Razgovor s ing. Dragom Duvnjakom

Gospodine Duvnjak, sudjelovali ste na nekoliko stručnih skupova Hrvatskoga kulturnog vijeća o Haaškome sudu, kojeg je organiziralo Hrvatsko kulturno vijeće. Kako ste doživjeli nedavne presude hrvatskim generalima, jesu li Vas iznenadile ili su bile predvidljive?

Drago DuvnjakNe, presude me nisu iznenadile. Temu sam obradio šahovskom logikom, odnosno razmišljanjem kakve bih ja poteze vukao, da sam u ulozi EU. Došao sam do zaključka da bi u ostvarenju svog cilja odnosno aneksiranja „balkanske rupe„ vukao slične poteze, naravno vodeći se golom, surovom pragmatikom. U dilemi kako bi aneksirao predmetno područje svakako bih se opredjelio za integralno rješenje (regionalno) ako bih se uvjerio da je takva regija održiva. Rješavanje svake državice zasebice, a svaka nosi unutrašnje nacionalne i vanjske međudržavne konflikte - a i mnoge su upitne glede gospodarske samoodrživosti - bi mi izgledala kao nemoguća misija.

I Hrvati pomogliKonačni cilj EU politike je regionalno integriranje hrvatsko–srpskog jezičnog prostora odnosno Hrvatske u EU, a ulaskom Srbije svih zajedno u Zapadni Balkan, a tu su politiku svojim nedržavotvornim stavom ohrabrili i pomogli HrvatiSrbi su predodređeni kao kohezioni faktor regije, dominiraju po brojnosti, teritorijalnoj zastupljenosti i jakoj nacionalnoj svijesti, pa bih se fokusirao na Hrvatsku odnosno procjenu koliko je taj hrvatski nacionalizam stvaran i koliko je moguće da se on svede na benignu folklornu dimenziju. Posebno ako pri tome imam na umu uvjerljive činjenice, kao na primjer ustavnu odredbu kojom se zabranjuje ponovno institucionalno udruživanje u jugo-zajednicu, kojom očito prvi predsjednik dr.Tuđman kupuje vrijeme, svjestan da bi Hrvati bez obzira na sve lako mogli svojoj «braći» u zagrljaj,... ponovljeni izbor posljednjeg jugoslavenskog predsjednika i haaškog „svjedoka" Mesića, podrška Sanaderu nakon što je isporučio generale ... slike gradova na nacionalne blagdane bez opće radosti i barjaka na prozorima i balkonima .. tone pisama kojima mi se Hrvati žale na svog predsjednika Tuđmana u ime „neostvarene" demokracije .... slavljenje jugoslavenskog predsjednika Tita... Pa ako je i bilo sumnji, nakon prihvaćanja daljnje suradnje s Haaškim sudom, po optužnici o zajedničkom zločinačkom pothvatu državnog vodstva Franje Tuđmana, zaključak je bio nedvojben – Hrvati su zreli za retro proces!

Krenulo se u nacionalno eutanaziranje Hrvata Haaškim sudom i direktnim naredbama hrvatskim dužnosnicima kako da se ponašaju. Konačni cilj EU politike je regionalno integriranje hrvatsko–srpskog jezičnog prostora odnosno Hrvatske u EU, a ulaskom Srbije svih zajedno u Zapadni Balkan, a tu su politiku svojim nedržavotvornim stavom ohrabrili i pomogli Hrvati.
Regionalni aspekt cijelog projekta je razlog da je Haaški sud u funkciji nacionalnog poniženja Hrvata, kako bi Hrvatsku kao inferiornu mogli uklopiti u neku Srboregiju odnosno dati joj status kakav je imala u bivšoj Jugoslaviji. Nisu očekivane toliko drastične presude generalima, ali možda su i one zadnji probni balon da se provjeri stvarna granica hrvatske izdržljivosti, a radi usklađivanja EU politike sa stanjem na terenu.

