Razgovor s p. Stjepanom Fridlom, glavnim urednikom radijske postaje Radio Marija

Koncem veljače ove godine radijska postaja Radio Marija proslavila je 22. obljetnicu emitiranja svojega programa u Hrvatskoj. Htjeli smo doznati nešto više o toj jedinstvenoj radijskoj postaji u našem Stjepan Fridlmedijskom prostoru, koja – kako sami svjedoče – „živi od udovičina novčića“, pa smo postavili nekoliko pitanja njezinu gl. uredniku p. Stjepanu Fridlu.

Poštovani p. Fridl, Radio Marija je krajem veljače proslavila 22. obljetnicu emitiranja svojega programa u Hrvatskoj. Sigurno ste se tom prigodom prisjetili i početaka... Možete li nam reći nešto o tome?

Radio Marija je 22. veljače 2019. godine proslavila RadioTočno u podne 22. veljače 1997. blagopokojni sluga Božji kardinal Franjo Kuharić uputio je slušateljima riječi ohrabrenja i blagoslovio rad nove radiopostaje. Tada je Radio Marija imala svoj dom u župi na Kajzerici u Zagrebu koju su vodili franjevci. Godine 2002. seli se na Jordanovac u prostor nekadašnje župne crkve. Zanimljivo je, a i znakovito, da se studio nalazi na mjestu gdje je bio oltar. San i cilj nam je da Radio ima svoje vlastite prostore.dvadeseti i drugi rođendan svoga djelovanja u Hrvatskoj. Za vrijeme Domovinskog rata, 1993. godine, osnovan je „Pokret krunice za obraćenje i mir“. U krilu tog pokreta, a zaslugom fra Smiljana Kožula i suradnika, rodila se ideja za osnivanje Radio Marije u Hrvatskoj po uzoru na Radio koji je započeo svoj hod 1983. godine u župi Erba pokraj Milana.

Točno u podne 22. veljače 1997. blagopokojni sluga Božji kardinal Franjo Kuharić uputio je slušateljima riječi ohrabrenja i blagoslovio rad nove radiopostaje. Tada je Radio Marija imala svoj dom u župi na Kajzerici u Zagrebu Radio Marijakoju su vodili franjevci. Godine 2002. seli se na Jordanovac u prostor nekadašnje župne crkve. Zanimljivo je, a i znakovito, da se studio nalazi na mjestu gdje je bio oltar. San i cilj nam je da Radio ima svoje vlastite prostore.

Za bolje razumijevanje Projekta Radio Marije, potrebno je spomenuti nastanak Radija u Italiji. Godine 1983. dobivena je koncesija za župnu radiopostaju u Erbi. Zbog bogatog i raznovrsnog programa religioznog sadržaja, čujnost se veoma brzo proširila po cijeloj Italiji. Godine 1987. dobivena je nacionalna koncesija. Uređenje i vođenje programa povjereno je svećeniku koji u suradnji s laicima osniva Udrugu Radio Marije s ciljem da taj Radio bude sredstvo evangelizacije. Udruga je neprofitna nepolitična, i nositelj je projekta Radio Marije. Budući da su se osnivale nove radiopostaje izvan Italije, a program je bio sličnog sadržaja, 1998. godine nastaje Svjetska obitelj (World Family) u koju je tada bilo uključeno 12 novonastalih radijskih postaja pod nazivom Radio Marija. Svaka nacionalna postaja ima svoju autonomiju, ali slijedi dogovoreno programsko usmjerenje. Nakon dvadeset godina od uspostave Svjetske obitelji, danas u svijetu djeluju 82 radiopostaje na pet kontinenata s tendencijom osnivanja 5 i više novih postaja godišnje.

Kako je danas na Vašem radiju? Možete li nam ukratko predstaviti koncepcijsko usmjerenje, program i suradnike?

Nakon dvije i pol godine od početka emitiranja programa u Hrvatskoj, o Božiću 2000. godine, postajem urednikom Radio Marije. Veseli me da su se na suradnju velikodušno odazvali mnogi suradnici: svećenici, redovnici, redovnice i laici. Danas imamo 116 nositelja emisija. U programu su prisutni duhovni sadržaji vrsnih znanstvenika iz područja etike, moralne, fundamentalne teologije, filozofije, pedagogije i drugih znanosti iz područja patristike, crkvene povijesti i crkvenoga prava; katehetike kao znanosti i praktičnog izvođenja u osnovnoj i srednjoj školi. Posebno su posvećena predavanja i emisije iz mariologije pod raznim vidicima: II. Vat. koncil o Mariji, iz pučke Radio Marija4pobožnosti prema Mariji, Marijanska svetišta, Marija i Hrvatski narod... Tu su emisije iz umjetnosti, kulture, literature, hrvatske povijesti, komentari aktualnih i političkih zbivanja. Zastupljene su emisije iz glazbe, medicine, poljoprivrede, pomoć kućanstvu, karitativne emisije. Prema Zakonu o elektroničkim medijima moramo imati i posebne emisije iz koncesijskih područja koje su od posebnog interesa i značenja u tim mjestima.

