Davor Runtić: Vukovar i istočno bojište, knjiga četvrta

Objavljena je nova knjiga prof. Davora Runtića "Vukovar i istočno bojište, knjiga četvrta", o događajima koji su uslijedili nakon dramatične i junačke obrane vukovar-istocno-bojiste-knjiga-1-davor-runtic-slika-11244061i gubitka Vukovara. Ova knjiga govori o zaustavljanju agresora koji je već najavio zauzimanje istočne Slavonije. No, branitelji su uspjeli, nakon teških borbi, zaustaviti neprijatelja i spriječiti očekivani tzv. domino efekt. Dakle, knjiga govori o junačkim obrananama na Bosutu u selu Komletinci, te o obranama Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Županje.

Knjiga posebnu pažnju posvećuje radu i rezultatima tzv. "Manolićeve komisije" o tzv. "slučaju Vukovar", te o uhićenju i nečovječnom i bespotrebnom premlaćivanju Mile Dedakovića – Jastreba, na koga je prebačena krivnja za pad Vukovara, pri čemu je potpuno ignorirano pitanje kako se Vukovar zapravo uspio braniti gotovo 90 dana u potpunom okruženju.

Ova knjiga, dakle, progovara o jednom vrlo osjetljivom razdoblju naše najnovije povijesti, i to temeljem dokumenata i iskaza neposrednih sudionika i svjedoka tih događaja. Knjiga daje doprinos traženju istine o tom povijesnom razdoblju, i nadamo se da će i oni koji trebaju, o tome progovoriti na konstruktivan način.

Tzv. Modre kacige

Knjiga u nekoliko poglavlja govori i o igrama Beograda i tzv. JNA oko dolaska mirovnih snaga UN i rasporeda tzv. Modrih kaciga, preko čijeg VukovarOva knjiga, dakle, progovara o jednom vrlo osjetljivom razdoblju naše najnovije povijesti, i to temeljem dokumenata i iskaza neposrednih sudionika i svjedoka tih događaja. Knjiga daje doprinos traženju istine o tom povijesnom razdoblju, i nadamo se da će i oni koji trebaju, o tome progovoriti na konstruktivan način.angažiranja su Srbija i tzv. JNA željele osigurati trajnu okupaciju privremeno zaposjednutih dijelova RH. Svjedoci smo da se to i danas čini, ali drugim sredstvima i na drugi način.

Recenzenti knjige su Mario Mimica, viši savjetnik za geografiju, Stjepan Bekavac, autor udžbenika povijesti za osnovne i srednje škole, publicist Miroslav Gazda, te ratni ministar unutarnjih poslova RH Ivan Vekić.

Iako je vrijeme u kome živimo teško, jedan od stalnih kupaca naših knjiga je doslovno rekao: "Ne mogu, ali hoću", što nas je jako podsjetilo na vrijeme Domovinskog rata, kada su mnogi govorili da se protiv takve sile ne može ništa učiniti. Branitelji su postupili upravo tako - Ne možemo, ali hoćemo!

Knjiga ima 608 stranica u tvrdom uvezu, a cijena primjerka je 290,00 kn s uključenim PDV–om i poštarinom.

Kupnjom ove knjige pruža se potpora nastojanju da se u našoj javnosti raščiste dileme koje prate ovu najdramatičniju borbu za jedan naš grad u Domovinskom ratu.

 

{chronoforms}Runtic_Vukovar4{/chronoforms}

 

Podatci za kontakt

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Drugi plan j.d.o.o., Kolodvorska 122, 31000 Osijek
GSM: +385-(0)95/1995-123

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.