Razgovor s odvjetnikom Matom Knezovićem

O aktualnim političkim i društvenim temama razgovarali smo odvjetnikom Matom Knezovićem. „Afere su kao kosti oko kojih se psi svađaju, dok gazda provodi svoju volju. Ni jedna afera nije uredno završena. Ni jedan kazneni postupak Državo odvjetništvo ne vodi protiv istaknutih političara ili poduzetnika bez Mate KnezovićPrilikaOvo je prilika Hrvatima u BiH, ali i Republici Hrvatskoj, da počnu s borbom za političku jednakost. Najbolja forma bila bi federalna jedinica. Uostalom i Federacja BiH je federacija, no kao i sve u BiH specifična. Muslimane i svijet treba podsjetiti na odredbe Washingtonskog i Daytonskog ugovora, a osobito odredbe o konfereraciji BiH i RH. Hrvatska ima dužnost zaštititi Hrvate u BiH svim prikladnim sredstvima.jasnog naloga politike. Te afere služe tome da se ne otvore istrage protiv nositelja strukture zla u Hrvatskoj“ – istaknuo je Knezović u razgovoru.

Prošlo je nekoliko tjedana od općih izbora u Bosni i Hercegovini. Kako s nekoliko tjedna razmaka gledate na rezultate i treći izbor Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva?

Rezultati su očekivani. Dugo godina Hrvatska nije imala svoje politike prema BiH, uostalom kao i prema svemu drugom. Srbi grade svoju RS i mora se priznati da su u tome dosta uspješni. Muslimani grade isključivo muslimansku državu, oslanjajući se na islamske zemlje i hrvatske neprijatelje, ali i tzv. naše zapadne saveznike. I oni su, gledajući njihovim očima, dosta uspješni. Osvojili su što su htjeli. Instalirali su svoju marionetu kao hrvatskog člana predsjedništva BiH. Izgleda da mogu bez Hrvata sastaviti i Vladu Federacije BiH, a možda i vijeće ministara BiH, možda uspiju iskontrolirati i Vijeće naroda Federacije, pa će Hrvati biti pred institucionalnom likvidacijom. Kako će se sve odvijati ostaje za vidjeti.

Interesantno je da su Hrvati dobili više zastupnika na svim razinama u odnosu na prošle izbore. To pokazuje da BiHHrvati, iako ih je izišlo tek oko 50% na izbore, imaju ozbiljnu rezervu u svom biračkom tijelu i da mogu biti još aktivniji te utjecati više na BiH i na svoju sudbinu.

Treće ukazanje Komšića je pokazatelj sve bijede sadašnje muslimanske politike. Toliko su kratkovidni da su svoje iskrene prijatelje, i višestruke spasitelje u povijesti, okrenuli u neprijatelje. U Hrvatskoj čak i oni koji su do sada mržnjom siktali na Hrvate BiH sada dolaze do otriježnjenja i počinju pisati i govoriti o tome da Komšić razara BiH (a za što se uvijek optuživalo Hrvate). Uglavnom, ovo je prilika Hrvatima u BiH, ali i Republici Hrvatskoj, da počnu s borbom za političku jednakost. Najbolja forma bila bi federalna jedinica. Uostalom i Federacja BiH je federacija, no kao i sve u BiH specifična. Muslimane i svijet treba podsjetiti na odredbe Washingtonskog i Daytonskog ugovora, a osobito odredbe o konfereraciji BiH i RH. Hrvatska ima dužnost zaštititi Hrvate u BiH svim prikladnim sredstvima.

Listopad je bio obilježen i prosvjedom u Vukovaru. Je li u konačnici taj prosvjed polučio ikakav rezultat?

Još jedan u nizu prosvjeda koji neće polučiti nikakve značajnije pomake ni u čemu. Prosvjed je bio "protiv Prosvjedinstitucija", a poruke s prosvjeda su da su te institucije Državno odvjetništvo. Prave institucije su Vlada RH i njezn predsjednik, Sabor i predsjednica RH. Protiv njih se nije prosvjedovalo, pa je prosvjed, zapravo, pucao u krivu metu. Hrvatskoj je dosta "mirnih i dostojanstvenih" prosvjeda i da su se prosvjednici razišli u miru. Hrvatskoj je dosta prosvjeda koji iskazuju naše emocije i mole one koji nisu i neće ništa učiniti da se ono zbog čega se prosvjeduje promijeni.

