U okviru Europske unije u nedjelju je dogovoren plan koji se temelji na 17 točaka, a koji za cilj - kako stoji u tekstu - ima "suradnju u kontroli priljeva migranata na tzv. balkanskoj ruti". Plan, začudo, nismo uspjeli naći prevedenim na hrvatski jezik iako ga je potpisao predsjednik vlade RH Zoran Milanović te se izravno tiče naše zemlje s mogućim dubokim implikacijama, pa donosimo naš prijevod plana uz neznatna kraćenja.(hkv)

Izjava čelnika

Na poziv predsjednika EH, šefovi država ili vlada Albanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Slovenije dogovorili su sljedeću izjavu:

"Tok migranata i izbjeglica duž istočno-sredozemne i zapadnobalkanske rute je izazov bez presedana koji ne mogu riješiti pojedine države... Jednostrana djelovanja mogu uzrokovati lančanu reakciju... Države koje su pogođene moraju mešusobno razgovarati. Susjedi moraju raditi zajedno, kao i s Turskom koja ima najviše izbjeglica... To je jedini način kako se tok može usporiti.

... Migranti koji ne trebaju međunarodnu zaštitu trebaju se brzo vratiti u svoje zemlje...

Stalna razmjena informacija i učinkovita suradnja

1) Odredit ćemo kontaktne točke koje će nam se izravno javljati, kako bi olakšali izmjenu informacija i koordinaciju; odredit ćemo ih unutar 24 sata kako bi dnevne razmjene informacija i koordinacija počeli odmah kako bi se postigla postepeno, kontrolirano kretanje osoba duž zapadnobalkanske rute;

2)  Radit ćemo s Europskom komisijom kako bismo iskoristili sva sredstva dostupna na europskoj i međunarodnoj razini, uključujući financijsku pomoć, odmah se treba fokusirati na pružanje privremenog skloništa i podrške za sve koji dolaze, kao i da se organizira brz i učinkovit povrat migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita.

Ograničavanje sekundarnih kretanja

3) U sadašnjim okolnostima ne ćemo podupirati kretanje izbjeglica ili migranata na granicu druge države regije. Nije prihvatljiva politika propuštanja izbjeglica bez obavještavanja susjedne države. To treba primijeniti na sve države duž rute,

4) Obvezujemo se povećati kapacitete naših država za pružanje privremenog smještaja, odmora, hrane, zdravstvene zaštite, vode i sanitarnih čvorova za sve potrebite. Ako nešto nedostaje, izvijestit ćemo EK da pokrene Zaštitne mehanizme za građane EU. Tada treba osigurati dovoljno privremenog smještaja duž zapadnobalkanske rute.

5) Pozdravljamo namjeru Grlke da do kraja godine poveća kapacitet prijema na 30.000 mjesta i obvezujemo se podržavati Grčku i UNHCR da ponudi sredstva za iznajmljivanje prostora i programe obitelji-domaćina za još barem 20.000 osoba. Očekuje se financijska pomoć za Grčku i UNHCR. To je važan preduvjet da sustav žurne relokacije djeluje.

6) Radit ćemo s UNHCR-om koji se obvezao pomoći našim naporima. Dodatni kapacitet od 50.000 će omogućiti bolje i predvidljivije upravljanje tokom. Tražimo da se odmah pojača podrška UNHCR-a.

7) Odmah ćemo kontaktirati međunarodne financijske institucije radi pomoći i pozdravljamo spremnost EK da sazove sastanak s njima u roku od tjedan dana.

Zajedničko upravljanje tokom migranata

8) Osigurat ćemo pune kapacitete za registraciju dolazaka, uz uzimanje biometrijskih podataka, posebice otisaka prstiju. To je ključno posebice u točkama prvog ulaska u EU. Ta registracija ne zamjenjuje obveze članica EU za obvezatnom registracijom u skladu s pravilima zajedničkog europskog sustava za azilante.

