Razgovor s povodom s Draženom Kasprekom, predsjednikom udruge UHD91

Gospodine Kasprek, u posljednje ste vrijeme angažirani na radiju koga ste pokrenuli zajedno sa suradnicima, a koji svakoga dana emitira od 19h do 1h. Možete li reći nešto više o tom projektu? Kakav se sadržaj može slušati na radiju?

Dražen Kasprek TysonPokrenuli smo internetski radio udruge s namjerom da proširimo lepezu medija preko kojih se želimo približiti ciljanoj skupini ljudi. Za sada se radi o eksperimentalnom emitiranju i to vrijeme ćemo iskoristiti da osluškujemo mišljenje javnosti o tom projektu. Program je za sada glazbeni, puštamo isključivo domaću hrvatsku zabavnu glazbu i naravno, onu domoljubnu.

Osim glazbe, na radiju se mogu čuti i razna priopćenja udruge, ali i snimke emisije za hrvatske branitelje "Naši dečki" s riječkog Radio Trsata.

Moram napomenuti da je ove jeseni krenula malo izmijenjena emisija "Naši dečki" na Radio Trsatu koja sada traje pola sata, svakog utorka od 17.30 do 18.00, a Internetski radioNakon eksperimentalnog emitiranja nadamo se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva da zakupimo svoj server i obučimo par osoba oko rada na radiju i, naravno, nadamo se da će ovo postati još jedan domoljubni medij koji će biti prihvaćen kao i naš internetski portalkoju sada zajednički uređuju i vode Radio Trsat i naša udruga UHD91.

Tu svakako treba istaknuti veliki doprinos našeg Predstavnika za Primorsko - goransku županiju, riječkog dragovoljca Valtera Lulića koji je suradnik na toj emisiji. Dakle svakog utorka se može emisija slušati u živo na Radio Trsatu, ali i na našem portalu www.uhd91.com kada se direktno uključujemo u emisiju, a reprizu emisija puštamo na našem radiju UHD91 svaki dan od 19.00 do 01.00h.

Nakon eksperimentalnog emitiranja nadamo se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva da zakupimo svoj server i obučimo par osoba oko rada na radiju i, naravno, nadamo se da će ovo postati još jedan domoljubni medij koji će biti prihvaćen kao i naš internetski portal.

Osim što na radiju planiramo obavještavati o našim aktivnostima, prenositi vijesti i sl. namjeravamo ponuditi suradnju i drugim neovisnim braniteljskim i domoljubnim udrugama kako bismo se svi skupa lakše i organiziranije borili za svoje ciljeve.

UHD91

Možete li reći nešto više i o radu Vaše udruge UHD91, koja je osnovana pred koju godinu. Koje su trenutno glavne aktivnosti udruge?

uhd91Udruga je osnovana na kraju 2009.g. Bili smo itekako svjesni da je to prilično loše vrijeme za osnivanje nove udruge i da će vjerojatno reakcije biti: "još jedna udruga...". Međutim, mi udrugu nismo osnovali kako bi smo privukli veliki broj članova pa onda na osnovu tog članstva tražili sredstva iz proračuna, već smo htjeli u novoj udruzi promijeniti sve negativnosti koje smo uočili u drugim udrugama tijekom svih ovih godina.

Zbog toga smo odmah na početku odlučili da nećemo tražiti novac za svoj rad od države, odnosno od Ministarstva branitelja. Znali smo da će biti jako teško raditi na takav način, ali smo vjerovali da će taj rad i trud s vremenom biti prepoznati.

Osim toga, ova udruga je za temelj uzela dragovoljce Domovinskog rata, ali smo shvatili i da su se promijenili razlozi osnivanja, ali i postojanja udruga u odnosu na prije 10 ili 15 godina. Udruzi smo namijenili glavnu ulogu u očuvanju prave istine o Domovinskom ratu, pa u skladu s tim i djelujemo. Iako su temelj udruge dragovoljci, članovi mogu biti i svi ostali branitelji iako nisu dragovoljci, jer smatramo da je bilo puno časnih branitelja koji iz nekih svojih razloga nisu mogli biti dragovoljci, a prošli su sve važnije operacije hrvatske vojske i proveli gotovo cijeli rat na bojištu. Osim branitelja, imamo i kategoriju članstva Domoljub. U tu kategoriju mogu se učlaniti svi hrvatski domoljubi, a naročito želimo tu privući mlade ljude koji su bili djeca za vrijeme rata ili se čak tada nisu ni rodili.

