Reportaža s predstavljanja knjige udruge Žene u Domovinskom ratu

Zagreb, 16. siječnja 2008.

Snaga ljubavi-činiti dobro

Večeras su u punom Novinarskom domu u Zagrebu predstavljne četvrta i peta knjiga iz serijala Žene u Domovinskom ratu. Sa stalnom porukom Snagom ljubavi – činiti dobro, u najnovijim su knjigama žene Petrinje i Siska posvjedočile istinu o patnji i stradanjima u vremenu Domovinskog rata. U te dvije knjige 60-tak žena svjedočilo je temeljem proživljenoga svoja sjećanja, od kojih je tridesetak večeras nazočilo predstavljanju.

Snaga ljubavi-činiti dobro

Predstavljanje je počelo scenskim nastupom učenica škole iz Petrinje. Uz koordinatorice žena iz Petrinje i Siska, na predstavljanju je svoja sjećanja i doživljaje svjedočio i pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić, koji je u tom ratnom vremenu bio župnik u Hrastovici, a kasnije i u Petrinji. Bio je doslovno župnik na prvoj crti bojišnice, uvijek sa svojim župljanima. I danas u Moščenici stoji križ do kuda su prognanici iz Petrinje sa svojim župnikom Košićem mogli doći iz Siska zapaliti svijeće.

Snaga ljubavi-činiti dobro

O samom projektu govorila je i Marija Slišković, koja je prije dvije godine pokrenula projekt s prvom knjigom svjedočanstava žena iz Zagreba. Ta je knjiga prevedena i na španjolski, te je prošle godine bila izložena na sajmu knjiga u Argentini. Gospođa Slišković je naglasila važnost da se istina o Domovinskom ratu mora očuvati na način svjedočenja žena koje su u vremenu agresije na Hrvatsku bile djelatne u humanitarnoj pomoći, logistici, kao medicinsko osoblje odnosno sve do onih koje su nosile odore Hrvatske vojske i aktivno sudjelovale u obrani. Sada su već u pripremi knjige svjedočanstava žena, Osijeka, Zadra i Škabrnje. Sve to iziskuje znatna materijalana sredstva, koja su nažalost nedostatna. Iako se Hrvatska itekako nalazi u potrebi uporno dokazivati istinu, koja je grubo pogažena, državna potpora takvim projektima nedostaje. Nažalost, iako su bili pozvani, večeras se u dvorani nije našao nitko od predstavnika nadležnih držanih ministarstava ni gradskih institucija.

Snaga ljubavi-činiti dobro

Marija Slišković je ispričala kako je nedavno posjetila američko i izraelsko veleposlanstvo u Zagrebu i ukazala na nepravdu koja se nanosi Hrvatskoj lažnim medijskim prikazima zločina u Domovinskom ratu, te im ostavila primjerke knjiga. Zaključila je kako je nužno potrebno knjige Žene u Domovinskom ratu prevesti i na engleski jezik.

Snaga ljubavi-činiti dobro

Na kraju se nazočnima obratio i dr. Slobodan Lang koji je naglasio potrebu da ovaj projekt dobije i svoju stranicu na internetu. Ustvrdio je da se nitko u Hrvatskoj na nivou države ne bavi dokazivanjem istine iz vremena Domovinskog rata, kako one o humanitarnom zbrinjavanju svih izbjeglica, bez obzira na nacionalnost, tako i one o medicinskoj skrbi i zbrinjavanju ranjenika, a što je sve u vremenu agresije s velikim naporom učinila Hrvatska.

Napisao i snimio
Damir Borovčak

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.