Kada su se na našim trgovima i rivama pojavile zastave sa porukom NE U EU, a podrška ulasku u EU pala na minimum, shvatili su da su Hrvati prepoznali EU kao prljave sponzore Haaške lakrdije. Uvidjevši grješku odmah se kopernikanski preokreće EU politika, Hrvati postaju krasni, divni, sve se na brzinu potpisuje, prepreka više nema. Carla del PonteOni znaju da hrvatsko NE nije samo hrvatsko, jer se sada lako može dogoditi i srpsko NE, jer im bez srbo-regije s «lepim plavim Jadranom» EU više nije zanimljiva, pogotovo što Srbija više naginje Rusiji od koje je grubo odvojena primanjem Rumunjske i Bugarske u EU. S BIH je još zamršenija situacija, Kosovo čeka pripojenje matici, Makedonija je totalna enigma s 30% Albanaca. Svi problemi koji su zamišljeni kao interregionalni postaju teret EU koja je tako grabežljivo zagrabila prostor koji nije dorasla riješiti.

EU scenaristi postaju svjesni situacije da je položaj njihove hrvatske služinčadi odnosno saveza za EU ugrožen, a time i kontrola nad događanjima. Ovi panični potezi EU više nego jasno dokazuju Hrvatima da je njihova sudbina u njihovim rukama.

Dijelite li mišljenje da su presude generalima zapravo presude hrvatskoj državi? I na čemu temeljite takav stav?

To je suština presude. Dr. Franjo Tuđman je utemeljitelj ove hrvatske države, a definicijom Suda da je hrvatski državni vrh udružena zločinačka organizacija, sve je jasno, jer ako ti je glava zločinačka, onda si to i ti i svi mi kao takvi. Neodbijanje suradnje s Haagom pod redefiniranom optužnicom hrvatskoj državi za udruženi zločinački pothvat je čin bez presedana. Sanader i stranka „Svi smo mi Sanader", bez obzira na doprinos drugih, treba povijesno odgovarati. Cilj sudaCilj je u pravnu stečevinu EU ugraditi da su Hrvatsku stvorili zločinci, a to onda ulazi kao službena istina u škole i vremenom postaje trajna poluga za gušenje nacionalnog ponosa iliti prepariranje za podređenu ulogu u budućem regionalnom ustrojstvuCilj je u pravnu stečevinu EU ugraditi da su Hrvatsku stvorili zločinci, a to onda ulazi kao službena istina u škole i vremenom postaje trajna poluga za gušenje nacionalnog ponosa iliti prepariranje za podređenu ulogu u budućem regionalnom ustrojstvu.

U svojim komentarima i reagiranjima posljednjih mjeseci oštro se suprotstavljate ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Jesi li presude generalima utjecale na takav stav, i koji su glavni argumenti koje bi naveli u prilog Hrvatskog neulaska u Uniju?

U ovim okolnostima kad smo poniženi kao narod, NE U EU je jedini moguć odgovor . Za odgovornog i rekli bismo normalnog Hrvata ovo nije izbor već moralna obveza, jer bez nacionalnog ponosa naša budućnost je izgubljena, ma u kojoj budućoj konstelaciji unija, država, sprega i sveza se Hrvatska nalazila. To veliko narodno NE je pljuska Bruxellesu, koja nas diže u neslućene visine i omogućava društveni preokret u Hrvatskoj do sada nezamisliv. HRTCilj ove neravnopravne borbe nije da savladamo EU već da kao tvrd orah Golijatu hrvanje postane neisplativo. Uostalom Srbi su dokazali da se otpor isplati, izjednačili su svoju agresiju i našu obranu. Jasno je da NE EU znači i NE balkanskoj uniji jer je ona u njoj izumljena i jedino moguća.