Znamo da postoji velik broj mladih domoljuba kojima se uglavnom ne dopušta pristup braniteljima, a i neki branitelji ili udruge se poprilično bahato postavljaju prema tim mladim ljudima. Želja nam je okupiti ih, nas istinskih dragovoljaca i prenijeti na njih domoljublje temeljeno na Domovinskom ratu, na hrvatskim braniteljima, i na svim ovim vrijednostima za koje smo se mi borili u Domovinskom ratu.branitelji rat mir Pa tako sada među našim članovima Domoljubima imamo jako kvalitetne mlade i pametne ljude. To su sve mladi i obrazovani domoljubi koji su budućnost Hrvatske. Među njima ima diplomiranih pravnika, magistara farmacije i ekonomije, mladih znanstvenika, studenata povijesti itd. To je snaga i budućnost Hrvatske.

U skladu s ciljevima udruge, nastojimo sačuvati istinu o Domovinskom ratu jer je ona već sada ugrožena, a i izmijenjena. Na našem internetskom portalu stvaramo pravu malu bazu vezanu za Domovinski rat, pa tako se tu mogu pronaći svjedočanstva zatočenika srpskih logora, popisi mjesta na kojima su izvršeni pokolji nad Hrvatima, vojno redarstvene akcije i operacije, kronologija Domovinskog rata, popisi hrvatskih ratnih postrojbi kako pričuvnih tako i profesionalnih, zatim popisi srpskih postrojbi, imena njihovih vođa i zapovjednika, popisi srpskih vođa pobune Hrvatskoj i još puno toga. Do informacija dolazimo na sve načine, nešto skupljamo preko Interneta, a nešto dolazi iz privatnih arhiva. Cilj je sve to staviti na jedno mjesto i stvoriti bazu podataka o Domovinskom ratu.

Posebno smo ponosni na ratne priče koje zapisujemo i na to što smo uspjeli motivirati neke branitelje da zapišu svoja ratna sjećanja jer ipak je to jedina i prava istina i nitko ne može bolje pisati povijest nego oni koji su je i stvarali. Iste te ratne priče objavljujemo na našem portalu, ali i na blogu Večernjeg lista i treba reći da su jako čitane. Za sada ih imamo 50-tak i ako pronađemo donatore tiskat ćemo knjigu s autentičnim ratnim pričama hrvatskih branitelja, ali i mladih domoljuba koji su opisali svoje viđenje rata i kako su ga oni proživjeli. Smatramo kako će sve ovo što radimo tek za 20 ili više godina imati pravi učinak.

HrvatskaSvakako bih tu istaknuo i organiziranje izložbi ratnih fotografija. U Njemačkoj se jednom godišnje održava memorijalni košarkaški turnir "Dražen Petrović" Udruga UHD91Udruga je osnovana na kraju 2009.g. Bili smo itekako svjesni da je to prilično loše vrijeme za osnivanje nove udruge i da će vjerojatno reakcije biti: "još jedna udruga...". Međutim, mi udrugu nismo osnovali kako bi smo privukli veliki broj članova pa onda na osnovu tog članstva tražili sredstva iz proračuna, već smo htjeli u novoj udruzi promijeniti sve negativnosti koje smo uočili u drugim udrugama tijekom svih ovih godinana kojem sudjeluju hrvatski košarkaški klubovi iz dijaspore. Na tom turniru smo sudjelovali prošle i ove godine kada smo postavljali izložbe ratnih fotografija. Odjek je bio velik i pokazali smo našim ljudima u Njemačkoj kako se branila i obranila Hrvatska.

Osim svega nabrojanog, tu su i humanitarne akcije koje pokrećemo. S obzirom da ne raspolažemo baš s nikakvim sredstvima, pisanjem o raznim teškim situacijama želimo skrenuti pažnju javnosti na njih i motivirati druge da pomognu. Prošle godine smo pisali o branitelju iz Gunje, samohranom ocu koji je živio u neljudskim uvjetima sa svojim kćerkama.

