Generali Domovinskoga rata na Oltaru domovine

Pozivom Kluba veterna Obrambenog domovinskog rata općine Trnje i organizatora Milana Zanoški ponovno su se na Medvedgradu okupili hrvatski branitelji i domoljubi na tradicionalnom zajedničkom odavanju počasti Domovini povodom Dana neovisnosti.

Olar domovine - polaganje vijenca

Olar domovine - polaganje vijenca

Prema protokolu svečanost je započela organiziranim mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru domovine svim hrvatskim braniteljima u prošlim vremenim. U ime branitelja vijenac je položio umirovljeni general Domovinskog rata Željko Glasnović. Uslijedila je kratka molitva i nagovor vjernicima koju je predvodio vojni kapelan. Zajedno sa zborom „Hrvatska bašćina“ okupljeni su zapjevali hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino. Zatim je uslijedila minuta šutnje za sve branitelje koji su dali život za Domovinu.

Olar domovine - polaganje vijenca

Olar domovine - polaganje vijenca

Olar domovine - polaganje vijenca

Olar domovine - polaganje vijenca

O značaju Dana neovisnosti i obrani domovine govorio je prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice "Lučko" i Specijalnih postrojbi MUP-a, general Marko Lukić, a zatim su govorili i predstavnici hrvatskih branitelja općine Trnje i Črnomerac te o vezama domovinskih i raseljenih Hrvata govorio je hrvatski književnik i diplomat Dr. Tomislav Sunić. Na kraju je sve okupljene pozdravio i zamjenik ravnateljice Parka prirode Medvednica, koji od nedavno brinu o održavanju Medvedgrada i Oltara domovine.

Olar domovine - polaganje vijenca

Olar domovine - polaganje vijenca

Na Oltaru domovine već je ranije ujutro bio položen vjenac i gorijela svijeća predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor. Spomenik domovini kipara Kuzme Kovačića idealno se uklopio u povijesni prostor Medvedgrada i jedino je pravo mjesto za odavanje počasti Domovini i svim braniteljima Hrvatske kroz vjekove u prigodama državnih blagdana. Svaka bi vlast trebala imati minimum poštovanja i pristojnosti prema tradiciji i volji svog naroda posebno na Dan neovisnosti i sjećanje na događaje prije 20 godina. Zato razočarava činjenica da je izostao posjet Oltaru domovine Predsjednika Hrvatskog sabora, Predsjednika Republike ali i svih onih koji bi sutra željeli voditi Hrvatsku u bolju budućnost.

Olar domovine - polaganje vijenca

Ipak, veseli da poticaj hrvatskih branitelja Grada Zagreba iz općine Trnje sve više jača u tradiciji i sve je bolje organiziran u okupljanju hrvatski branitelja na Oltaru domovine pri obilježavanju svakog državnog praznika. U tom smislu s medvedgradske kule ponovno je zavihorio i barijak s kninske tvrđave koji je tamo u znak pobjede 5. kolovoza 1995. poljubio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Damir Borovčak

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.