Prva katedrala u Hrvata   (1/2)

1-_nin.jpg

2-_nin.jpg
Nadžupna crkva svetog Anselma, VI. - XVI. st.

U najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, u tom negdašnjem prvom političkom, vjerskom i kulturnom središtu Hrvatske, nalazi se prva katedrala (prvostolnica) u Hrvata, crkva svetog Anselma. Ova jednobrodna crkva izgrađena u VI. stoljeću doživjela je prvu veću pregradnju u IX. stoljeću, a na njenim temeljima gradi se nova crkva u XVI. stoljeću. Današnje pročelje dobila je u XVIII. stoljeću. Od VI. st. pa sve do 1828. bila je katedralna crkva. Na kraju XII. stoljeća izgrađen je uz crkvu, po običaju ondašnjih crkava u Italiji, četverokatni romanički zvonik. Rane starohrvatske crkve najradije dižu zvonik (u obliku kula) ispred samoga crkvenog pročelja i u konstruktivnoj svezi s njim.

3-_ninn.jpg
 Sv. Anselmo na sjevernom zidu crkve 

4-_ninn.jpg

Hrvati vole dati apsidama (svetištu) crkve četvrtasti oblik, i tek pred kraj narodne dinastije grade ih u običajnom obliku polukruga ili poligona. Četvrtasta apsida je česta kod vizigotskih crkava u Španjolskoj.

5-_ninn.jpg
Katedrala sv. Anselma podignuta je uz crkvicu s poligonalnom apsidom iz doba ranog kršćanstva (V. st.) – danas je u njoj crkveni muzej – a ona je sagrađena na dijelu temelja još starije crkve (IV. st.) s polukružnom apsidom  
7-_ninn.jpg
Ostaci temelja crkve s polukružnom apsidom na istoku, nakon 380. godine 
 
6-_ninn.jpg
U sklopu današnje nadžupne Crkve sv. Anselma nalazi se i romanički zvonik iz XII. stoljeća 
 
8-_ninn.jpg
U crkvici pretvorenoj u muzej smještena je vrlo vrijedna i poznata crkvena riznica sakralnih predmeta izrađenih u zlatu i srebru
 
9-_ninn.jpg
Nedaleko od prve katedrale u Hrvata nalazi se i crkvica Sv. Križa
 
10-_ninn.jpg
Crkvica Sv. Križa, X. st.

Starohrvatska zavjetna crkvica Sv. Križ je jedan od najpoznatijih spomenika hrvatskog predromaničkog graditeljstva. Ovu dvorsku crkvicu s tlocrtom križa, tri apside i pročeljem na zapadu, te oblikom koji nije bio pravilo u crkvenom graditeljstvu Zapada, sagradio je hrvatski župan Godežav početkom X. stoljeća. Zovu je "najmanjom katedralom u svijetu". Tijekom arheoloških istraživanja ovdje su pronađeni ostaci starohrvatskog groblja.

11-_ninn.jpg
Godine 1910. don Luka Jelić u crkvici Sv. Križa uredio je Prvi muzej starina (pod nazivom Starinarska zbirka), preteča današnjeg mjesnog Arheološkog muzeja. 
 
12-_ninn.jpg
13-_nin.jpg
14-_nin.jpg
Fotografija snimljena točno u podne
 
Uski prozori duboko usječeni u debljinu zida apsida smisleno usmjeravaju sunčeve zrake u unutrašnjosti na različite dane u godini (suncostaji i ravnodnevnice). 
15-_nin.jpg
Ostaci fresaka vjerojatno u romaničkom sloju žbuke
 
Osim biskupije, u starohrvatsko doba ovaj je grad bio i jedno od središta hrvatskih vladara. Vjeruje se da se sedam naših kraljeva ovdje krunilo, a potom bi odjahali dva kilometra južnije do crkve sv. Nikole te se zavjetovali narodu.
 
16-_nin.jpg
Crkvica sv. Nikole, XI. – XII. st.
 
Crkvica sv. Nikole smještena je na vrhu tumula iz brončanog doba i pokazuje kontinuitet kulta na tom mjestu. Sagrađena je u XI. ili XII. stoljeću pokraj antičke luke u Zatonu, danas poznatog kupališta gdje turiste non-stop zabavljaju srpsko-bosanskim turbo folkom.
 
17-_nin.jpg
18-_nin.jpg

Nastavak reportaže Prva katedrala u Hrvata - slijedi poveznicu.

Ljubomir Škrinjar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.