Nu, puk hrvatski u borbi za golu egzistenciju je tek fragmentarno upoznat s cijelom dimenzijom događanja, a još manje uključen. Izložen je jednostranoj propagandi koja nadmašuje i one u fašističkim režimima, a svojim sileđijstvom i lažnim obećanjima, vrijeđa zdrav mozak. Teško da će narod pročitati knjigu g. Marjana Bošnjaka „EU?- NE Hvala!„ s 1001 razlogom zašto je ulazak poguban za mali narod kao naš, ali dovoljno je reći da ulaskom prepuštamo svoju sudbinu u tuđe ruke i nebitno je čak što stoji na pristupnom papiru i u neobjavljenim dokumentima, u obećanjima „hrvatske" vlasti braniteljima, ribarima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, ... a i sadašnjim službenim dokumentima EU, jer sve su to papiri koji će se mijenjati , prilagođavati, a hrvatski Ustav s pravima branitelja može se baciti u koš, jer će u toj velikoj megadržavi odlučivati veliki, a ne mi.

Neki komentatori umjerenije «desne» provenijencije smatraju kako Hrvatska treba ući u EU, kako bi pobjegla sa «Zapadnog Balkana». Ima li prema Vašem mišljenju takav stav uporište u činjenicama ili je riječ o još jednoj hrvatskoj naivnosti?

PropagandaHrvati su sada izloženi nesmiljenoj propagandi ZA EU od jutra do mraka, kakva je neviđena i u fašističkim i komunističkim režimima, a eventualna režirana sučeljavanja pro forme su stari trikovi. Dakle treba im reći: 24 sata na dan na ekranu iznosite svoje, dozvolite i nama pola sata dnevno da kažemo svojeTo su izgubljeni ljudi. Najveći dio njih je izgubio vjeru da narod uopće može reći NE U EU. Neki iz tog miljea pak imaju jasan cilj djelujući na liniji politike saveza za EU, a to je izazivanje pomutnje kod referendumskog odlučivanja. I kome uopće zdrave pameti može pasti na um da ako ne uđemo u EU da ulijećemo u Zapadni Balkan - Jugoslaviju? Zar su to intelektualci? U budućoj zaoštrenoj političkoj polarizaciji oko referendumskog pitanja oni će kao politički faktor nestati.

Vidite li trenutno na političkoj sceni opciju koja bi mogla artikulirati stavove većine hrvatskog naroda i zemlju izvesti iz sadašnje krize koja se ogleda u svim aspektima?

Kako bi rekli Švicarci: kad zapuše topli vjetar FEN vrijeme je lavina. Možda se prva gruda već zakotrljala a kad naraste dobit će te i odgovor. Događa se politički preokret, umjesto dugo održavane političke polarizacije na relaciji HDZ- SDP, munjevitom brzinom na površinu izbija suštinska podjela na suvereniste i unioniste, upravo kako nas referendum dijeli NE ili DA EU. Dakle s jedne strane UNIONISTI SDP i HDZ, kao promotori i izvršioci ulaska u EU, i s druge strane oni koji se tome suprotstavljaju. Vidljiv je i trenutni apsurd da je po relevantnim anketama narod pretežito protiv ulaska u EU a u političkoj sferi u tom smislu nije zastupljen. Političkih stranaka nasuprot savezu za EU praktično nema, dakle nema stvarne oporbe. Ovo je dokaz da u Hrvatskoj postoji samo fiktivna dekorna demokracija koja prikriva partijsko jednoumlje pod nazivom SVE ZA EU.

Nu pitanje je trenutka kad će političke snage sa snažnim nacionalnim prefiksom, savez za Hrvatsku preuzeti narod u obračunu s ovom političkom sramotom – savezom za EU.