Radio Marija je sasvim osebujna i jedinstvena stvarnost na području katoličkih sredstava priopćavanja. Taj projekt nisu stvorili ljudi, ona je dar koji dolazi odozgora. To je izvanredna milost koju je majčinsko Marijino srce darovalo Crkvi. Radio Marija naviješta obraćenje. Svi njezini programi, na različite načine, naviještaju Boga. Radio Marija, i kao izrazito religiozna postaja, umnogome se razlikuje od svojih katoličkih susestara. Ona je radio koji naviješta obraćenje. Posredstvom Radija Gospa želi dati KrižCrkvi glas kako bi probudila vjeru i pozvala na obraćenje DarRadio Marija je sasvim osebujna i jedinstvena stvarnost na području katoličkih sredstava priopćavanja. Taj projekt nisu stvorili ljudi, ona je dar koji dolazi odozgora. To je izvanredna milost koju je majčinsko Marijino srce darovalo Crkvi. Radio Marija naviješta obraćenje. Svi njezini programi, na različite načine, naviještaju Boga. Radio Marija, i kao izrazito religiozna postaja, umnogome se razlikuje od svojih katoličkih susestara. Ona je radio koji naviješta obraćenje.naš današnji naraštaj, izgubljen u tami i sjeni ateizma i materijalizma. Radijsko sredstvo koje prožima sva mjesta Božje odsutnosti i beznađa, na izvanredan je način prikladno za tu misionarsku dimenziju, koja je danas veoma nužna. Zato Radio Mariju ne slušaju rado samo vjernici, nego i mnogi od onih koji su udaljeni od vjere, ali koji u svojem srcu nose težnju za Bogom.

Molitva je temeljna djelatnost Radio Marije, kao što je uostalom i za Crkvu. Moleći se, Radio Marija naviješta i svjedoči za Boga. Zato i dnevni program, počinje s Bogom i završava ga s Bogom. Molitvom hrani i čuva vjeru; udaljene duše dovodi k Bogu. Gospa želi unijeti molitvu u srca, u kuće, u obitelji i konačno u cijeli svijet, kao rijeku DarRadio Marija je uvelike volonterski radio. Volontiranje ima svoj izvor u ljubavi prema Gospi. Svi koji su u programu ili na neki drugi način pomažu na Radiju, moraju se osjećati pozvani za tu službu. Njihova nazočnost i njihova djelatnost je odgovor i dar Djevici kojoj je potreban njihov rad. Bogu hvala, imamo tri stotine volontera. Uz nositelje emisija – njih 116 – tu je oko 150 molitelja samo u Zagrebu, te tridesetak onih koji pomažu na raznim poslovima na radijumilosti i života. Srce molitve u našem programu je svakidašnja sveta misa. Za bolesne, starije osobe, za one koji putuju to je izvanredna prilika za duhovnu hranu. Liturgija časova (jutarnja, srednji čas, večernja, povečerje) temeljna je sastavnica molitve na Radio Mariji. Molitva svete krunice (sva četiri otajstva) ima posebnu vrijednost. Mnogi ljudi koji rade noću ili trpe od nesanice u krunici nalaze veliku duhovnu utjehu i pomoć. Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić prigodom blagoslova Radio Marije je rekao: „Slušajući Radio Mariju mnogi patnici, osamljeni, nemoćni doživljavaju posjet prijatelja, tješitelja i tumača smisla iz ljubavi prema Bogu prihvaćene patnje. Sve je to suradnja sa spasiteljskom ljubavlju Isusa Krista, nadahnućem njegove djevičanske majke Marije.“

Uz molitvu, tu je i evangelizacija kao temeljno sredstvo poziva na obraćenje. Nije to samo neka „duhovna misao“ kao na drugim radijima. Tu je riječ o cijelom radijskom programu na takav način da veliko bogatstvo Svetoga pisma, nauka vjere i morala, duhovnosti, kulture i tradicije vlastite katolicizmu postaje pristupačno mnogim slušateljima. Nastoji se pružiti čitava panorama vjere i kršćanskoga morala. Glavno sredstvo je Katekizam Katoličke Crkve. Religijske tematike zanimaju puno više od svjetskih informacija i tema. Papa Ivan Pavao II. je 23. ožujka 1994. godine rekao slušateljima Radija Marije: „Ljudima je potrebna autentična riječ. Riječ koja gradi, a ne razdvaja, koja zasniva povjerenje u uplašenim srcima, čista riječ, jednostavna, koja naviješta ljubav i istinu. Takva je riječ poruka spasenja. Ona je sam Krist. Takve ste riječi vi navjestitelji, a ponajviše morate joj biti svjedoci. Samo RADIO mARIJA3riječ iza koje se krije svjedočanstvo života, riječ koja raste na tlu vjere, nade i ljubavi imat će snage da uvjeri i formira čovjeka. Ona će moći postati sredstvo nove evangelizacije.“ Radio Marija je radio života gdje nauk vjere mora postati svjetlo i snaga na duhovnome putu. Radio Marija uzdaje se u Božju providnost i na takav način daje svjedočanstvo svoga nadnaravnoga podrijetla.

