U Australiji prikazan film Titovo stratište”

U nedjelju 10. prosinca 2017. u poslijepodnevnom vremenu u prostorijama Hrvatskog društva Sydney u Punchbowlu po prvi je puta u Australiji premijerno prikazan film “Macelj – Titovo stratište”. Poslije održane komemorativne Akademije povodom obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana, prikazivanje filma je organizirala Povjerenstvo Udruge Macelj 1945. za Australiju i Oceaniju.

Macelj11

Uvodni govor u prikazivanje filma održao je g. Branko Jažić, član Udruge Macelj 1945. Okupljenoj hrvatskoj publici bilo je napomenuto da je Macelj po točno utvrđenom broju od 1.163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i jugokomunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava.

Macelj AU

Više od 130 jama još uvjek nije istraženo. U Macelju se nalaze i ostatci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, zajednički ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. Surovo stratište Macelj posve je nepoznato za hrvatsku javnost. Film ,,Macelj Titovo stratište'' razotkriva upravo tu strašnu istinu.

Macelj Au3

Okupljena publika je s velikom pozornošću gledala film u trajanju od 60 minuta, a koji se može prikazivati na hrvatskom i engleskom jeziku. Na fotografijama je vidljiv posjet u dvorani, kao i članovi i simpatizeri Udruge Macelj 1945. iz Sydneya i okolice.

Macelj AU2

Poslije projekcije DVD-filma bio je ponuđen na prodaju kako bi se ta strašna i premalo poznata istina proširila među hrvatskim iseljenicima u Australiji. Projekciju je organizirao povjerenik Udruge Macelj 1945. u Australiji g. Tomislav Beram, poznati hrvatski javni djelatnik u Sydneyu.

Macelj AU 4

Povjerenstvo Udruge Macelj 1945. iz Australije

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.