16. obljetnica pokolja na Uzdolu (Rama)

Uzdol

 

U mjestu Uzdol u istočnom dijelu ramske općine u ponedjeljak, 14. rujna, obilježena je šesnaesta godišnjica pokolja 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a, koje su pripadnici tzv. ABiH masakrirali u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. Pri upadu u selo Uzdol, pripadnici muslimanske vojske, najvećim dijelom iz obližnjeg sela Here ubijaju, kolju i masakriraju sve što se miče, a sve to po naredbi ratnog zločinca Sefera Halilovića koji je vodio tu krvavu operaciju. Ubijaju žene i nepokretne starce od osamdeset kao i djecu o desetak godina.

Uzdol

Taj dan na Uzdolu na svakom koraku mogla se vidjeti samo smrt. Osnovna škola na Uzdolu pretvorena je u vojarnu i kao takva i ona je bila izravna meta napada muslimanske vojske. Braneći vojarnu, poginulo je dvanaest vojnika HVO-a. Nakon pristizanja pomoći iz Prozora od brigade „Rama“, krvinici su protjerani, a neki pri tome zarobljeni, neki ubijeni.

Uzdol

I nakon nekoliko tjedana u šumama oko Uzdola, hrvatski vojnici su pronalazili leševe napadača koji su stradali 14. rujna. I danas, nakon šesnaest godina od ovoga strašnog događaja nitko nije procesuiran za ovaj pokolj. Sefer Halilović, jedini koji je bio optužen za pokolj na Uzdolu pred tzv. „Sudom pravde“ u Haagu, oslobođen je po svim točkama optužnice.

Uzdol

Iako se zna tko je sudjelovao u ovome pokolju, vlasti i tzv. tužiteljstvo nakaradne države BiH nije ni pokušalo procesuirati zločince. Odnos vlasti i tzv. tužiteljstva BiH prema Hrvatima, najbolje ilustrira slučaj ratnog zločina u Grabovici kojega su također počinili pripadnici tzv. ABiH i za koji su, nećete vjerovati procesuirani i čak osuđeni, ali se zbog „nedostatka mjesta u zatvoru“ i danas nalaze na slobodi.

Uzdol

Danas je Uzdol, ali i cijela Rama dostojanstveno obilježila godišnjicu ovoga pokolja. Sv. misu za uzdolske žrtve predvodio je apostolski nuncij u BIH, Alessandro D'Errico. Nuncij izrazio je zahvalnost što je pozvan da predvodi misno slavlje za uzdolske žrtve i u svojoj propovijedi u više navrata je rekao da je hrvatski narod prepoznatljiv po svojoj katoličkoj vjeri i da je zbog nje mnogu puta stradavao kao i Uzdol u zadnjem ratu.

Uzdol

Prisjetio se i riječi pape Ivana Pavla Drugog, kada je čuo za pokolj na Uzdolu. Kako je naglasio nuncij D'Errico, Uzdol je bio, a i ostao jedno od važnijih središta vjere u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kao i u hrvatskom narodu i, izrazio je uvjerenje da će u budućem vremenu Uzdol ponovno živjeti punim životom. Nakon sv. mise u Memorijalnom centru pokraj stare uzdolske crkve uslijedila je molitva za pobijene – opijelo.

Uzdol

Nakon molitve, apostolski nunciji D'Errico, nazočnima je udijelio papinski blagoslov uz potpuni oprost grijeha. Uz mnogobrojnu rodbinu i prijatelje pobijenih Uzdoljana, svi misi je nazočio veliki broj Ramaca i visoka politička izaslanstva sa svih razina vlasti.

Uzdol

Ante Beljo

{mxc}

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.