Sv. Josip zaštitnik Hrvatske - 322. obljetnica
 
Sveti Josip zaštitnik

 

9. lipnja 2009. u zagrebačkoj je katedrali služena sv. misa prigodom 322. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnika hrvatske domovine i naroda. Misu je služio rektor zagrebačke katedrale mr. Josip Kuhtić u koncelebraciji s dr. Jurjem Bateljom, postulatorom za proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca. U uvodom obraćanju na početku mise mr. Kuhtić je spomenuo da je Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na prijedlog tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Martina Borkovića, donio povijesnu odluku koja je zapisana na latinskom jeziku i glasi:

»Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.«

Sveti Josip zaštitnik

Također je spomenuo da je prošle godine, 14. srpnja 2008.g. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen reljef Sv. Josipa koji je tada blagoslovio pom. biskup Vlado Košić. U homeliji tijekom euharistije mr. Kuhtić govorio je o štovanju sv. Josipa u katoličkoj crkvi kao rijetko skromnog sveca i zaštitnika Marije i Isusa, te napomenuo pravilan odabir sv. Josipa za zaštitnika hrvatskog naroda. Rekao je kako je u današnje vrijeme sv. Josip poznat kao zaštitnik obitelji no kako je kao zaštitnik hrvatske domovine pomalo zaboravljen.

Sveti Josip zaštitnik

Pri završetku za poticaj na štovanje sv. Josipa u obiteljima citirao je posljednje stihove pjesme Domovinskom zaštitniku sv. Josipu nedavno preminulog isusovca Vladimira Pribanića: »Domovinu ćemo gradit, u njoj stablo sloge sadit, jal i psovku ćemo gonit, protiv pobačaja zvonit. Za svoj Dom ćemo se borit, za njega se Tebi molit. Naprijed! Ne ćemo mi stati – Hrvatskoj će sunce sjati!«. U zagrebačkoj prvostolnici oltar sv. Josipa bio je za ovu misu prigodno okićen. Misi je prisustvovalo oko stotinjak vjernika, a nisu primjećeni zastupnici Hrvatskog sabora.

Tekst i fotografije: Damir Borovčak

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.