Nakon niza pisanja o tome, i nakon što je naš član iz Vrbanje zakucao na mnoga vrata, javili su dečki iz udruge 151.brg. iz Samobora i akcija je uzela maha. Sve je kulminiralo pred kraj prošle godine kada se je branitelj iz Gunje uselio u novu kuću koja mu je napravljena zahvaljujući našem pisanju i pomoći branitelja iz Samobora. Već tradicionalno pomažemo i jednoj hrabroj ratnici iz Bos. Posavine, "Maloj Mari", koja je bila maloljetni dragovoljac i ranjavana u akciji, izgubila je i brata u ratu itd., a danas živi jedva preživljavajući sa svojom obitelji. Svaki Božić i Uskrs sjetimo se Mare i njene obitelji, a naši članovi i simpatizeri udruge skupe pakete hrane i odjeće koja im se uruči...

Ovo ljeto smo pokrenuli i akciju da kupimo školski pribor i knjige za njenu djecu jer svih četvero djece idu u školu. I to smo uspješno realizirali... I sada, kada pogledamo sve te akcije koje su odrađene isključivo srcem i bez ijedne kune, pitamo se što rade sve te udruge koje dobivaju stotine tisuća kuna, pa i milijune iz proračuna?! Mi smo izračunali da bi za normalno funkcioniranje udruge bilo dostatno oko stotinjak tisuća kuna, sa svim ovim aktivnostima, pa na što onda te udruge troše sav taj silni novac? Mi smo se već poprilično iscrpili sa svim ovim jer nerijetko trošimo svoj novac iz kućnog budžeta kako bi sve ovo funkcioniralo, ali ne odustajemo.

Vjerujemo da će to netko prepoznati, iako pisanje istine i pomaganje drugima nije nimalo popularno. Do sada su vršeni jaki pritisci na udrugu i na vodstvo udruge. Bilo je tu prijetnji, podmetanja, organizirane medijske hajke itd. Ali izdržali smo i izdržat ćemo sve, jer znamo da istina najviše boli.

Bilten Udruge

Do sada je izišlo i nekoliko biltena koje izdaje udruga. O čemu sve možemo čitati u časopisu udruge?

Domovinski ratNa žalost, do sada je izašao samo jedan broj biltena. Imali smo neke dobronamjerne "prigovore" da je bilten preluksuzan, da je papir predobar za takav časopis i preskup, međutim, mi ne želimo da to budu novine poput dnevnih, koje ćete pročitati i ostaviti ispod stola ili baciti. Ovo je časopis koji možete staviti na police i koji će trajati, i uvijek ga nekome možete pokazati ili posuditi da ga pročita. Razlog zašto je do sada izašao samo jedan broj, opet je naravno taj prokleti novac. Nemamo sredstava za tiskanje novog broja. Nadali smo se da ćemo preko pretplate uspjeti osigurati sredstva za daljnje tiskanje međutim, odaziv je mali, a nitko drugi ne želi reklamirati nešto što nije njegovo. To je valjda taj naš hrvatski jal...

Prvi broj biltena izašao je u 1000 primjeraka od kojih je 90% podijeljeno. Bili smo na svim prosvjedima koji su bili u Zagrebu ovo proljeće, i jednostavno nismo mogli koristiti takve prilike da bi smo prodavali bilten, kao što neki koriste prosvjede da bi prodavali svoje knjige, majice itd. Mi smo biltene podijelili među sobom, ušli u masu i razdijelili ih ljudima neka čitaju....

U biltenu se mogu pročitati vrhunski domoljubni tekstovi o sadašnjoj situaciji u Hrvatskoj, zatim ratne priče, humanitarne akcije itd. Stvarno puno zanimljivog domoljubnog materijala koji na žalost nemamo priliku na pravi način predstaviti javnosti.

Drugi broj biltena je spreman, i u njemu će biti još više i još kvalitetnijih tema, ali kada će on ugledati svjetlo dana - to ne znam. Za tiskanje drugog broja potrebno je oko 10 tisuća kuna, a nama je taj novac jednak milijunu eura.

Trenutna politička situacija

Za kraj bih Vas zamolio da ukratko prokomentirate trenutni politički trenutak u Hrvatskoj odnosno kako Vi kao maloljetni dragovoljac DR-a i vojni invalid gledate na sve što se u RH događa posljednjih godina?