Hrvatska treba učinkovite prosvjede ili ako hoćete demonstracije koje će slati jasne poruke i, ako treba, ultimatume, te jasne prijetnje da se neće završiti s time da se onima koji gaze narodnu volju obraćamo s molbama. Narod je poslodavac Plenkoviću, Grabar Kitarović i Jandrokoviću. Poruke u kojima se deseterostruko umanjuje čak i broj prosvjednika pokazuju da je narod za njih – ništica.

U prethodnom pitanju reli ste da je narod za vladajuće ništica. Pokazuje li takav odnos i odluka o neraspisivanju triju referendumskih inicijativa?

To je samo dokaz da vladajući ne priznaju hrvatski narod kao ikakav politički čimbenik. Ovaj narod ima dužnost pobuniti se. Oni nam šalju poruke da im narod treba tek radi njih samih i njihovih stvarnih gospodara. Radi se o IK Narodljudskim i političkim pijanicama i propalicama koje ovaj narod plijene i ponižavaju, protiv njega šire klevete i štite zločince, uostalom kao i njihovi mentalni, a kod mnogih i fizički, očevi. Narod treba vođe, a ne tek puke mlakonje.

Postoji i nekoliko ozbiljnih pravnih problema. Potpise je brojao famozni APIS. APIS je trgovačko društvo kojem je država dala zaštićene podatke svih potpisnika referendumskih inicijativa. Ne postoji ni jedan zakon temeljem kojeg se mogu dati osobni podatci jednoj tvrtci bez obzira na strukturu vlasništva. Stoga bi organizatori InicijativeRadi se o zlouporabi vlasti sa nesagledivim posljedicama. Nije jasno zašto organizatori inicijativa nisu poduzeli nikakve pravne korake, nego im se nude nekakve sigurne sobe u kojima će moći pregledati te liste, što je ponižavajuće. Posebno bi bio ponižavajući poziv potpisnicima da idu provjeravati svoje potpise. Inicijative se moraju boriti pravnim, političkim, medijskim, a ako je potrebno i pozivom narodu na ulice, sredstvima.referenduma (ali i drugi) mogli pokrenuti odgovarajuće zakonske postupke i to od upravnih, ustavnosudskih do kaznenih, koji bi ispitali o čemu se tu radi, ali i službeno izvijestiti EU o spomenutim manipulacijama.

Dalje, predsjednik Vlade RH, gosp. Plenković, kao i ministar uprave, gosp. Kuščević, kažu da je velik dio potpisa nečitak. Moj potpis, kao odvjetnika, uvijek je nečitak, no nikada me ni jedan sudac nije zbog toga opomenuo ili doveo u sumnju vjerodostojnost mog potpisa. Da su navedeni dužnosnici uistinu takvi pravednici, i da uistinu Kuščevićsumnjaju u vjerodostojnost tih potpisa, morali bi dokazati pred ovlaštenim sudom nevjerodostojnost tih potpisa, a ne njihovu puku nečitkost. Ono što je nekome nečitko drugome je čitko.

Uostalom, jesu li ti brojači potpisa bili stručnjaci za čitkost i uopće tko im je dao ovlast, i tko su oni imenom i prezimenom, ako već nisu predstavnici vlasti, da čitaju te potpise i OIB-e, adrese i dr. Dakle, radi se o zlouporabi vlasti sa nesagledivim posljedicama. Nije jasno zašto organizatori inicijativa nisu poduzeli nikakve pravne korake, nego im se nude nekakve sigurne sobe u kojima će moći pregledati te liste, što je ponižavajuće. Posebno bi bio ponižavajući poziv potpisnicima da idu provjeravati svoje potpise. Inicijative se moraju boriti pravnim, političkim, medijskim, a ako je potrebno i pozivom narodu na ulice, sredstvima.