Radio Marija je uvelike volonterski radio. Volontiranje ima svoj izvor u ljubavi prema Gospi. Svi koji su u programu ili na neki drugi način pomažu na Radiju, moraju se osjećati pozvani za tu službu. Njihova nazočnost i njihova djelatnost je odgovor i dar Djevici kojoj je potreban njihov rad. Bogu hvala, imamo tri stotine volontera. Uz nositelje emisija – njih 116 – tu je oko 150 molitelja samo u Zagrebu, te tridesetak onih koji pomažu na raznim poslovima na radiju (pošta, FinanciranjeRadio Marija je jedincato sredstvo priopćavanja s obzirom na financiranje. Dok drugi mediji „žive“ od donacija i promidžbe, naš se Radio za sve potrebe obraća svojim slušateljima; ne naplaćuje ni jednu svoju uslugu; odriče se ljudskih sigurnosti i na takav način daje svjedočanstvo svoga nadnaravnoga podrijetla. Isus reče: „Uistinu kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju.“ (Lk 21,3) Od udovičina novčića živi Radio Marija.rad u tehnici, pripremanju vijesti, vođenju emisija...). Stalno zaposlenih, u odnosu na druge medije sličnog opsega posla, upola je manje.

Imate li velik broj slušatelja?

Na početku djelovanja, Radio Marija je imala koncesiju samo za zagrebačko područje. Danas, uz zagrebačko područje, emitira program na splitskom, virovitičkom, riječkom, a od listopada 2017. godine i u Istočnoj Slavoniji. Program se emitira i posredstvom satelita, a to znači da se može instaliranim prijamnicima čuti po cijeloj Hrvatskoj i Europi, a internetom po svijetu. Kad je riječ o internetu, imamo streaming preko servera u Italiji. Od 82 postaje Radio Marije u svijetu, naš program je treći po slušanosti. Prema tim podatcima prošle godine internetom slušanost je bila 286 000 u domovini i svijetu. Postojećim frekvencijama u Hrvatskoj, te internetom, satelitom i drugim tehničkim mogućnostima, smatramo da Radio Mariju sluša više od pola milijuna slušatelja.

Kakve su suvremene potrebe i okolnosti rada Vašeg radija? Ako nije poslovna tajna, možete li nam reći kako se on zapravo uzdržava i financira u Hrvatskoj? Dobivate li kakvu državnu potporu?

Radio Marija je jedincato sredstvo priopćavanja s obzirom na financiranje. Dok drugi mediji „žive“ od donacija i promidžbe, naš se Radio za sve potrebe obraća svojim slušateljima; ne naplaćuje ni jednu svoju uslugu; odriče se Ivkošićljudskih sigurnosti i na takav način daje svjedočanstvo svoga nadnaravnoga podrijetla. Isus reče: „Uistinu kažem vam: ova je sirota udovica ubacila više od sviju.“ (Lk 21,3) Od udovičina novčića živi Radio Marija.

Na koncu, umjesto zaključka prilažem tekst gospodina Milana Ivkošića u Večernjem listu o Radio Mariji:

Radio Marija – potreseni svemir

Kad biste me pitali kojem bih mediju u Hrvatskoj dao najvišu ocjenu za humanost, bio bi to – Radio Marija. U vrijeme kad je stasavala, pisao sam o jednoj od važnih kulturnih pojava u novoj Hrvatskoj – o radijskom pluralizmu, pogotovo zagrebačkom. U radijskom pak obilju metropole najpotresnije su mi emisije Radio Marije u kojima se javljaju slušatelji, zapravo, mnogo više slušateljice, i to starije, koje taj medij mole da se moli za njihovu bolesnu djecu, snahe, unuke, muževe...

To ganutljivo slušateljstvo, kojemu je Bog još jedina utjeha i nada, sa svojim dršćućim, a katkad i suznim glasom, možda je najkršćanskiji vapaj za sućuti i pomoći u Lijepoj Našoj. Nije riječ o egoizmu ljudi palih u nevolje nego o molbi za zajedništvom u boli, za pomoći u srcu i duši, za sućuti i supatnji. U glasovima tih starica koje mole za svoje nevoljne i bolesne sinove, kćeri, snahe, muževe, unuke..., i koje mole da se za njih moli, trese se svemir i svekoliki ljudski rod. Radio Marija je zacijelo najviše među svim medijima glas svoje publike, koja se za telefonsku slušalicu ne hvata kao za tehničku napravu nego kao za stablo s kojega će stresti ili svoju bol ili plod za tu bol ljekovit.

(hkv)

Pon, 27-06-2022, 04:34:59

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.