Ove upute, prvenstveno su namijenjene našim ljudima koji žive u inozemstvu, i objašnjavaju kako u Windowsima XP dodati hrvatski raspored znakova za tipkanje na tipkovnici koja nije hrvatska. Nakon što je dodan u Windowsima XP hrvatski raspored znakova, u programima kao što je Word moguće je pisati tekstove s hrvatskim slovima i na tipkovnicama na kojima je ispisan primjerice samo engleski (američki) raspored znakova.

U prvom dijelu ovih uputa objasnit ćemo kako se dodaje hrvatski raspored znakova u Windowsima XP, dok ćemo u drugom dijelu objasniti kako se tipkaju tekstovi s hrvatskim znakovima na američkim tipkovnicama.

 

Dodavanje hrvatskog rasporeda znakova u Windowsima XP

U izborniku Start odabrati Settings, pa Control Panel. Otvara se prozor prikazan na donjoj slici. 

Control Panel

U prozoru "Control Panel" treba odabrati Regional and Language Opsions. Nakon što se otvorio novi prozor, u njemu kao što je prikazano na donjoj slici treba na kartici Languages odabrati dugme Details... .
02_languages

Sada se preko dugmeta Add...

Add

otvara još jedan novi prozor, koji je prikazan na donjoj slici. U njemu treba iz padajućeg izbornika odabrati Croatian.

Croatian

Ako je sve dobro napravljeno prozor "Text Services and Input Languages" trebao bi izgledati kao na donjoj slici. Podebljan je engleski raspored znakova jer je to default-raspored (Default input language) koji se koristi ako korisnik ne odredi drugačije na način koji ćemo opisati u drugom dijelu.

CRO - US

 

Dugmetom OK zatvaramo prozor "Text Services and Input Languages", i Windowsi su spremni ponuditi hrvatski raspored znakova.

 

Tipkanje s hrvatskim rasporedom znakova

Prvo treba pokrenuti Word, ili neki program s kojim upisujemo tekst na računalu. Jednom kada je program pokrenut i aktivan, treba klikom na "taskbar"-u, odnosno u desnom donjem kutu radne površine Windowsa XP, otvoriti mali prozor kao što je prikazano na donjoj slici. 

Language Bar

Ovdje za hrvatski raspored znakova treba odabrati HR. Ovaj odabir vrijedi samo za trenutno aktivni prozor, odnosno za program Word koji smo već pokrenuli. Za ostale programe raspored znakova je i dalje default-raspored, dakle engleski (EN).

Na američkoj tipkovnici sada se mogu upisivati hrvatski znakovi (iako hrvatska slova na njoj nisu napisana). Hrvatska slova na američkoj tipkovnici dobivaju se pritiskom na sljedeće tipke:

y    z

Y    Z

;    č

:   Č

'    ć

"    Ć

]     đ

}   Đ 

[    š

{    Š

\     ž

|     Ž

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.