Ako otvorite sudski registar i pronađete tvrtku pod nazivom Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d. o. o. (skraćeno, APIS IT), vidjet će te da je registrirana za obavljanje sljedećih aktivnosti:

- Djelatnost informacijskog društva
- Računovodstveni i knjigovodstveni poslovi
- Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem
- Tehničko ispitivanje i analiza
- Djelatnost pakiranja
- Djelatnost arhiva
- Kupnja i prodaja robe
- Obavljanje trgovačkog posredovanja
- Zastupanje inozemnih tvrtki
- Građenje, projektiranje i nadzor
- poduka iz djelatnosti informacijskog društva i upravljanja projektima
- pružanje usluga u nautičkom, seljačkom, zdravstvenom, kongresnom, športskom, lovnom i drugim oblicima turizma
- pružanje ostalih turističkih usluga.

Uz sve navedeno posao koji je obavio APIS je posao koji može obavljati samo ovlašteno državno tijelo. Hoćemo li ubuduće davati trgovačkim društvima da rješavaju i druga pitanja iz mjerodavnosti sudova ili upravnih tijela. Radi se o privatizaciji države.

Boje li se vladajući, baš i i njihovi europski kolege, volje naroda?

Vladajući se Boga ne boje i do ljudi ne drže. Da se oni boje naroda poslušali bi njegov glas. Radi se o dubokom CrnoSigurnostSuci s Visokog upravnog suda, su za zatvor, jer javno ruše ustavni poredak i stvaraju ne samo pravnu nesigurnost, nego i pravni kaos. Oni daju ovlasti da svatko u upravnom i sudskom postupku smatra što ga volja. Postoji stotine sudskih odluka u kojima su bili očigledni prsti koji nisu tamo smjeli biti. U Hrvatskoj nema nikakve pravne sigurnosti.prijeziru preme narodu, njegovoj volji i težnjama. To se očituje u dnevnoj komunikaciji s medijima (jer oni ne komuniciraju s narodom, nego medijima). To se očitovalo kod Istanbulske konvencije, referenduma, nestajanja ovog naroda na dnevnoj razini, kod istrage ratnih zločina, kod komunikacije s upravom... Moramo shvatiti da njima narod baš ništa ne predstavlja. Moramo se otrijezniti.

Prema Svjetskom izvješću o konkurentnosti 2018. Svjetskoga gospodarskog foruma kad je u pitanju neovisnost pravosuđa na 120. smo od 140 mjesta, a prema djelotvornosti uprave na 139., predzadnjem mjestu: gora od nas je jedino Venezuela. Što nam to govori?

Mogu svjedočiti iz prve ruke da živimo u posvemašnjoj pravnoj nesigurnosti. Često iznosim primjer Visokog upravnog suda koji je izdao jedan zaključak da javne isprave, izdane u skladu sa zakonom od ovlaštenih tijela, se ne moraju smatrati dokazima. Ovakvim stavom se taj sud uzdigao iznad zakona, Ustava i svih pozitivnih propisa. Iako je Ustavni sud, praktično, u nekoliko svojih odluka Pravosuđeukazao da moraju uvažavati javne isprave niti Visoki upravni sud odstupa od svojeg zaključka i nezakonitih odluka, niti ga tko zbog toga sankcionira. Dakle, te kolege, suci s Visokog upravnog suda, su za zatvor, jer javno ruše ustavni poredak i stvaraju ne samo pravnu nesigurnost, nego i pravni kaos. Oni daju ovlasti da svatko u upravnom i sudskom postupku smatra što ga volja. Postoji stotine sudskih odluka u kojima su bili očigledni prsti koji nisu tamo smjeli biti. U Hrvatskoj nema nikakve pravne sigurnosti.

Iz dana u dan nizaju se afere u koje su umočeni visokorangirani političari, a u isto vrijeme mladi, a sada i stariji, bježe glavom bez obzira iz države. Kako zaustaviti ovake trendove, jesmo li na granici da padnemo u provaliju?