9) Odmah ćemo razmjenjivati informacije preko kontaktnih točaka o veličini i toku kroz naše države, osobito o broju onih koji pripadaju ranjivim skupinama, i, gdje se to traži, o svim izbjeglicama i migrantima na našim teritorijima.

10) Radit ćemo s agencijama EU, posebno s Frontex-om i EASO-m da se brzo uspostavi razmjena informacija.

11) Obvezujemo se pojačati državne i koordinirane napore radi brzog povratka migranata koji ne trebaju međunarodnu zaštitu, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i ljudskih prava. To je osobito ključno na mjestu njihovog prvog ulaska u EU. Pozivamo Frontex i EASO da pruže tehničku pomoć.

12) Radit ćemo s EK i Frontex-om na jačanju praktične suradnje na ponovnom prihvaćanju s trećim državama; pojačat će se suradnja s Afganistanom, Bangladešom i Pakistanom, posebice na području povratka. Tražimo puno poštovanje sadašnjih sporazuma o ponovnom primanju. Pozivamo EK da počne raditi na takvim sporazumom s relevantnim državama s kojima ne postoje takvi sporazumi.

Upravljanje granicom

13) Obvezujemo se odmah pojačati napore na upravljanju i ponovnom zadobivanju kontrole nad našim granicama i povećanju koordinacije naših napora u svezi upravljanja granicom. To će uključiti našu jaku podršku sljedećim mjerama o kojima će se odlučiti i dogovoriti u odgovarajućim institucijama u skladu s relevantnim postupcima:

- Raditi blisko s Turskom na finalizaciji i implementaciji Akcijskog plana EU-Turska;
- U potpunosti iskoristiti potencijal sporazuma o ponovnom prihvaćanju EU-Turska i liberalizacije viznog režima ;
- Pojačati zajedničku operaciju Posejdonovo more u Grčkoj, posebice prisutnost Frontex-a u Egejskom moru i značajno Frontexovu podršku Grčkoj pri registraciji i uzimanju otisaka prstiju ;
- Uspostaviti podršku Frontexa na granici Bugarske i Turske;
- Pojačati bilateralne mjere jačanja povjerenja u svezi granica; posebice jačanje suradnje na granici između Grčke i Makedonije ;
- Grčka i Makedonija će pojačati upravljanje zelenom granicom. Frontex će pomoći Grčkoj pri registraciji izbjeglica i migranata koji još nisu registrirani ;
- Pojačati djelovanje UNHCR-a na granici između Grčke i Makedonije;
- Radeći s Frontexom nadzirati prelaske granica i pomoći registraciju na graničnim prijelazima između Hrvatske i Srbije;
- Pojačati Frontex-ovu mrežu analize rizika Zapadnog Balkana s pojačanim izvješćivanjem svih sudionika;
- Unutar tjedan dana u Sloveniju rasporediti 400 policajaca i opremu kroz bilateralnu podršku;
Gdje je potrebno, države će koristiti mehanizme timova za brzu intervenciju na granicama (RABIT) , koji moraju biti odgovarajuće opskrbljeni;

14) Ponovno naglašavamo princip da države mogu zabraniti ulaz državljanima trećih zemalja koji na graničnim prijelazima ne potvrde želju za traženjem međunarodne zaštite. (u skladu s međunarodnim i EU zakonima o izbjeglicama).

Borba protiv krijumčarenja robe i ljudi

15/) Obvezujemo se pojačati policijsku i pravosudnu suradnju i pojačati aktivnosti protiv krijumčarenja robe i ljudi .

Informacije o pravima i obvezama izbjeglica i migranata

16) Na sve načine informirati izbjeglice i migrante o postojećim pravima i obvezama, posebice o posljedicama odbijanja registriranja, davanja otisaka prstiju i traženja zaštite.

Nadzor

17) Pozivamo EK da nadzire ove obveze na tjednoj bazi, u koordinaciji s državnim točkama kontakta.

Prijevod: hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.