Napustio nas je iznenada naš dugogodišnji suradnik Davorin Lovrić – Dado

S velikom tugom primili smo vijest da nas je iznenada u nedjelju 21. travnja, na blagdan Uskrsa, u šezdeset i prvoj godini napustio naš veliki prijatelj i kolega, teorijski fizičar, hrvatski branitelj i suradnik Davorin Lovrić DadoPortala Hrvatskoga kulturnog vijeća od samoga osnutka, Davorin Lovrić – Dado.

Dado je sve ove godine objavljivao komentare i analize u svojoj posebnoj rubrici na Portalu, ali je istovremeno pored toga obavljao i izniman posao koji se ne vidi i ostaje nepotpisan, kako oko Portala, tako i oko Udruge. Njegova vjera i snaga u ovo što radimo bila je iznimna i nikad se to nije bojao razgovijetno oblikovati i izreći, što se onda prenosilo na sve nas. Što smo sve zajedno prošli, znamo najbolje mi i on.

Dadin zadnji prilog na Portalu bio je baš Uskrsna čestitka „O pjevaj, kliči u sav glas, iz groba usta Isus spas!“, a on je tom prilikom u naslovu izdvojio stih „Grob kamenit danju, noću, čuvali su zalud ljudi. On iz groba svojom moću uskrsnu, da smrti sudi!“. Pun simbolike u tom uskrsnom prilogu jest i njegov izbor videozapisa, pri čemu je odlučio priložiti cjelovit tekst pjesme „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ Marka Perkovića Thompsona, želeći na taj način očigledno za sve nas posebno naglasiti njezine poruke. Pjesma završava refrenom:

Ako me voliš draga,
ne postoji granica,
koja dijeli ovaj svijet od onoga.

Ako me voliš draga,
nije zadnja stanica.
Samo je ljubav tajna dvaju svjetova.

Taj dan kada odem ti ja...

Dragi Dado, neka ti je laka hrvatska zemlja!

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

In memoriam: Davorin Lovrić – Dado
(20. svibnja 1958. – Uskrs, 21. travnja 2019.)

Davorin Lovrić - Dado

Davorin Lovrić rođen je u Karlovcu 20. svibnja 1958. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu.

Godine 1983. diplomirao je teorijsku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Marijana Šunjića. Naslov diplomskog rada bio je „Dinamičko zasjenjenje u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom kulonskom plinu u aproksimaciji nasumične faze“.

Odmah nakon diplomiranja zapošljava se na Institutu za fiziku, tada pod Sveučilištem u Zagrebu, radeći na teorijskim istraživanjima u Teorijskoj grupi za fiziku površina. Istovremeno, sudjelovao je i u nastavi kao asistent na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Magistrirao je na Sveučilištu u Zagrebu u sklopu postdiplomskog studija prirodnih znanosti 1988. godine na temu „Proračun Van der Waalsovog međudjelovanja u raspršenjima na molekularnim adsorbatima“, pod vodstvom dr. sc. Branka Gumhaltera.

Doktorsku disertaciju pod naslovom „Calculation of the substrate screening effects in the electronic spectra of adsorbates“ obranio je na Institutu za fiziku Sveučilišta u Zagrebu 1992. godine. Disertacija je izrađena pod vodstvom dr. sc. Branka Gumhaltera. U njoj je iznesen niz novih rezultata, vezanih za učinke zasjenjenja u elektronskim spektrima adsorbanata koji se opažaju spektroskopijom rentgenskim fotoelektronima i inverznom fotoemisijskom spektroskopijom. Razvijen je teorijski formalizam za proračun spektara pomoću dinamičkih potencijala, te su teorijska predviđanja uspoređena s eksperimentalnim mjerenjima za niz konkretnih fizikalnih sustava.

Stručno se usavršavao u razdoblju od 1992. do 1994. godine na Chalmers Institute of Technology u Göteborgu, Švedska, radeći na problemima neelastičnih raspršenja lakih atoma na površinama. Godine 1995. otišao je na daljnje stručno usavršavanje u Modenu u Italiji, na Universita di Modena, radeći na problemu multi-fononskog raspršenja atoma na metalima.

Ukupno je objavio dvadesetak izvornih znanstvenih radova, od onih iz površinske fizike, do onih iz područja rasta kristala i morfologije ravnotežnog oblika površine čime se bavio posljednjih godina. Više njegovih radova postiglo je znatnu zapaženost, a posebno se izdvojio njegov rad objavljen u Physical Review B o elektronskim spektrima površina i adsorbata uz Van der Waalsovo međudjelovanje.

Doktorsku disertaciju, nastalu u jeku Domovinskog rata, posvetio je „Mojoj L... i mojoj Hrvatskoj“. Već ova posveta otkriva njegovu veliku ljubav prema domovini, u čiju se borbu za samostalnost izravno uključio 1991. godine u sklopu postrojbe višecijevnih raketnih bacača Hrvatske vojske. Svoja uvjerenja i ljubav prema Hrvatskoj iskazivao je svih ovih godina, a izravno se uključio u mnoge aktivnosti naše Udruge, s naglaskom na teme od nacionalnog interesa, posebice naobrazbe i školstva. Iza njega ostaje sin, danas mladi istraživač.

(hkv)

Lijapa Naša - dijete

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.