Damir Borovčak: "Stopama pobijenih" u maceljskom kraju

Udruga Macelj 1945. organizirala je u subotu, 24. ožujka hodočašće i križni put pod nazivom "Stopama pobijenih" od Đurmanca do Maclja, u dužini oko 10 kilometara. U organizaciji župe Sv. Jurja iz Đurmanca nastavilo se i ove godine molitvom slaviti Kražni put kroz tekstove fra Bonaventure Dude, objavljenog 2008., a koji opisuje Muku Kristovu koju su mnoge žrtve komunizma iskusile.

Macelj

Onima koji tvrde da nije bilo partizanskih zločina, u Maclju se nalaze neumoljivi dokazi. Pronađene ekshumirane lubanje 1992. godine, njih 1163 s rupom su na potiljku ili razbijenog potiljka i udovi žrtava vezani žicom te ostaci osobnih stvari žrtava, dokaz su teških partizanskih zlodjela.

Macelj

Ove godine župljani Župe sv. Jurja Đurmanec započeli su molitvu Križnog puta iz sela Ravninskog, a Udruga Macelj 1945. pridružila se na željezničkoj postaji Đurmanec, gdje su se 1945. iskrcavali zarobljenici, vezani i tjerani noću u Maceljske šume na put bez povratka. Slijedile su postaje Križnog puta kod župne crkve, na mjesnom groblju, zatim u Donjem Macelju, Smiljanovoj Grabi, Lepoj Bukvi, sve do završne postaje grobnice žrtava uz crkvu Muke Isusove.

Macelj

Na tom putu bilo je oko tristotinjak hodočasnika, a posebno raduje veliki broj djece predškolskog i školskog uzrasta. Na kraju, uslijedila je sveta misa u Crkvi Muke Isusove. Novi župnik Fra Vlado Mustač zahvalio je svima koji su doprinjeli i učestvovali u hodočašću te je zahvalio svom predhodniku, bivšem župniku fra Dragi Brglezu i Udruzi Macelj 1945., na zaslugama u izgradnji grobnice, crkve i postaja Križnoga puta uz crkvu. Ujedno je pozdravio i sudjelovanje predstavnika Ureda za pronalaženje i obilježavanje grobišta Drugog svjetskog rata kao i svoje župljane na ovom hodočašću.

Macelj

Popis svećenika na grobnici u Macelju ujedno je opseg tragedije egzodusa hrvatskog naroda, od Hercegovine, srednje Bosne, Srijema, Slavonije, Primorja, sve do Marije Bistrice. Mladen Šafranko bivši partizanski stražar i pokajnik u srpnju 1990. pokazao je neka mjesta likvidacija. Procjenio je broj žrtava na više od 13.000 ubijenih u 130 jama, od kojih su 21 svećenik iz četiri biskupije i franjevci iz dvije provincije. Životopisi svećenika ubijenih u jami IV.d na lokaciji Lepa Bukva, objavljeni u Hrvatskom martirologiju XX. stoljeća, zavrijeđuju posebno poštovanje i duboko promišljanje.

Macelj

Maceljski križni put podsjeća i na zločine na Širokom Brijegu 7. veljače 1945. kad su partizani ubijali franjevce i njihova tijela zapalili. Danas se njihove kosti, ukupno njih 63, pronalaze po raznim jamama, od Mostara sve do Biokova, a trojica su ubijena i pokopana u Macelju. Posebnim zalaganjem preživjelog časnika s križnog puta g. Stjepana Brajdića i bivšeg župnika fra Drage Brgleza, dostojanstveno su 22. listopada 2005. pokopani ostaci svih 1163 maceljskih žrtava u grobnicu na Maclju.

Macelj

Tu se nalazi najveće stratište u Republici Hrvatskoj po do sada 1163 dokazanih i dostojno pokopanih hrvatskih žrtava komunizma. Macelj je ujedno i najveće stratište katoličkog svećenstva u Republici Hrvatskoj, ukupno 21 svećenik, franjevac i bogoslov pobijeni su od komunističkih zločinaca u noći 4./5. lipnja 1945. i bačeni u zajedničku jamu.

Macelj

Ubojstva svećenika bila su posebna partizanska praksa i to se ne smije zaboraviti, te se na križnom putu molilo i za žrtve i za počinitelje. Maceljski križni put hodočasti se pod imenom "Stopama pobijenih", upravo kako bi idući naraštaji shvatili razmjere krvavog pokolja u Maceljskoj gori.

Macelj

Potrebno je stalno društveno razobličavanje i osuda zločinačke partizansko-komunističke ideologije, utvrđivanje zločinaca izvršitelja i posebice svih njihovih sadašnjih zagovornika i zaštitnika. Potrebno je to zbog utvrđivanja povijesne istine, kao osnove oprosta i svehrvatskog pomirenja. U toj nakani se hodočastilo i molilo i ove godine.

Macelj

 

Tekst i fotografije: Damir Borovčak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.