Ne samo stranke s nacionalnim predznakom, koje su u previranju i nastajanju, već i snažni regionalni igrači koji zastupaju pragmatične lokalne interese nacionalno rezigniranih birača, a koji ne zaboravljaju da su Hrvati. Te stranke zbog ekonomske i političke moći svojih lidera su izloženi već dugo linču od strane zločinačkog tandema na vlasti. Kad iste istaknu svoje zajedništvo kroz NE U EU stvorit će se kritična masa. U razvoju događaja očekujem da će se većina svjetski afirmiranih hrvatskih intelektualaca u potpori očuvanju hrvatske države oglasiti sa zajedničkom deklaracijom, kojom će se osobno sa svojim imenom izjasniti PROTIV EU bez nepotrebnih objašnjavanja, da će zajednički pozvati hrvatski narod da se na referendumu izjasne NE U EU, da će preporučiti biračima da na parlamentarnim izborima glasuju za stranke s prefiksom NE U EU i zajedno ultimativno zatražiti primjerenu minutažu na HTV1 da osobno, zavisno od struke i specijalnosti, iznesu narodu zašto NE.

Hrvati su sada izloženi nesmiljenoj propagandi ZA EU od jutra do mraka, kakva je neviđena i u fašističkim i komunističkim režimima, a eventualna režirana sučeljavanja pro forme su stari trikovi. Dakle treba im reći: 24 sata na dan na ekranu iznosite svoje, dozvolite i nama pola sata dnevno da kažemo svoje! Nek puk znade u što ga uvaljuju! Ribari već znaju da ostaju bez mora, ratarima zemlja ide na EU tržište na prodaju, kao i vode i šume; bauštelci će biti Rumunji, branitelji koji ne budu Glavašu društvo pravili bit će veterani i „ponosno" će paradirati Vukovarom zajedno s veteranima Krajine ...uostalom nek narodu to kažu kompetentniji od mene.Specifikum OsijekaSpecifikum Osijeka je da nosioci saveza za EU, HDZ i SDP, nisu izborni favoriti.

Kakvo je trenutno stanje u Vašem Osijeku i kako bi ocijenili rad aktualne lokalne vlasti?

EU i HrvatskaMoj dojam je da je prijašnja HSP-ova gradska vlast bila aktivnija te da je znatno više napravila za grad Osijek nego aktualna HDSSB-ova koalicija. Teško je to egzaktno usporediti jer su i vremena za investiranje tada bila povoljnija. Osijek dijeli sav jad i čemer općeg društvenog stanja, ali kao centar zapostavljene regije ovdje je stanje gore od hrvatskog prosjeka. Specifikum Osijeka je da nosioci saveza za EU (HDZ i SDP) nisu izborni favoriti.

Prije rata bogata i plodna Slavonija danas je jedan od siromašnijih dijelova Hrvatske. Što bi prema Vašem mišljenju trebalo učiniti da se stanje u Slavoniji promjeni na bolje? Kojim mjerama potaknuti razvoj poljoprivrede i drugih grana kako bi zaživjeli veliki potencijali koje Slavonija realno ima?

Kao inženjer sam se bavio projektima Donje Drave, pa sam donekle i upoznat s projektom kanala Dunav-Sava, vodnim stepenicama na Dravi i Savi itd. Mi u tehnici imamo princip približavanja optimalnom cilju po liniji spirale od većega na manje s ponavljanom analizom svih utjecajnih faktora na svim krugovima spirale tijekom optimalizacije. To ima smisao samo ako znamo i temeljni okvir, a hoćemo li uopće biti projektanti svoje sudbine ili će nam o tome odlučivati drugi.

Stranke koje budu na liniji državne nezavisnosti, moći će u tom makro smislu nešto obećati i inicirati, a stranke saveza za EU mogu samo reći «pitat ćemo one gore».... Čemu nadobudni programi, kad vam EU kaže da morate imati jednu šećeranu, vinograde ne smiješ saditi, krastavci vam moraju biti toliki i toliki, treba li dalje nabrajati...?!

Davor Dijanović

Sub, 25-06-2022, 00:06:30

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.