Dodikov napad na biskupa Komaricu

Verbalni napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu nedopustivi su pokušaj da se utiša glas čovjeka koji je dosljedni mirotvorac i zastupnik obespravljenih i prognanih Hrvata-katolika u tom entitetu, upozorio je glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Ivo Tomašević.

Članovi Biskupske konferencije BiH još nisu raspravljali o ovome, no u izjavi za Hinu monjsinjor Tomašević je u Komaricasvoje osobno ime kazao kako Dodikov posljednji napad na banjolučkog biskupa predstavlja razlog za posebnu zabrinutost jer nije prvi takve vrste.

Ovakva poruka najodgovornijeg čovjeka na razini entiteta RS, a ne tako davno poslao je sličnu poruku, posebno zabrinjava jer se želi ugušiti gotovo sigurno najsnažniji glas čovjeka mirotvorca u vrijeme i nakon ratnih događanja sve do danas. Međutim, to nije glas koji se zalaže, kako netko reče, za 'mir roba i groba', nego za mir u kojem će svaki čovjek, pa tako i Hrvat katolik, u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, moći ostvariti sva svoja ljudska prava i vjerske slobode, kazao je monjsinjor Tomašević.

Dodik je u četvrtak biskupu Komarici zaprijetio kako više ne smije koristiti "ni njegovo ime niti ime RS". Opservacije biskupa Komarice ne služe poboljšanju kvaliteta života ni rimokatolika ni drugih građana. One unose samo bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja, izjavio je Dodik nezadovoljan Komaričinim izjavama, objavljenim ovog tjedna u austrijskom tisku, u kojima je on ponovo upozorio na činjenicu da je u RS Hrvata-katolika praktično nestalo, a malobrojnim prignanima koji se još žele vratiti entitetske vlasti to onemogućavaju postavljajući brojne zapreke.

Krajnje je vrijeme da se predstavnici vlasti, ali i mnogi drugi u ovoj zemlji, okrenu onim malenima, obespravljenima, siromašnima, a upravo za njih neumorno se zauzima biskup Komarica, poručio je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH, javlja HRT.

hkv

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.