Domovinski ratTo što se događa je prestrašno. Svi mi koji nismo kalkulirali '91. i koji smo srcem otišli braniti Hrvatsku , i koji smo svoju krv prolili za Hrvatsku, ogorčeni smo, tužni, razočarani... Ovo nije ono za što smo se mi borili. Još dok je trajao rat, određeni politički krugovi su koristili ratno stanje i krenuli su u pljačku Hrvatske. Mislim da su jezgru te političke "elite" činili bivši komunisti koji su se samo presvukli i pritajili. Nakon što su sve opljačkali, rasprodali i podijelili među sobom, sada su opet u vrhu politike i vode nas u EU pri tome gazeći sve ono za što smo mi borili i ponižavajući sve nas i sve naše vrijednosti.

Hrvatske branitelje se danas progoni kao bijesne pse, čak nas i agresori koje smo onako pomeli u Oluji, otimaju i sude nam u Beogradu. Pa to je van svake pameti! Mi smo isti dan kada je objavljena presuda Veljka Mariću objavili vrlo oštro priopćenje zahtijevajući od Vlade i Predsjednika da odmah prekinu sve diplomatske odnose sa Srbijom i otkažu gostoprimstvo njihovom veleposlaniku u Hrvatskoj. Međutim, nismo vidjeli priopćenje ni jedne druge udruge osim onog tzv. priopćenja koje je poslao Đuro Dečak i u kojemu se ustvari ništa ne kaže...

Žalosno je da nema sloge među hrvatskim domoljubima. Žalosno je da se ni na ovim izborima neće imati za koga glasati jer treba poznavati pozadinu mnogih ovih novih pokreta, stranaka itd., koji su se sada pojavili. Svi pričaju o tome kako treba suspregnuti svoj ego, a ne znaš čiji je ego veći.

Nitko od njih ne postavlja za cilj osvajanje vlasti i smjenjivanje ove katastrofalne HDZ=SDP politike, već svi samo žele ući u Sabor s Strah od vođaMislim da je jedina osoba koja može ujediniti ovaj narod general Gotovina, međutim. Međutim, svi znamo gdje je. Iskreno, molim se dragom Bogu svaki dan da dobije oslobađajuću presudu, ali ne vjerujem u to. Smatram da je njegova osuda dio dogovora EU moćnika i hrvatskih izdajnika, koji su itekako svjesni da je Gotovina njima najveća prijetnjajednim ili dva mandata, iako znaju da tako neće imati nikakav utjecaj. Iz kojih razloga netko želi u Sabor ako neće moći ništabranitelji promijeniti?! Pa i Zvonko Bušić je shvatio da se tu ništa ne može napraviti i čovjek se povukao kad je shvatio da ga svi žele iskoristiti i prevariti.

Mislim da je jedina osoba koja može ujediniti ovaj narod general Gotovina, međutim. Međutim, svi znamo gdje je. Iskreno, molim se dragom Bogu svaki dan da dobije oslobađajuću presudu, ali ne vjerujem u to. Smatram da je njegova osuda dio dogovora EU moćnika i hrvatskih izdajnika, koji su itekako svjesni da je Gotovina njima najveća prijetnja. Ako želiš obezglaviti narod i manipulirati njime, makni mu vođu. Upravo zbog toga ne vjerujem u pravednost Haaškog suda jer taj sud nema veze s pravdom i pravom. To je politički sud osnovan da bi se izjednačila krivnja svih "balkanskih plemena", kako oni gledaju na nas, i kako bi nas sve skupa mogli iskorištavati jednog dana u EU. Još veći je problem naša podaničko ulizivačka politika koja ne može donijeti niti jednu važnu odluku samostalno, nemaju nikakvih ekonomskih planova za oporavak. Popuštaju svima, pa čak i onima koji su bili agresori i koji su izgubili rat.

Bez nekog velikog dramatiziranja smatram da je situacija u državi katastrofalna. Dok građani rade za minimalac ili uopće ne dobivaju plaće, za to vrijeme politička elita pljačka gdje stigne. Dok narod kopa po kontejnerima u isto vrijeme bahati političari troše milijune iz proračuna na prijevoz, hranu, piće itd... Hrvatskoj su pod hitno potrebne drastične promjene, kako u vanjskoj tako i u unutarnjoj politici.

Kaže se da revolucija na kraju pojede svoju djecu. Međutim, što kada ona djeca revolucije koja su ostala nepojedena postanu gladna?! A gladni smo već jako dugo, gladni svega...

Davor Dijanović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.