„Ubij višeg od puške“

 

Ratovi sami po sebi ne donose ništa dobro, to su na svojoj koži puno puta osjetili i Hrvati ramskoga kraja, posebice početkom listopada 1942. godine kada su četnici kao talijanski saveznici u tri dana svoga divljanja pobili više od tisuću ljudi. Zbog raznoraznih razloga, a posebno zbog zabrana vlasti bivše države o zločinima četnika u ramskom kraju nije se smjelo govoriti, jer zbog toga se vrlo lako gubila glava ili u boljem slučaju završilo u zatvoru. I danas, nakon skoro 67 godina, nažalost, šira hrvatska javnost zna malo ili ništa o ovim stradanjima.

Maglica

Snimanje dokumentarca (razgovor s prezivjelim svjedokom)

U sklopu „čišćenja“ teritorija Hercegovine, Talijani, kao svoje saveznike angažiraju i četničke jedinice iz Bileće, Gackog, Trebinja, Nevesinja i drugih mjesta Istočne Hercegovine. Krajem rujna Talijani u dva centra skupljaju četnike iz koji će oni krenuti u svoju krvavu ekspediciju. Iz mostarskog centra četnici su preko Ravne Gore, planina Čvrsnice i Vrana krenuli prema dolini Rame, a oni iz konjičkog centra preko Ostrošca prema Solokovoj Kuli, Uzdolu i Prozoru i spojili se s onima iz mostarskog centra.

Maglica

Otkrivanje i blagoslov spomenika

Mjesta kroz koja su prošli, većinom su popalili, a stanovnike koje su uhvatili pobili su. Nerijetke su ramske obitelji koje su tih dana izgubile po šest i više svojih članova. Mnoga mjesta su izgubila po tridesetak svojih mještana, a najviše je stradala Proslapska planina gdje su četnici u jednom danu strijeljali ili zaklali 109 osoba. Kako vrijeme prolazi i dolaze nove generacije kojima su sada važnije neke druge stvari puno više nego povijest i istraživanje prošlosti, a i godine su učinile svoje da se ovaj strašni događaj polako počeo zaboravljati. Skupina entuzijasta okupljena oko portala rama-prozor.info već dulji niz godina istražuje ramsku povijest, kako dalju tako i bližu.

Maglica

Spomen obilježje

Potaknuti istraživanjem stradanja listopada '42. pokrenuli su inicijativu za podizanje spomen-obilježja žrtvama u malom planinskom selu Maglice gdje su četnici na jednom mjestu pobili 24 mještanina. Spomenik je podignut i otkriven početkom lipnja ove godine, kada je po prvi put služena sv. misa za pobijene. Da ne bi ostalo na ovome, ista skupina prošloga tjedna je u suradnji s profesorom s mostarskog i splitskog sveučilišta, i dopisnikom HTV-a Split, Smiljkom Šagoljom organizirala snimanje dokumentaraca o četničkim zločinima iz listopada 1942. godine. Snimljen je materijal s preživjelim svjedocima toga vremena.

Maglica

Bez obzira što su svjedoci iz različitih ramskih mjesta, njihova svjedočanstva se skoro ne razlikuju, jer je ponašanje četnika skoro svagdje bilo isto: pljačka, palež, silovanje i ubojstva… Od snimljenog materijala napravljen je dokumentarac u trajanju od 85 minuta pod nazivom „Ubij višeg od puške“ (četničko mjerilo za likvidaciju bila je talijanska kratka puška i, ako je žrtva bila viša od nje, ubijena je). Prema planu, dokumentarac bi trebao bit prikazan na 67. obljetnicu stradanja, 08. listopada.

Ante Beljo

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.