Afere su kao kosti oko kojih se psi svađaju, dok gazda provodi svoju volju. Ni jedna afera nije uredno završena. Ni DOInženjeringDanas imamo zakone o zaštiti životinja, no nemamo zakon o zaštiti djeteta u majčinoj utrobi. Dakle, čovjeka se smije ubiti i to nam podmeću kao nekakvo ljudsko pravo, civilizacijski doseg i slobodu. Živimo u dobro osmiišljenom, razrađenom i provedenom društvenom inženjeringu. Živimo u vremenima u kojima ništa nije onako kako nam se prikazuje. Mi smo za provoditelje inženjeringa manje vrijedni od miševa.jedan kazneni postupak Državo odvjetništvo ne vodi protiv istaknutih političara ili poduzetnika bez jasnog naloga politike. Te afere služe tome da se ne otvore istrage protiv nositelja strukture zla u Hrvatskoj. Da je sve apsurdno jasno je i iz najnovijih događaja oko izručenja Ivice Todorića. Gospodin Bošnjaković, ministar pravosuđa, uvjerava nas da će biti pošteno suđenje i da nema upliva politike. Nije li sam takav njegov istup dokaz ovisnosti pravosuđa? Nismo ni svjesni koliko smo daleko od neovisnog, brzog i pravednog pravosuđa te stručne, objektivne, domoljubne i dobre uprave. Još jednom mogu potvrditi da smo uistinu robovi tih zločinačkih struktura.

U nizu država EU jačaju desne i konzervativne političke opcije. Zašto kod nas nije tako?

Mislim da su desnica i ljevica zastarjele političke podjele. Bitno je koji sustav vrijednosti zastupa pojedina politika, stranka ili država. Osobno se zalažem da povratak kršćanskim temeljima u političkom, javnom i društvenom životu. Mi imamo ozbiljna gibanja na tzv. domoljubnoj sceni. Međutim, još uvijek nemamo izrazite vođe i njihove programe. PolitikaVjerujem da će se uskoro pojaviti jasnije konture budućih politika, stranaka i pokreta temeljenih na kršćanskom, katoličkom, nauku o politici, njezinoj svrsi, sustavu vrijednosti te koja će štititi kršćansku antropologiju. Dakle, danas se ne radi samo o redefiniranju politike, nego i antropologije.

Danas imamo zakone o zaštiti životinja, no nemamo zakon o zaštiti djeteta u majčinoj utrobi. Dakle, čovjeka se smije ubiti i to nam podmeću kao nekakvo ljudsko pravo, civilizacijski doseg i slobodu. Živimo u dobro osmiišljenom, razrađenom i MigrantiSadašnja migrantska ruta je preko BiH, a s obzirom na krhkost BiH i njezinih institucija koncentriranje migranata, koji kriju čak i svoj identitet, je vrlo opasno. Jasno je da Sarajevo namjerno šalje te ljude u zapadnu Bosnu. Međutim, oni krstare i po drugim dijelovima BiH, uključujući i hrvatske krajeve.provedenom društvenom inženjeringu. Živimo u vremenima u kojima ništa nije onako kako nam se prikazuje. Mi smo za provoditelje inženjeringa manje vrijedni od miševa.

Migranti su ponovno postali tema. Što nam slijedi?

Postupati kao i ostale srednjoeuropske zemlje, prvenstveno Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka. Jasno je da se Migrnatiradi o osmišljenim i vođenim procesima, kojima se može suprotstaviti samo država iza koje stoji narod. Ono što se radi nije dobro ni za te ljude ni za narode i države u koje dolaze. Sadašnja migrantska ruta je preko BiH, a s obzirom na krhkost BiH i njezinih institucija koncentriranje migranata, koji kriju čak i svoj identitet, je vrlo opasno. Jasno je da Sarajevo namjerno šalje te ljude u zapadnu Bosnu. Međutim, oni krstare i po drugim dijelovima BiH, uključujući i hrvatske krajeve.

Imamo li ikakvih razloga za optimizam?

Imamo. Vratimo se velikim muževima svog naroda i od njih učimo. Vratimo se vjeri otaca. Vratimo se obitelji, radu, odvažnisti i budimo mudri u ovim vremenima ludosti. Na kraju vratimo se, ako smo već kršćani, molitvi, sakramentima, dobrim djelima. Kada dođe vrijeme žetve ono vrijedno će ostati, pljevu će odnijeti vjetar, a kukolj valja spaliti. Jednostavno moramo ustrajati, biti strpljivi, organizirati se tamo gdje možemo da u konačnici pobijedimo u ovom Velikom ratu protiv naše kršćanske civilizacije, protiv obitelji i čovjeka. Vjera i ustrajnost na kraju će pobijediti.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sub, 25-06-2022, 07:14:49

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.