje, iznos će im bit skinut sa sljedeće plaće.

Revizija našla niz grešaka

Ova odluka jedna je u nizu u novom Pravilniku o korištenju službenih vozila koja je uvedena nakon što je Gradski kontrolni ured utvrdio niz nepravilnosti. Prema odluci, i dalje pravo na službeni automobil non stop uz gradonačelnika imaju još samo njegova zamjenica te čelnik Skupštine i prva potrpredsjednica Skupštine. No, Bandić si je ostavio mogućnost da pisanom odlukom i nižim dužnosnicima i službenicima odobri korištenje službenog vozila 24 sata dnevno, odnosno da ga mogu koristiti i za privatne svrhe no, uvedena je i novost da će im se u tom slučaju uzimati dio novca s plaće što se do sada nije činilo. Velika novost je i da će gradski službenici za službene potrebe moći koristiti i svoja osobna vozila no Grad će im refundirati trošak za benzin takozvane loko vožnje od 2 kune po kilometru.

Ništa od taksija za šefove

U novom pravilniku zanimljivo je da si je gradonačelnik ostavio mogućnost da može službeno vozilo i vozača dati na korištenje i osobama izvan gradske službe ako rade nešto u korist grada. Na taj način, podsjetimo, izbjeći će se prekršaji poput onih iz USKOK-ove optužnice kojom su Bandića optuživali da je službene automobile davao na korištenje mimo parvilnika. Na popisu su se tako našle voditeljica Mila Horvat koju je službeni vozač vozio u Beč, sportašica i Sandra Perkovićzastupnica Sandra Perković koju se vozilo na pripreme u Medulin no navodno se sa službenim vozilima išlo čak i na kolinje. Od 2013. Grad i Holding najavljivali su uspostavu zajedničkog voznog parka po uzoru na taksiste. Tako bi se smanjio broj vozila, a vozači bi s manjim brojem non stop vozikali dužnosnike, direktore i službenike. Od toga se odustalo pa Grad i dalje ima oko 80 vozila od kojih je oko 25 na leasing dok se u Holdingu voze s oko 130 automobila.

24 sata na dan Pravo na službeni automobil i vozača 24 sata na dan imaju gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Vesna Kusin, te predsjendik Gradske skupštine Darinko Kosor i profesionalna potpredsjednica gradske Skupštine Jelena Pavičić Vukičević.

Samo za posao Pravo na službeno vozilo s ili bez vozača isključivo za potrebe obavljanja dužnosti odnosno službe imaju svi pročelnika i njihovi zamjenici, voditelji kabineta gradonačelnika i kabineta Gradske skupštine te tajnik Gradske skupštine i preostali potpredsjednici Skupštine. Mogu voziti i privatno no to moraju platiti.

Uz odobrenje šefa Službeno vozilo sa ili bez vozača, ovisno o raspoloživosti, a uz prethodno odobrenje šefova mogu zatražiti i svi ostali službenici ali samo za službene potrebe.

Stjepan Bubalo
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.